„Кременчуцькі плавні” стануть національним парком

28.07.2006, 11:07 Переглядів: 1 744
Регіональний ландшафтний парк „Кременчуцькі плавні” потрапив до державної програми створення національних парків. В результаті острови та частина берегів Дніпра можуть увійти до заповідної зони..
Під час польових робіт науковців «з’їдали» ґедзі

З 25 липня у Кременчуці почала роботу експедиція Інституту ботаніки Національної академії наук України. Вчені працюють у регіональному ландшафтному парку „Кременчуцькі плавні”. Нещодавно територія цього парку за активного сприяння місцевих спеціалістів потрапила до державної програми створення національних природних парків України. Сьогодні вчені готують необхідне еколого-економічне обгрунтування.
Якщо „Кременчуцькі плавні” отримають статус національного парку, це буде один з двадцяти і єдиний на Дніпрі національний парк. Роботу планується завершити у 2008 році. Фінансує роботи обласне управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.
Експедицію очолює доктор біологічних наук Тетяна Андрієнко-Малюк. «Телеграф» запитав у неї, як створення національного парку може вплинути на життя кременчужан?
„Перш за все, отримання парком статусу національного, відчують на собі  відпочиваючі, мисливці та рибалки. В багатьох місцях, які увійдуть до заповідної зони, буде заборонено знаходитися, не кажучи вже про полювання. Будуть облаштовані спеціальні місця для відпочинку та обмежено кількість бажаючих побувати на заповідних територіях. Контроль за додержанням порядку вестиме озброєна охорона. Тобто сміття доведеться забирати із собою”, – розповідає пані Тетяна. А любителям дійсно культурного відпочинку на природі запропонують чисельні екскурсії.
Пані науковець запевняє, що ця територія – унікальне місце, яке збереглося з давніх часів і не можна допустити його втрату через чиєсь недбале ставлення.
Стосовно дитячих таборів та баз відпочинку на Пслі, то їх включати у територію не планується. Але «зі створенням парку та початком його роботи, вони самі захочуть увійти до зони, бо це дає їм певні переваги».
Коли науковець дізналася, що поряд з майбутнім парком, на Пслі, планують побудувати металургійний комбінат, то засмутилася. «Подібна ситуація була в Миколаївській області в гирлі Бугу. Там одночасно створювалися і парк, і підприємство. Питання пріоритету вирішила Верховна Рада – національного парку там немає». Пані Андрієнко-Малюк впевнена, що обґрунтування створення парку, яким вона переймається зараз, може бути ще одним важелем для припинення будівництва меткомбінату. Але це питання залежатиме від політичної ситуації в державі, каже вона.
Довідка:
За проектом, площа національного парку «Кременчуцькі плавні» – 12 000 га.
Його межі: всі острови та частина берега Дніпра по обидва боки від Крюківського мосту – до Світловодського району й далі по акваторії до сіл Дереївка та Куцеволівка; також, межа піднімається вверх по берегах Псла до межі з Глобинським районом;



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх