Всі в дурдом?!

13.10.2006, 18:10 Переглядів: 2 161
За статистикою, українців-невротиків з кожним роком стає все більше. Лікарі кажуть, що така тенденція постерігається і у Кременчуці. З’являється все більше людей із неврозами та депресіями. А психічні розлади тягнуть за собою цілу купу захворювань.

9 жовтня – день психічного здоров’я. Але, здається, для українців це не зовсім святковий день, бо ми за поширенням психічних розладів лідируємо у списку країн, що розвиваються. Це показали дослідження, проведені медиками та соціологами під егідою ВОЗ. Вони встановили, що майже чверть українців потягом життя потерпає від психічних розладів. Найбільш поширеними в Україні називають розлади, пов’язані із зловживанням спиртним. Щоб дізнатись, як із психікою у наших кременчужан, ми звернулись до головного лікаря психоневрологічного диспансеру Лариси Щеплецової.

– Чи збільшилась останнім часом кількість психічних розладів у населення?
– Якщо ми проаналізуємо останні 5-10 років, то побачимо тенденцію до збільшення невротичних та депресивних розладів. Значно зросла кількість стресів, а це призводить до невротизації суспільства.
– Які фактори на це впливають?
– Постійне підвищення цін, збільшення плати за комунальні послуги, нестабільність, невпевненість у завтрашньому дні, втрата роботи, розлучення…Все це впливає на нашу нервову систему та психіку. Можна навіть казати, що у людей з’явились певні фобії.
– Які ознаки психічного розладу?
– Це може бути будь-що. Наприклад, депресія зараз часто проходить атипово. Ви можете спочатку відчувати головний біль або біль у шлунку. А через якийсь час до цих фізичних проявів додається депресія, в’ялість, втома. Часто люди звертаються до лікаря загальної практики, проходять масу обстежень, а поки вони це роблять, депресивний розлад починає прогресувати. За статистикою, близько 60% людей із депресивними розладами одразу звертаються до звичайних лікарів. Або, наприклад, у людини  починається етап підвищеної працездатності. Вона не спить вночі, виконує масу роботи, робить і собі, і сусіду, охайно одягається... Доволі довго ви не вважаєте це психічним розладом, поки ця людина не візьме, скажімо, купу кредитів або порушить низку майнових питань.

Головний лікар психоневрологічного диспансеру Лариса Щеплецова

– А як можна визначити, що людина вже «на межі»?
– Лише психіатр може дати відповідь, де хандра, а де психічний розлад і до кого з фахівців – психолога, психотерапевта чи психіатра – вам потрібно звернутись. Але у людей є страх перед психіатром. Це вважається непрестижним. Наприклад, люди бояться, що на них заведуть картку, а їм ще  потрібно отримати права водія або поїхати за кордон. Але звернення до психіатра не означає диспансерного обліку. На нього ставлять лише важкохворих.
– Якщо вночі сниться робота, це означає психічний розлад?
– Це не обов’язково патологія. Просто такі люди уразливі, у них художній характер, вони за щось хвилюються. Але якщо робота сниться вам постійно, то краще звернутись за консультацією до фахівця.
– А якщо хвилюватись за щось доводиться постійно?
– Якщо на роботі у людини постійний стрес, то потрібно або прибрати його причину, або змінити своє ставлення до проблеми. Необхідно заспокоїтись, не панікувати, спробувати не думати про причину стресу, зайняти думки чимось іншим, аби дати організму час відпочити.
– Чи правда, що не можна стримувати у собі емоції і краще накричати на людину у відповідь, ніж змовчати?
– В принципі, так. Ніколи не можна накопичувати негативні емоції, бо вони невротизують людину: вона ж все одно буде «пережовувати» у собі цю інформацію. Можливо, іноді навіть краще тупнути ногою, стукнути кулаком по столу і дати розрядку своєму організму. Але не варто виливати негативні емоції після важкого робочого дня на своїх близьких.
– Що робити, аби після роботи не зірватись на «домашніх»?
– Можливо, просто не варто одразу після роботи йти додому, а краще сісти, відволіктися, подивитись, наприклад, на квіти. Таким чином організм відпочине
– Чи допомагає зняти напругу алкоголь та комп’ютерні іграшки?
– Це удаване вирішення проблеми. І допомагає лише на короткий час. Таким чином, людина просто тікає від дійсності. А з алкоголем взагалі варто бути обережним, бо людина може захотіти випити ще і ще. Думаю, що тренажерна зала допоможе краще.
– А як щодо сексу?
– В комплекс наших заходів він не входить, особливо якщо людина лежить на стаціонарі, – сміється пані Щеплецова. – Але якщо вона лікується амбулаторно і їй це допомагає, то будь ласка. Втім, наприклад, в депресивному стані, коли людина в’яла, з поганим настроєм, вона навряд чи схоче займатися сексом.
– У кого більше самогубств: у жінок чи чоловіків?
– Якщо говорити про спробу самогубства, що їх у кілька разів більше у жінок. А якщо про завершені суїциди, тут лідирують чоловіки. За статистикою на одне самогубство приходиться до шести спроб покінчити з життям. До речі, форми самогубств у жінок більш різноманітні, ніж у чоловіків.
– А де люди більш психічно здорові – у селах чи в місті?
– Справа в тому, що існуюча статистика не відображає реальну картину, бо часто одна амбулаторія обслуговує кілька сіл і люди просто не звертаються із проблемами. Але ж це не означає, що у селах немає людей із психічними розладами.
– Яку пораду можна дати тим, хто «на межі»?
– Не бійтесь звертатися до психіатрів, це не означає, що вас госпіталізують. У клініці веде прийом медичний психолог. Він може допомогти вам розібратись у конкретній ситуації і надати практичні поради.

Нещодавно спеціалісти Департаменту стресових ситуацій Всесвітнього центру охорони здоров»я констатували, що за останні місяці Україна поставила рекорд у кількості психічних розладів, різноманітних форм психозу, післястресових ускладнень. Дослідники відзначають, що за останні роки в жодній країні світу не було такої поганої статистики психічних захворювань, пов»язаної з політичною ситуацією та подіями у країні. Причиною цього вважається розчарування у політиках.

Всі хвороби від нервів… і лише сифіліс від задоволення

Психологи Олена Веремеєнко та Ігор Погорєлов вважають, що існує багато захворювань, які мають психологічну природу. І деякі з них останнім часом почали «молодшати».
– Багато захворювань почали проявлятись раніше. Мабуть, це пов’язано із екологією та невропатизацією суспільства. Наприклад, колись важко було знайти дитину із цукровим діабетом. Зараз це вже норма.
– Які хвороби можна отримати внаслідок стресу?
– Це захворювання шлунково-кишкового тракту, гастрит, язва, коліт, порушення травлення. Крім того, страждає серцево-судинна система. До речі, ще Гіппократ помітив, що ті, хто стримує емоції у собі, страждають на розлад шлунково- кишкового тракту. А у людей, які схильні до емоційних реакцій, потерпають органи дихання. Взагалі, від стресу може виникнути будь-яка хвороба. Він є поштовхом, через який проявляються хвороби, закладені у нас генетично.
– Які ще хвороби можуть викликатись на психологічному рівні?
– Ряд хвороб пов’язують із неправильним, неусвідомленим ставленням до власного тіла. Наприклад, в дитинстві у дівчинці подавляли її жіночі прояви, і вона, коли стала дорослою, не відчула у собі повноцінну жінку. Через це у неї буде страждати все жіноче. Або, наприклад, жінка виховує дитину сама. Вона їй і за батька, і за матір, тому доводиться, як чоловіку, заробляти гроші. Від цього страждає її жіноча сутність. Можуть виникнути проблеми із органами дітонародження, розвитись мастопатія, рак жіночих органів. Ще вважається, що хвороби людини співвідносяться з її темпераментом. Гіппократ, залежно від того на що хворіє людина, визначав, хто вона: холерик, меланхолік, флегматик…Наприклад, сангвініки, за його теорією, мають хворіти більше на серцево-судинні захворювання, а холерики – перейматись шлунково-кишковим трактом
– Чи дійсно побільшало невротиків-українців?
– Так, і головна причина сучасний ритм життя. Той темп, який зараз переважає, фізіологічно не властивий людині. Він призводить до збільшення внутрішнього навантаження. А стрес це і є напруга.
– А щодо бізнесменів?
– Вони часто звертаються за допомогою. Багато хто з підприємців страждає на захворювання, викликані стресом. Організм не може адаптуватись в цьому напруженому світі. Головний біль, імпотенція, хвороба нирок, бронхіальна астма… І це лише невеличкий перелік.
– А що таке синдром заробляння грошей?
– Моральні устої, які були раніше, зараз на другому плані. Наші цінності формуються фільмами, у яких показують, що найголовніше – це заробити гроші. Людина може днювати і ночувати на роботі, аби заробити більше. Але на додаток може отримати психосоматичні розлади здоров’я.
– А як не зірватись на роботі?
– Негативні емоції в жодному разі не можна «давити» в собі. Але якщо, наприклад, у вас конфлікт із шефом, ви не можете все йому виказати. В  Японії вигадали ляльку-начальника, яку можна повісити, скажімо, вдома і відлупцювати як слід, уявляючи, що це ваш шеф. Можна уявити або намалювати людину, яка вам дошкулила, і зробити те саме. Або написати на папірці ім’я шефа і потім порвати цей листок.
– Які фактори ще впливають на невротизацію суспільства?
– Зараз ми знаходимось у періоді зміни суспільного укладу. Якщо раніше був патріархат, то тепер матріархат. Усюди громадянські шлюби, структура взаємодії у родині порушена. Це також відображається на психіці.

Як врятуватися від стресу? Опитування «Телеграфа»

Про те, як протистоять стресовим ситуаціям кременчужани, ми запитали в них самих. «Кременчуцький ТелеграфЪ» вийшов на вулиці міста і запитав у перехожих:

Марина, бухгалтер

– Щоб зняти стрес, ми ходимо в кав’ярню. Але таке буває не часто. На роботі в нас гарний колектив. А взагалі, настрій людина створює собі сама. Про це важливо завжди пам’ятати. Тоді будеш невразливий до стресу. А якщо і трапляється таке, то можна поїхати на природу – спілкування з нею завжди на користь. А краще, якщо відпочивати біля води. Вона добре знімає зайві емоції.

Олег, зв’язківець

– Стрес треба знімати народним способом – вино-горілчаною продукцією (сміється). Але часто не варто це робити. Краще з сім’єю поспілкуватися, погуляти разом. Стресів треба уникати Для цього треба бути простішим. Адже життя всього одне. Навіщо зайвий раз хвилюватися? Робота є, сім’я є. Що ще потрібно?

Ельдар, бармен

– Гарна піца, класне пиво – це найкращий рецепт від стресу. Причому в будь-який час доби. Але неодмінно, коли закінчиться трудовий день. Проте все залежить від витримки людини. Якщо не розслаблятися, ніякий стрес тебе не візьме.

Тетяна, бухгалтер

– Спілкування з друзями. Поділитися з ними останніми новинами. Поговорити по душах. Не обов’язково «грузити» своїми проблемами. Можна послухати приємну музику. Це теж допомагає. Можна побалувати себе чимось.

Ігор, мешканець Кременчука

– Прогулянка по місту, парком. Або усамітнитися. Відпочити… Можливо, помедитувати (сміється).

Юля, молода мама

– У того, хто має маленьку дитину, не буває стресів. Коли у дитини все добре, то і у нас все добре. Діти завжди викликають посмішку. Яким би змореним чи сумним ти не був. Кожне нове слово дитини, кожне її відкриття викликає добрі  емоції. А тому, в кого стрес, можна порадити гарну музику, смачну їжу…

Олександр, студент

– Футболом. А можна поспілкуватися з кимось, поділитися своїми проблемами. Краще – з близькими людьми. Це дуже допомагає.

Влад, студент

– Найкраще стрес знімати займаючись спортом. Як варіант: сексом. А можна піти в тренажерну залу. Боксерська груша також добре знімає стрес. А взагалі, це дуже індивідуально. Комусь достатньо подивитись якусь телепередачу. Але ні в якому разі не треба вживати алкоголь. Він не знімає стрес.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх