У Шишаках буде встановлено пам’ятник Кирилові Осьмаку

11.12.2006, 12:12 Переглядів: 1 437
Рішення про встановлення пам’ятника Кирилові Осьмаку — великому патріотові України, учасникові національно-визвольної боротьби під час Другої світової війни, президентові Української головної визвольної ради (УГВР) — було одноголосно прийнято під час сесії Шишацької селищної ради 5 грудня. Пропозицію про встановлення пам’ятника внесли представники Української народної партії та КУНу. Про це повідомила прес-служба УНП.
- Протягом останніх чотирьох років, коли я була депутатом селищної ради, ми двічі порушували питання про увічнення пам’яті нашого видатного земляка, — говорить голова Шишацької районної організації Української народної партії, депутат Шишацької районної ради Наталя Коротич, — проте тоді був великий спротив з боку депутатів-соціалістів і комуністів.

Рішення про встановлення пам’ятника Кирилові Осьмаку — великому патріотові України, учасникові національно-визвольної боротьби під час Другої світової війни, президентові Української головної визвольної ради (УГВР) — було одноголосно прийнято під час сесії Шишацької селищної ради 5 грудня. Пропозицію про встановлення пам’ятника внесли представники Української народної партії та КУНу. Про це повідомила прес-служба УНП. - Протягом останніх чотирьох років, коли я була депутатом селищної ради, ми двічі порушували питання про увічнення пам’яті нашого видатного земляка, — говорить голова Шишацької районної організації Української народної партії, депутат Шишацької районної ради Наталя Коротич, — проте тоді був великий спротив з боку депутатів-соціалістів і комуністів. Українська народна партія переконана, що в Шишаках повинен бути і пам’ятник Осьмакові, і вулиця, де він жив, має бути названа на його честь. До речі, нинішній склад Шишацької селищної ради є досить унікальним для України: у ньому немає представників Партії регіонів, БЮТу, КПУ, лише по одному депутатові від „Нашої України” та СПУ. Фракція Української народної партії в селищній раді налічує 8 депутатів. Загальний склад ради 25 чоловік. Нагадаємо, Кирило Осьмак народився у 1890 році в Шишаках. Був членом Центральної Ради першого скликання, працював у міністерстві землеробства УНР. Двічі (у 1928 і 1930 роках) зазнавав арешту за сфабрикованими справами. Був фактично головним політичним референтом, ідеологом ОУН. 1944 року обраний Президентом Української головної визвольної ради, яка була, по суті, підпільним урядом та координувала дії частин УПА. Того ж року заарештований. Загинув у Владимирській тюрмі в 1960 році. У грудні 2004 року прах Кирила Осьмака був перепохований у Києві на Байковому кладовищі.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх