Історія українських інфляцій, або Коли до Кременчука гроші везли вагонами

24.08.2006, 17:08 Переглядів: 4 142
У понеділок, 21 серпня, у міському краєзнавчому музеї відкрилась виставка грошей. Присвячена вона Дню Незалежності України. Містить масу цікавих експонатів. До речі, на ній експонуються золоті та срібні монети з приватної колекції загадкового аноніма – відомо лише, що він кременчужанин і його приватна колекція чимало коштує.
Фото: Дмитрий Бабец

Революційна українська “десятка” 1919 року.  Героїчна купюра, на якій відображена така ж героїчна спроба зберегти українську символіку  - у лівому нижньому кутку  купюри зображений  український тризуб. Вже у 1920-му, після загибелі незалежної Української Республіки, він зникне на довгі сімдесят  років – і з грошових купюр, і з державної символіки.

Фото: Дмитрий Бабец

Гроші Української Народної Республіки. На них стоїть зворушливий напис “Українська держава”. Надалі він – як і тризуб -  зникне на довгі роки.  У 1918-му році Українську Народну Республіку накрила  обвальна  інфляції. За період з червня 1918-го по липень 1921-го кількість обігових паперових грошей  збільшилась у 54 рази. У порівнянні з 1913 роком,  український паперовий карбованець знецінився  у 13 000 разів. Гроші тоннами  друкувались на неякісному папері. Пляшка молока на київських ринках коштувала тисячі, і торговці  відмовлялися продавати її за паперове “сміття”.

Фото: Дмитрий Бабец

Марки, або “трудові копійки” 1918-1919 років. Такі папірці на кременчуцьких підприємствах видавали робітникам  замість грошей. Отоварити  їх можна було лише у заводських лавках. Це рідкісні екземпляри умовних грошових одиниць. Після 1919-го року вони зникли. До Кременчука тоді завезли вагонами знецінені, але все-таки законні паперові гроші, і марки вилучили з обігу.

Фото: Дмитрий Бабец

Ось вони, бліді привиди талонної системи початку  90-х.  24 серпня 1991 року  проголошений Акт Незалежності України. В 1992-му  в новоутвореній незалежній державі не було ані нормальних товарів, ані справжніх грошей. Товарні  відносини регулювались  зображеними на фото талонами. Талон на цукор, талон на тютюнові вироби. Талон, талон, талон. Хазяйки пам’ятають, в яких чергах  доводилось давитися, аби отоварити талони. Найбільшими були черги за цукром та туалетним папером.

Фото: Дмитрий Бабец

Купонокарбованці,  1995-й рік. Той самий рік, коли майже всі ми були мільйонерами. Формальними. Зарплати складали 2 -5 мільйонів. В обігу ходили купюри номіналом 50 та 100 тисяч. Лише завдяки ним паперові мільйони вдавалося запхати до кишені – інакше гроші доводилось носити у мішечку. То був час, коли на паперовий “хлам” можна було купити виключно такий же польський “хлам” на ринках та в страшненьких кіосках. То був час гумової польської шинки та синтетичних  яскраво-рожевих та синіх  лікерів невідомого походження.

Фото: Дмитрий Бабец

Перша золота монета незалежної України. Номінал – 200 гривень. Викарбувана у 1996-му році на Віденському Монетному дворі на замовлення Нацбанку України. У 1996-му в Україні пройшла масштабна грошова реформа. 16 вересня 1996 року всі купонокарбованці  замінили на гривні. Одна нова українська гривня коштувала 100 000 купонокарбованців. Паперові мільйони розтанули. З’явились реальні  гроші.
Ще не вмерла Україна, панове.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх