Парк МЮДа знищений незаконно - вирішується питання про порушення кримінальної справи

17.08.2006, 14:08 Переглядів: 1 876
Майже два місяці тому “ТелеграфЪ” опублікував перший матеріал про масову вирубку дерев у парку МЮДа, розташованому між ПК “Кредмаш” та залізничним вокзалом. Міська влада дала фірмі “Амстор-М” дозвіл на вирубку 236 дерев. Нині парк повністю знищений. На його місці має розміститися торговельно-розважальний комплекс.
Тут був парк МЮДа. Нині тут будівельна пустеля – ні парку, ні будівництва

Майже два місяці тому “ТелеграфЪ” опублікував перший матеріал про масову вирубку дерев у парку МЮДа, розташованому  між ПК “Кредмаш” та залізничним вокзалом.  Міська влада дала фірмі “Амстор-М” дозвіл на вирубку 236 дерев. Нині парк повністю знищений. На його місці має розміститися торговельно-розважальний комплекс. Забудовник – та сама  фірма “Амстор-М”.
Знищення парку мало чималий резонанс. Кременчужани – особливо мешканці вулиці Халаменюка, де знаходився парк, – обурювались, телефонували до редакції, навіть збирались на мітинг.  Результатів їхній протест не мав – парк вирубали.
І ось нині, коли парка вже не існує, з’ясовується, що санкціонувавши його знищення, міська влада порушила низку законодавчих актів. В оперативному зведенні  кременчуцького міського управління внутрішніх справ від 15.08.06. зареєстроване повідомлення про результати перевірки, проведеної спецвідділенням  ДСБЕЗ (Державна служба боротьби з економічними злочинами) в Кременчуці.  Офіцери спецвідділення  перевіряли законність процедури вирубки парку, проведення земельних робіт та початок будівництва. За результатами проведеної  перевірки, правоохоронці дійшли до висновку, що “посадові особи міськвиконкому (у зведенні вказані прізвища конкретних керівників), діючи в інтересах третіх осіб (у даному випадку, фірми “Амстор-М”), в порушення  вимог  Положення “Про порядок зносу зелених насаджень у м.Кременчуці”, без наявності у замовника  обов’язкового дозволу ДАБКО (інспекція  державного архітектурно-будівельного контролю)  на  виконання будівельних робіт, затвердили акт обстеження зелених насаджень парку МЮДа” – завдяки чому він і був надалі вирубаний. 
Якщо перекласти текст міліцейського  зведення на побутову мову, вийде, що міська влада та конкретні депутати міськради активно лобіювали інтереси фірми-забудовника, порушуючи при цьому закон. Адже  замовник – фірма “Амстор-М” – не мав обов’язкового і першочергового  дозволу  – дозволу на проведення будівельних робіт (його видає інспекція ДАБКО).   Без цього дозволу міська влада, а конкретно, керівник відповідної служби, не мав права затверджувати акт (№51, від 12.06.06) обстеження зелених насаджень – після затвердження  якого було видане  розпорядження № 462 про знесення 236 дерев у парку. І, зрештою, був знищений весь парк.
Втім, на думку правоохоронців, не лише дерева вирубані незаконно.  Верхній родючий шар землі з парку  також вивезений  незаконно. Замовник  “Амстор-М”  вивозив землю на підставі ордеру (№ 37) на проведення земляних робіт, виданого Крюківським  райвиконкомом. Але службовці райвиконкому не мали права видавати цей ордер, оскільки замовник –  “Амстор-М” –  не мав відповідного  дозволу на проведення будівельних робіт.
За підрахунками правоохоронців, посадові особи міськвиконкому своїми незаконними діями, які призвели до вирубки 236 дерев, нанесли державі збитків на суму близько 108 000 гривень. 

Матеріали перевірки передані до обласного  слідчого управління. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи.


Будівництво торговельно-розважального комплексу “Енеїда” на руїнах парку  МЮДа  призупинене

Кілька тижнів поспіль на місці вирубаного парку МЮДа велись масштабні земляні роботи – фірма-замовник “Амстор-М” вивозила землю та готувала величезний котлован. Нині будівництво завмерло.  Інспекція ДАБКО (Державний архітектурно-будівельний контроль) винесла припис (№ 21 від 04.08.06.) про призупинення будівельних робіт, поки не будуть ліквідовані порушення. Як з’ясувалося, фірма-замовник “Амстор-М” проводила земляні роботи навіть не маючи обов’язкового дозволу на виконання будівельних  робіт, який видає інспекція ДАБКО. Це грубе порушення процедури.
На усунення порушень законом передбачено 14 діб. Отже, у п’ятницю, 18 серпня, ми дізнаємось, чи поновиться будівництво торговельно-розважального комплексу “Енеїда”.

Чи буде у нас ковзанка – невідомо - “Амстор-М” не має проекту розрекламованого льодового  палацу

У середу, 16 серпня,  головний архітектор Кременчука, начальник Управління архітектури та містобудування пан Труш повідомив “Телеграфу”, що фірма “Амстор-М”  порушує угоду сторін про будівництво торговельно-розважального комплексу “Енеїда” (на місці парку МЮДа). Фірма вже  почала будівельні роботи на майданчику, але все ще не надала управлінню архітектури та містобудування  проект торговельно-розважального комплексу. За попередніми домовленостями, фірма мала подати проект будівлі, на першому поверсі якої мав розміститися масштабний льодовий палац, а на другому – кафе та магазини.  Замість цього представники фірми надали типові проекти  іншого формату. Такі проекти не передбачались попередньою угодою про співпрацю. У зв’язку з цим головний архітектор Кременчука на сьогодні  не вважає можливим їх затвердити.

P. S. “ТелеграфЪ” здивований  самовпевненістю,  з якою іногородня фірма “Амстор-М” поводиться у Кременчуці.  Ще більше нас дивує запобігливість чиновників міськвиконкому та конкретних депутатів міськради,  які активно лобіюють інтереси “Амстор-М” та приймають сприятливі для фірми рішення – навіть ризикуючи вступити в конфлікт із законом. Оскільки в бізнесі нічого не робиться безкорисливо, нам залишається припустити, що виконавців щедро “підігріли”. Можливо, існує інше пояснення ситуації, що склалася, але ми ніяк не можемо до нього додуматись.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх