Час переводити час!

26.10.2006, 18:10 Переглядів: 3 908
Майже століття люди внесять свої корективи в найстабільнішу систему координат – час. Навесні вони совають стрілки годинників вперед, восени – назад. Прибічники цього процесу кажуть, що „зимовий час” дозволяє скоротити витрати електроенергії. Противники стверджують, що така чехарда негативно впливає на людський організм.

Версія офіційна

Ось уже 25 років поспіль Україна активно переводить стрілки два рази на рік – навесні вводить літній час, а восени його скасовує. За офіційною версією, так робити нам рекомендує Європейська Економічна Комісія ООН. Таким чином начебто гармонізується відлік часу на території всієї Європи і прилеглих до неї держав. Від цього залежить відлагоджена робота економічно-промислових комплексів, міжнародних інформаційних систем, транспортного сполучення та зв’язку. „Порушення цих рекомендацій, – каже Економічна Комісія, – є економічно невигідними для держави”. А ще існує думка, що перехід на літній час суттєво економить електроенергію.
До речі, в 70-х роках минулого століття спеціалісти підрахували скільки ж ми насправді економимо завдяки чехорді зі стрілками. Виявилося,  що річна економія складає 26 кіловатт-годин на людину. Це не дуже багато – менше одного відсотка від всієї електроенергії, що виробляється. Щоправда, одночасно з цим відбувається розвантаження енергосистеми у вечірній час. Ось пракично всі доводи „за”.

Версія людська

Стрілки годинника на зимовий та літній час переводять у 110 країнах світу, але суперечки між прибічниками і противниками цієї системи все ж не затихають. Ті, хто “проти”, вважають, що економія – ніщо у порівняння зі втратами, яких зазнає людський організм. Хоча перехід на зимовий час ми зустрічаємо з більшим задоволенням, ніж на літній, все ж таки чимало людей почуваються не зовсім добре.
Фахівці кажуть, що всі ці зміни часу дуже далекі від ритму природи. Звідсіля й усі неприємності. Співробітник Інституту медицини праці АМН України Ольга Якимчук каже, що від тимчасових зсувів часу в першу чергу чтраждають діти, тому що їм, на відміну від дорослих, складніше адаптуватися до нових умов. Найбільшу неприємність для них становить недосипання в утрішні години. „Вчителі вже давно помітили таку тенденцію, –  розповідає вона, – Коли переводять годинники, повноцінні уроки можна проводити тільки через три-чотири години після початку занять”.
Перехід на новий час, за словами пані Якимчук, викликає масу негативних емоцій і в дорослих: головний біль, погіршення апетиту, безсоння, порушення пульсу і артеріального тиску, зниження працездатності, ендокрині зсуви тощо. Окрім того, спеціалісти також помітили, що в перші дні після переведення стрілок кількість інфарктів, спроб самогубства та ДТП суттєво збільшується.

 

Поради для тих, хто вважає себе чутливим до переходу на новий час

Протягом двох-трьох тижнів після переходу на новий час:
• не перепрацьовуйте, намагайтеся лягати спати вчасно
• менше вживайте спиртних напоїв
• не створюйте екстримальних ситуацій, ні з ким не сваріться
• не намагайтеся “переломити” власні біоритми. Їжте, коли зголоднієте, лягайте спати, якщо втомилися. Не тривожтеся, що це не відповідає новому графіку
• особливо турботливо ставтеся до дітей

Ти не один. Нас 110

Вперше годинники перевели в Англії в 1909 році. Головною ціллю цього переходу було ефективне використання світлового дня і, як наслідок, економія енергоресурсів. Зараз літнім часом користується вся Європа, за виключенням Ісландії, США, Канада, Китай, Австралія та інші. Із високоразвинених країн годинники не переводить тільки Японія.
В Росії годинники вперше перевели в 1917 році, правда в 1930 році цю практику припинили. З 1981 року Радянський Союз переводить стрілки регулярно. 
Час від часу громадська думка в різних країнах, спираючись на рекомендації медиків, наполягає припинити совання стрілук туди й назад. Так, в лютому 2000 року Литва, Латвія та Естонія домовилися між собою про скасування літнього часу. Але вже через рік Латвія прийняла рішення знову ввести літній час за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН. В 2003 році „за старе” взялися Естонія і Литва.
ЗАГ: Все це самонавіяння
 Перехід на зимовий час не впливає на самопочуття. Таку думку висловлює фахівець з Росії. Доктор біологічних наук, професор МДУ Віктор Зотов стверджує, що немає жодних об’єктивних причин для підвищення тиску, загострення хронічних захворювань і поганого самопочуття у зв’язку з переведенням стрілок. „Це проблема самонавіяння”, – каже він.
За словами пана Зотова, у 80 відсотків людей перехід на літній або зимовий час не викликає жодних проблем, і всього 20 відсотків населення на переведення стрілок реагує досить гостро. Останнім професор рекомендує „розслабитися і отримати задоволення від зайвої години сну”.

Європа може відмовитися від переходу на літній час

Правила переходу на літній час ЄC встановлює кожні п’ять років. Нині діюче положення працює до 2008 року. Тож не виключено, що в майбутньому європейців очікують зміни. Так, всі країни-члени ЄС не пізніше 30 квітня 2007 року повинні представити Еврокомісії дані про вплив переходу на літній час у всіх сферах життя, які він зачіпає. Єврокомісія всі ці дані розгляне і зробить висновки. Від них залежатиме бути чехарді зі стрілками в 2008 році чи не бути.

Не забудьте перевести годинник на годину назад вніч з 28 на 29 жовтня. В неділюУкраїна почне жити вже за новим часом.

Терміну „зимовий час” не існує – це просторічний вираз. Є практика застосування літнього часу навесні і його скасування восени. 



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх