Життя „наліво”

10.08.2006, 19:08 Переглядів: 4 077
Як живеться лівшам у світі правшів і чи дійсно вони відрізняються від праворуких, «ТелеграфЪ» з’ясовув напередодні Міжнародного дня лівшів, який свій відзначає 13 серпня.

– Ану, склади швиденько руки на грудях, – попросила я подругу.
– І що?
– Бачиш, у тебе ліва рука зверху опинилась. Виходить, ти лівша!
– Та ні, дурненька, це ще нічого не означає! Я ж пишу правою рукою!
– А чому ж тоді зверху кладеш ліву?
На це питання відповіді одразу ми не знайшли. А напередодні Міжнародного дня лівшів, вирішили більше дізнатись про ліворуких.
Як виявилось, життя лівшів складне – щодня їм доводиться боротись із «праворуким» світом. «Незручностей море! – ділиться із нами ліворука Аня. – Звичайні ножиці в моїх руках не ріжуть. Доводиться брати спеціальні – для лівшів. А вдома постійно переставляємо «мишку» на комп’ютері з режимів «ліво-право».
Але найбільше страждають ліворукі хлопці. Орудувати дреллю та працювати на станках, які розраховані на правшів, незручно, і навіть небезпечно.
До переліку бід ліворуких людей додаються консерви, відкривачки, праски, швейні машинки, мобільні телефони… І навіть тісні дружні банкети за столом: «Це проблема всіх лівшів.  За столом ми підбиваємо правшу ліктем. Особливо це незручно, якщо компанія велика, і ми сидимо тісно» – розповідає ще одна наша співрозмовниця Олена.
«А до мене взагалі у школі ставились, ніби я з іншої планети», – сміється Руслан. – Намагались перевчити, навіть прив’язували ліву руку, аби я не міг нею писати. Але все було марно. Найголовніше, що у мене з ложкою проблем не виникає і встаю я з  ліжка не з лівої ноги».
Існує думка, що, крім фізіологічних відмінностей, лівші відрізняються розумовими та психічними особливостями. Психолог медичного центру “Віком” Христина Петриченко каже, що це обумовлено тим, що у лівшів та правшів розвинені різні півкулі головного мозку:
– У лівшів більш розвинена права півкуля головного мозку, а у правшів – ліва. Права пов'язана із  чуттєвістю та емоційністю, а ліва відповідає за логічне, абстрактне мислення, читання, письмо… У більшості людей  мовний центр розташований у лівій півкулі. А за допомогою правої спілкуються менше вісьми відсотків.
– То ж чим відрізняються лівші від інших?
– Якщо людина лівша, то вона песиміст, схильна до сліз, плаксивості, негативних емоцій. Правші навпаки – оптимісти.  Але для кожної людини це індивідуально. До речі, у жінок виявлені більш високі показники, пов'язані із лігвістичними функціями – вони більш говіркі. Але якщо жінка-лівша, вона більш рішуча та вольова. Чоловіки-лівші навпаки, м’які та покладисті. Крім того, існують просто ліворукі люди. Основна рука у них ліва, але розвинена та сама півкуля мозку, що й у правшів. Таких людей на сьогоднішній день десь 30 відсотків.
– А де лівшам краще працювати?
– Можливо, це щось пов'язане із спілкуванням, управлінням. Можна спробувати менеджером, рекламним агентом або керівником.
– Що визначає, стане людина лівшею чи правшею?
– Встановлено, що дитина, у якої обидва батьки лівші, має один шанс з двох стати правшею. Всі діти народжуються з мовними зонами в обох півкулях. Але згодом, за анатомічними особливостями, одна із них протягом першого року життя бере гору. Після цього дитина визначається, хто вона – лівша чи правша. Але спеціалізація приходить поступово. Коли людина старіє, у неї знову з’являється дитяча здатність працювати і правою, і лівою рукою.
– А чи варто перевчати дитину?
– Десь до року-півтора, поки дитина ще не визначилась, яка рука для неї основна, ліворукість можна скорегувати. Але це робити не бажано. Бо як ви перевчите працювати ліву чи праву півкулю? Вам доведеться перелаштовувати всю нервову систему. Траплялись навіть випадки, коли у дітей були психічні або нервові розлади через те, що їх перевчили з лівші на правшу.
– Якщо дитину вчасть писати іншою рукою, чи заторможує це її розвиток?
– Звичайно. Коли така дитина пише, вона концентрує увагу не на самому занятті, а на тому, як їй написати правою рукою.  У самій «сигнальній системі», за допомогою якої мозок і рука обмінюються інформацією, виникає дисбаланс. Все це створює для дитини великий стрес, вона втрачає тягу до навчаня. Важливо сприймати  її такою, як вона є, а не казати, що ти не така, як усі.
– А якщо ми схрещуємо руки, і ліва опиняється зверху, чи це означає, що ми також лівші?
– Ні, бо дорослі вже визначились, хто вони – лівші чи правші. Але подібні тести проводять дітям, аби визначити їхні схильності.

Як упізнати лівшу?
• ліва рука крупніша,  а вени на тильному боці кисті більш розвинуті
• при схрещуванні рук на грудях кладуть ліву руку зверху
• енергійніше аплодують лівою рукою
• при ходьбі по прямій лінії із зав'язаними очима відхиляються від прямої лінії переважно вправо
• перенавчені лівші частіше працюють правою рукою, але інколи – лівою. Наприклад, ріжуть хліб, кидають м'яч або взагалі користуються обома руками



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх