Закон приходить з «Беркутом»

7.09.2006, 20:09 Переглядів: 2 284
Останнім часом закон на кременчуцькі підприємства сам не ходить. Лише з «Беркутом». За тиждень таких випадків два. 31 серпня хлопці з автоматами заявились на завод технічного вуглецю.
Фото: Дмитрий Бабец

31 вересня об 11-й ранку, на заводі технічного вуглецю (КЗТУ) мали відбутись збори акціонерів. Головне питання, яке повинно було розглядатись, – обрання членів спостережної ради. Відбулись збори, чи ні – про це нижче. Мирний перебіг подій порушили непрохані „гості”. Як розвивалась ситуація, журналісти «Телеграфа» бачили на власні очі…

„Переворот на сажовому”

10.31 Слідчий із Дніпропетровська знайомить директора заводу техвуглецю В’ячеслава Яворського із постановою про обшук
Фото: Дмитрий Бабец

10.24 – Машина журналістів під’їжджає до адміністративного корпусу заводу. Раптом перед нами з’являються декілька чоловік у камуфляжі, із автоматами, що «влітають» до приміщення адмінкорпусу. Через вікно бачимо, що в холі почалась „потасовка”. Трохи провагавшись, заходимо до будівлі. Без пригод проходимо повз хлопців з «Беркута» та переступаємо через охоронців підприємства, які із заламаними руками лежать на підлозі. У холі жінка показує якийсь папірець керівникам заводу, що збіглись на сигнал «SOS». Як виявляється – це старший слідчий з особливо важливих справ на Придніпровській залізничній дорозі управління МВС України на транспорті капітан міліції Людмила Ратушна. А в руках не папірець, а постанова про обшук.
10.31 Особливо важливий слідчий у супроводі „добрих молодців” з «Беркута” прямує на третій поверх, до кабінету директора. Опору їм ніхто не чинить. Директора знайомлять із постановою. У ній сказано, що обшук проводять у зв’язку із порушенням кримінальної справи «за фактом ухилення посадових осіб Кременчуцького заводу техвуглецю від повернення в Україну виручки в іноземній валюті, здійсненої в особливо крупному розмірі». Ще в документі записано, що всі ці погані справи роблять невстановлені посадові особи підприємства. Видана постанова в.о. заступника прокурора Дніпропетровської області. Чому Дніпропетровської, ніхто не пояснює.
10.34 Особливо важливий слідчий вивчає бухгалтерську документацію. З уривків фраз стає зрозуміло, що її цікавить документація, яка стосується виключно однієї фірми. Тут у бухгалтерію енергійно заходить чоловік, який гучно заявляє, що він адвокат підприємства і вимагає пояснити, що відбувається.
10.49  «Беркут» тягне енергійного адвоката із заламаними руками по сходах. У цей день ми його більше не бачили.
10.57 Спускаємось на перший поверх – кажуть, у деклараційному відділі ламають двері. Подивитись на це дійство нас не пустили. Але на дверях видно солідні пробоїни. Очевидці розповідають, що коли о 10.28 ««Беркут»» заламував руки охоронцям на прохідній, кілька бійців зайшли „з тилу” і намагались знести ще одні вхідні двері. Їм їх просто відчинили. Тепер настала черга деклараційного. Бідні двері.

13.03 «Беркут» наводить „лад”. Опір чинити безглуздо
Фото: Дмитрий Бабец

11.00 У цей час мають розпочатись збори акціонерів. Піднімаємось на четвертий поверх. У коридорі сидять чотири чоловіки: три адвокати і один акціонер. Всі юристи з однієї адвокатської контори «Правіс». Мандатна комісія зачинилась у кабінеті, аби завершити реєстрацію. І не виходить.
11.30 Мандатна комісія досі не виходить. Акціонери нервують. Вони розповідають, що можуть самі провести збори, бо для кворуму потрібно 30%. А в них – 49,7%. Крізь щілину акціонери намагаються зняти на камеру, що діється в кімнаті. Потім дістають ноутбук і демонструють сьогоднішній процес реєстрації акціонерів.
11.32 Начальник міської міліції Василь Овчаренко, що прибув на завод, каже його керівництву, що не знав про приїзд “Беркута”. Головний міліціянт міста пробув на підприємстві хвилин десять і поїхав.
12.10 Поверх номер три. Мирослав Балдіс, який є головою наглядової ради підприємства, на прохання віце-мера Володимира Онищенка пояснює ситуацію. Він вважає, що акцію з приходом на завод слідчих та “Беркута” спланувала одна з груп акціонерів. А ще каже, що «Беркут» заблокував і не випускає з поверху правління заводу.
Перший віце-мер заявляє, що міська влада не має наміру встрявати у війну акціонерів і закликає їх вирішувати всі питання цивілізовано.

13.03 Силове захоплення. «Добрі молодці» волочать голову спостережної ради Мирослава Балдіса
Фото: Дмитрий Бабец

12.58 Телефонують акціонери з четвертого поверху. Вони повідомляють, що мандатна комісія палить якісь папірці, схожі на протоколи реєстрації акціонерів, і запрошують журналістів та слідчих подивитись. Крізь щілину вони зняли це на камеру.
13.02 Поверх номер чотири. Акціонери запевняють журналістів, що зняли на камеру, як реєструється Балдіс. Це, за їх словами, означає, що кворум для проведення зборів є.
13.03 На третьому поверсі чути крики. «Беркути» грубо волочать Мирослава Балдіса до виходу. Не пред’являючи звинувачень чи постанови на арешт, його саджають в автомобіль та везуть у невідомому напрямку.
14.20 Директора заводу Вячеслава Яворського з гіпертонічним кризом „швидка” забирає до реанімації. Перший заступник директора Олег Скляренко потрапляє до кардіології.
14.30 З телефонної розмови із акціонерами, що засідають на четвертому поверсі, стає зрозуміло, що вони все ж таки проводять збори. Причому без свого опонента, акціонера, у якого більше 50% акцій, пана Балдіса.

31 вересня. Друга половина дня

Директора заводу пана Яворського «швидка» забирає до реанімації
Фото: Дмитрий Бабец

Акціонери, що представляють 49,7% акцій, кажуть, що провели збори. У новій спостережній раді вже немає пана Балдіса, а є нові члени, і її очолив батько другого головного акціонера пані Михайлової. Цього ж дня спостережна рада швиденько обирає нового директора підприємства.
Приблизно о шостій-сьомій вечора на заводі з’являється нардеп від Партії регіонів Владислав Забарський. За ним – 67 міліціонерів.
Енергійного адвоката, протримавши без пояснень годин 10 у машині, відпускають.
Про долю пана Балдіса стане відомо близько третьої ночі. Його тримають у слідчому відділі у Дніпропетровську. Причину затримання пояснили о першій годині ночі: він підозрюється у справі про «неповернення в Україну виручки в іноземній валюті». До цього його вісім годин возили по Кременчуку.

Хто з ким воює
За великим рахунком, заводом на сьогодні володіють дві групи акціонерів. Сторона-1, в особі голови наглядової ради Мирослава Балдіса, представляє (за його словами) 50% +160 акцій. Сторона-2, що згрупувалась навколо мешканки Греції Ліумпов Михайлової, має (за словами її адвокатів) 49,7%.

Загадкове засідання
Засідання, яке провели акціонери Сторони-2, викликає багато запитань. Згідно з законом, аби провести збори, потрібно набрати кворум, який складає 60%+1 акція. У Сторони-2,  лише 49,7%! Чому ж вони вважають збори законними? Версія номер один від юристів «Правісу»: для кворуму достатньо 30%. Версія номер два від тієї ж контори, що набула поширення в Інтернеті – кворум становить 40%. Ми вже навіть запідозрили, що юристи навмисно вводять нас в оману! Та помилились. Представник «Правіс» виправився і заявив, що кворум дійсно, становить 60% плюс одна акція. Він пояснив, що збори були легітимними тому, що зареєструвалось навіть більше ніж 60% акціонерів! У списку значиться і пан Балдіс. Посилаючись на роз’яснення судової палати, адвокати “Правісу” стверджують, що для того, аби провести збори, достатньо набрати 60% акцій за списками реєстрації. А участь людини у зборах не обов’язкова. Опа-на! Це що ж виходить? Можна поставити “автограф” у реєстрі, потім випадково потрапити під бульдозер, а колеги у цей час тихенько проведуть збори? Таке тлумачення видалось “Телеграфу” дещо дивним. Тому ми звернулись за консультацією до двох юристів, які далекі від «сажі» і цих розборок. Їх відповіді співпали: юристи вважають, що це роз’яснення дещо вирване із контексту. ”У ньому мова йде про те, що акціонери іноді реєструються, йдуть на збори, а коли виникає конфлікт, залишають залу засідань. А потім кажуть, що оскільки присутні у залі не мали 60%, збори нелегітимні”, – пояснює голова правління ЗАТ “Кремінь-реєстр» Георгій Шушпанов.

“Виграє той, у кого більше грошей...”
Є ще один нюанс. Припустимо, юристи “Правіс” мають рацію: за списками кворум є, і збори можна вважати законними. Аби рішення пройшло, за нього має проголосувати більшість. Як пояснили нам наші незалежні юристи, більшість – це кількість зареєстрованих акцій, поділених на два і плюс одна акція. Тож, якщо пан Балдіс (як він стверджує) зареєстрував всі 50%+160 акцій, то більшість становить 49,85%+1 акція, і тоді збори не могли обрати нову наглядову раду (див. розрахунки “Телеграфа”). Якщо ж Балдіс зареєстрував 24,27% (так стверджує “Правіс”), тоді цього вистачає для прийняття рішень. Але списку реєстрації немає у жодної із сторін. Він зник. І сказати, хто має рацію неможливо. “Правіс” має відеозапис реєстрації. Але є одна прикрість: суд може не взяти цей відеозапис як доказ. “До протоколу засідання потрібно прикласти список реєстрації. Відеозапис не замінить цей документ», – вважає Георгій Шушпанов.
Втім, все залежатиме від суду. А як сказав нам один знайомий міліціонер, закон тут ні до чого. «Виграє той, у кого більше грошей, або крутіший „дах”.

Підрахунки «Телеграфа»

Чи мало зібрання акціонерів право приймати рішення про зміну Наглядової ради
1. Якщо Мирослав Балдіс зареєстрував 50%:
49,7%+50%=99,7%; 99,7 : 2 = 49,85%+ 1 акція
Акціонери не набирають більшість і не можуть приймати рішення. На КЗТВ залишається старе керівництво.
2.Якщо Мирослав Балдіс зареєстрував 24,27%:
49,7+24,27 = 73,97; 73,97 : 2 = 36,98 +1 акція
Акціонери набирають більшість і можуть приймати рішення. На КЗТВ нове керівництво.
Мирослав Балдіс не зареєструвався
3. 49,7+0 =49,7%.
Щоб провести збори, потрібно 60%. Збори незаконні. На КЗТВ залишається старе керівництво.
Наразі сторони з’ясовують свої стосунки у судах і до їх завершення ніхто не може сказати чи є збори і їх рішення правомірними.

Хто “керівник року”
Слідчий Придніпровської залізничної дороги УМВС на транспорті пані Ратушна з’явилась на “сажовому” недаремно. Вона шукає “невстановлених посадових осіб”, що порушують закон. Треба віддати їй належне: шукає швидко. Навіть години не пройшло, як за підозрою у злочині затримано пана Балдіса. Причому саме тоді, коли він має сидіти на зборах акціонерів. Обвинувачення, які висуваються, дуже схожі із обвинуваченнями Сторони-2: непрозорі схеми реалізації продукції, що здійснюються через чеську компанію-посередника Metrade Spol S.p.o. На рахунку цього посередника, за словами юристів «Правісу», з кожної тонни продукції “осідає” 50-100 євро. Пан Яворський від цих звинувачень відкараскується: каже, що підприємство з цією компанією працює лише по дрібничках. А за великими контрактами поставки йдуть напряму. Більше того, поставляючи сажу в Чехію компанії Metrade Spol S.p.o., підприємство не користується послугами Придніпровської залізниці! Тому пан Яворський вважає, що обвинувачення у постанові надумане, і слідчі прийшли, аби навмисно зірвати збори. В обох сторін взагалі багато економічних претензій одна до одної. Але з’ясовувати, хто і як кладе собі гроші у кишеню, їм доведеться самостійно. Або ж за допомогою особливо важливих слідчих.

«У нас все спокійно!»
Слідчі з Дніпропетровська прибули на сажовий у супроводі нашого полтавського «Беркута». Хлопці не могли прийти на завод просто так і махати автоматами: вони, як один з підрозділів міліції, підкоряються своєму начальству. А в полтавських «Беркутів» – полтавське начальство. От і виходить, що високі міліцейські чини області знали, що над сажовим згущаються хмари. Головний міліціонер Кременчука Василь Овчаренко стверджує, що не знав про прибуття «Беркута». Дивно, що полтавчани так погано інформують нашу міську міліцію. Після подій на сталеливарному, поява слідчого із Дніпропетровська, яка йде на підприємство із ««Беркутом», мала б насторожити. Але не наших міліціонерів. Бо, як доповів 1 вересня на апаратній нараді міському голові представник правоохоронних структур, – «у нас усе спокійно!»

Довідка:
Завод технічного вуглецю занесений до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для України. Виробництво техвуглецю екологічно небезпечне: дестабілізація в роботі може призвести до техногенної катастрофи в області.

Ситуація на середу, 6 вересня, 15.20
З третього вересня роботу заводу призупинили. Аби ніхто з нервуючих працівників не натиснув не ту кнопочку. На мітингу, який проходив 2 вересня, було прийняте звернення до “двох Вікторів” – Президента Ющенка і прем’єра Януковича. Поки що нагорі мовчать.
P.S. «ТелеграфЪ» хотів поспілкуватись із другим головним акціонером КЗТВ Ліумпов Михайловою. Або з новим керівництвом чи членами наглядової ради заводу. На жаль, ніхто не зміг дати нам їх координат. Так само, як і копію протоколу загадкових зборів акціонерів.

Думка спеціаліста
Євстигнеєв Андрій, адвокат Адвокатської компанії 'ГРАВЕ', м. Київ:
«Я вважаю, що ці збори були проведені незаконно. Документ, на який посилаються юристи Сторони-2 , не є пріоритетним та обов’язковим для виконання. У самому ж законі записано, що для проведення легітимних зборів потрібно, щоб взяли участь акціонери, що володіють 60% акцій. На мою думку, «брати учать» означає приймати рішення, голосувати, а не просто зареєструватись. Тут можна навіть говорити про порушення права акціонера брати учать у зборах, бо він був його позбавлений. Взагалі, що стосується корпорацій, то наше законодавство дуже недосконале, порівняно із іншими країнами. Наприклад, у суд на підприємство може подати акціонер з будь-якої області країни. На заході такого зробити не можна».

Лікбез від фахівця: це складне слово „акціонери”
Разом зі словами „сталь”, „сажа”, „техпроцес” до нашого лексикону останнім часом входять такі, як „кворум”, „контрольний пакет”, „реєстрація”… Щоб трохи розібратись у всіх цих складних термінах, ми звернулись до голови правління ЗАТ «Кремінь-реєстр» Георгія Шушпанова.
– Діяльність акціонерних товариств регулюється законом 'Про господарчі товариства', що був прийнятий ще в 1991 році, і давно застарів. У ньому закладені істотні прогалини, нестиковки, протиріччя. Років десять у парламенті буксує новий документ – Закон 'Про акціонерні товариства'. Але, мабуть, людям, що ухвалюють закони, вигідніше залишати все як є: період перерозподілу власності ще не скінчився.
– Хто керує роботою акціонерного товариства?
– Існують три керуючі органи: правління, спостережна рада і збори акціонерів. Головним вважаються збори акціонерів. Саме акціонери на своїх зборах призначають і відкликають спостережну раду. А спостережна рада контролює роботу правління між зборами акціонерів.
– Що таке кворум?
– Кворум – це кількість акцій, які належать акціонерам, що зареєструвалися, або їхнім представникам, і є достатньою для того, аби збори відбулися.
– Скільки акцій треба, щоб збори були легітимними?
– Не менше ніж 60%+1 акція. Дані про зареєстрованих акціонерів, їхніх представників і про кількість акцій, якими вони володіють або представляють, заносяться в список реєстрації. І для початку зборів обов’язкова умова – присутність акціонерів чи їх представників, що мають 60%+1 акція.
– Що таке контрольний пакет і скільки він складає ?
– Це пакет акцій, що дозволяє на зборах акціонерів проводити свої рішення . Абстрактно контрольним пакетом часто вважають 50 %+1 акція. Але це не завжди так. Наприклад, в одного акціонера може бути 60%, у другого - 40%. Якщо той, у якого 40%, не прийде на збори, то не набереться кворум, і збори взагалі не відбудуться. Якщо на зборах зареєструють 80% акцій, то контрольним пакетом буде 40%+1 акція, а якщо зареєструють 61% акцій, то контрольний - 30,5%+1 акція.

«...Держава повертається до нормального ритму життя...»
Колишній мер Кременчука, а нині нардеп від фракції БЮТ Олег Надоша вважає, що на кременчуцькому сажовому та сталеливарному заводах були застосовані рейдерські технології захоплення підприємств. А на КЗТВ ще й за участю державних органів. «З цього приводу готується депутатський запит, буде створена комісія, що займеться розслідуванням. Також запити буде відправлено у Генпрокуратуру, УМВС України, Верховну Раду та Адміністрацію Президента. На сесії парламенту я порушу питання щодо прийняття змін у Кримінальному кодексі та виокремлення такого поняття, як рейдерство, в окрему статтю», – пообіцяв нардеп.
А поки що Кабінет міністрів України на чолі з Віктором Януковичем, вважає головним своїм досягненням за перший місяць роботи – наведення порядку. Про це йдеться у повідомленні прес-служби уряду.
«...Держава повертається до нормального ритму життя, визначеного Конституцією і Законами України», – зазначається у повідомленні. Одним з головних своїх завдань уряд називає створення прозорої економіки.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх