Кременчук на порозі енергетичної кризи

13.07.2006, 18:07 Переглядів: 1 685
Протягом декількох десятиліть місто росло. З’являлись нові будинки, школи, дитячі садки, підприємства. Вони потребували все більше електроенергії, газу, води… А джерела енергії та мережі, по яких до нас поступає газ та світло, залишались радянськими. Коли їх прокладали, гадки не мали, що Кременчук так розростеться.

З лампочкою чи свічкою?
І фахівці з “Кременчукгазу” та “Полтаваобленерго”, і  влада вважають, що ситуація із подальшим енергозабезпеченням міста серйозна. Заступник міського голови Сергій Бутко каже, що місто “виросло зі своїх штанців” і “енергетичної їжі” далі йому не вистачить – замало потужностей.
Чи торкнеться ця проблема кременчужан вже цього року? Пан Бутко поспішив нас заспокоїти. „Спіть спокійно. Принаймні два роки ця проблема не постане. “Ми будемо зі світлом та газом”, – пообіцяв він. Євген Богодист, заступник начальника кременчуцької філії “Полтаваобленерго” з електричних мереж також каже, що місто буде забезпечено безперервним постачанням електроенергії. Якщо, звісно, до нас не прийдуть шторми, урагани та цунамі.
У „Кременчукгазі” з прогнозами не поспішають. Головний інженер підприємства Павло Сніжко сподівається, якщо міськгаз завершить заплановані в цьому році роботи, то особливих проблем у кременчужан не виникне. Принаймні через мережі. Лише заступник міського голови з УЖКХ Микола Порицький не виключає, що місто вже цього року може залишись без світла та газу, в тому числі, й через застарілих комунікації та нестачу потужностей.

На “Озерний” у міста не вистачить сил
Нове грандіозне будівництво найближчим часом Кременчуку не світить. Чи означає це, що розбудова міста в найближчі роки завмре, однозначно “Телеграфу” так і не відповіли. Поки що місто зможе забезпечити “енергетичною їжею” майже всі розпочаті або дозволені будівництва. Майже. Бо на мікрорайон “Озерний”, який планують будувати на території колишніх арт-складів, наших потужностей не вистачає. Єдиний вихід – будівництво нового газопроводу та електричної підстанції, які забезпечуватимуть мешканців майбутнього селища побутовими благами.

Центр висить на волосині
Найбільш напружена ситуація з електроенергією в центрі та нагірній частині міста до вул.Гвардійської. Підстанція, що живить центр, перевантажена, тому вільних ресурсів немає. Євген Богодист каже, що за два-три роки така сама ситуація може скластися і на “Молодіжному”. Дослідження електрозабезпечення міста проводяться разом із Дніпропетровською філією Харківського інституту “Мереженергопроект”. За висновками харків’ян, становище з електроенергією, порівняно з Харковом, Сумами та Полтавою у нас найважче.
З газом ситуація не краща. Місто живиться від одного газопроводу, побудованого ще наприкінці 60-х років. Павло Сніжко каже, що нещодавно зроблені дослідження показали проблеми з гідравлікою, а в газопровідних мережах є  багато місць зі зниженою пропускною здатністю. Що це таке відчули на собі минулої зими мешканці селищ, які у морози на 2-3 дні залишились без газу. Підключати інших користувачів до цих ділянок, звичайно ж, не можна.
Газові мережі принесли з собою проблеми і для тих, хто бажає встановити індивідуальне опалення. Масове під’єднання котлів може призвести до порушення балансу у газопровідній системі. Микола Порицький каже, що будинки не були розраховані на те, аби кожен ставив собі котел та самостійно регулював температуру. “Діаметр труби на це розрахований. У такому випадку може не вистачити тиску газу і він не поступить до котла. Але, думаю, двом-трьом мешканцям на один стояк  ми можемо дозволити встановлювати котли”.

Все міняти!
Отже, нам потрібно будувати новий газопровід. Павло Сніжко сподівається, що можливо, ми зможемо під’єднатись до одного з двох експортних газопроводів, що проходять поблизу Кременчука. Але це потрібно узгодити з Управлінням магістральних газопроводів. При потужному фінансуванні на проведення газопроводу піде 5-10 років. Плюс необхідно змінити частину проблемних ділянок газопровідної системи. У насиченому різноманітними будівлями центрі зробити це не так то просто.
“Полтаваобленерго” пропонує будівництво підстанції для “Озерного”. Вона не лише забезпечить селище електроенергією, але й частково розвантажить центральну підстанцію. Крім того, в центрі збираються ставити вдвічі потужніший трансформатор. Потім доведеться реконструювати підстанцію та робити узгодження з електромережами. Але цього року кардинальні роботи не розпочнуться – поки що складаються проекти.

Звідки впадуть гроші
Конкретних цифр, скільки потрібно коштів для реконструкції існуючої системи енергозабезпечення, фахівці поки що не називають – чекають на остаточні висновки. Павло Сніжко каже, що за попередніми розрахунками, на газопровід потрібно 30-40 мільйонів гривень. Світло в “Озерному” може обійтися в 100 мільйонів гривень, а в центрі міста – в 6 мільйонів. За словами Сергія Бутка, зараз місто шукає інвестора. “Для нього така пропозиція цікава: за українським законодавством можна мати приватний газопровід та станцію”, – каже пан Бутко. Євген Богодист серед можливих джерел фінансування називає асигнування з держбюджету. Щодо інвестора, то на його думку, вкладати кошти має корпорація “Столиця”, що інвестує будівництво мікрорайону “Озерний”. Але в такому випадку ціна квадратного метра у новозбудованому районі підскочить до небес. „Кременчукгаз”, якщо йому не зможуть допомогти у місті та області, планує звернутись за допомогою в НАК “Нафтогаз Україна”. Заспокоює одне – ми не одинокі. Проблема загальна для всієї України.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх