Де живеш, тим і дихаєш

15.09.2006, 19:09 Переглядів: 1 696
Щороку дихати кременчужанам стає все важче. Зростає кількість авто на дорогах, на повну потужність запрацювали підприємства. Тож „Телеграфу” стало цікаво якою „сумішшю” ми дихаємо. Порівняти «повітряну дієту» кременчужан різних районів міста ми попросили начальника кременчуцької лабораторії спостереження за забрудненням атмосфери Валентину Волкову.

У центрі міста та на вул.60-річчя Жовтня люди, в основному, дихають викидами автотранспорту. З вихлопами в наші легені потрапляють сажа, оксиди азоту, вуглецю та бензпірен. Тут часто їх концентрація «гуляє» за межі гранично допустимої норми (ГДК).
Оксиди азоту у легенях перетворюються на азотну кислоту, яка пошкоджує тканини. Дихати стає, м’яко кажучи, не дуже комфортно. Далі кислота потрапляє в кров, що приводить до розширення судин, зниження кров’яного тиску.
Сажа провокує підвищення захворюваності органів дихання, травлення, серця, жіночих статевих органів. Її можна просто побачити у «шлейфі», що тягнеться за машиною з дизельним двигуном.
При горінні палива утворюється бензпірен, один з «найкращих» творців ракових пухлин. З ним пов’язують збільшення випадків захворювань на рак легенів та шкіри у жителів міст. Біля центрального ринку постійно спостерігається незначне перевищення ГДК по бензпірену.
Чадний газ поєднується з гемоглобіном крові, витісняючи кисень. Вміст останнього може знижуватися до трьох разів, що викликає кисневе голодування у клітинах організму. Особливо чутливі до дії чадного газу молоді люди та вагітні жінки.
«Я не розумію мам, що гуляють з дітьми вздовж доріг чи сидять поруч на лавочках, – каже Валентина Волкова. – Це ж просто вбивство! Можна сказати, що найбільш забруднене повітря в місті там, де найбільше транспорту, перехресть, пробок. Лише за 50 метрів від дороги концентрація шкідливих речовин починає суттєво зменшуватись».
Крюків’яни мають у своїх легенях більше за інших оксидів сірки, бо багато хто ще топить піч дровами та вугіллям.
Діоксид сірки, потрапляючи на слизові оболонки організму, перетворюється на сірчану кислоту. Вона подразнює дихальні шляхи. Відбувається пригнічення процесів у головному мозку, печінці, м’язах.
А ось на Молодіжному в повітрі більше ніж деінде пилу. У цьому районі багато «голої» землі, з якої вітер і піднімає пилюку. Показник ГДК перевищується щонайменше на третину. Цей забруднювач діє на легені, перш за все, механічно – закупорює дихальні шляхи. Разом з тим, як бонус, організм отримує інші шкідливі речовини, які пил «всмоктує» своєю поверхнею.
Останнім часом у нашому місті, як і у всіх великих містах України, підвищилась концентрація формальдегіду. Перевищення ГДК по ньому в Кременчуці не рідкість. Вчені пов’язують це зі збільшенням кількості транспорту, що їздить «на газі».
Найбрудніше повітря влітку, коли зростає кількість автотранспорту на дорогах. А за безвітряної погоди перемішування забруднювачів в атмосфері відбувається дуже повільно.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх