«Нові» та «старі» жертви собак

14.12.2006, 19:12 Переглядів: 1 950
Після виходу статті «Покидьок, забери собак…» до редакції почали звертатись люди, яких теж покусали великі собаки. Вони впевнені, що стали жертвами тих самих тварин.

Після виходу статті «Покидьок, забери собак…» до редакції почали звертатись люди, яких теж покусали великі собаки. Вони впевнені, що стали жертвами тих самих тварин. Постраждалі, як і Анатолій Душко та Георгій Кодацький, написали заяви до Кременчуцького райвідділу міліції. Офіційних результатів перевірки, яка за законом повинна тривати максимум 10 днів, вони й досі не отримали.

Поблизу Старої Білецьківки собаки нападали на людей двічі
За словами «нових» жертв, напад двох собак був схожим на той, що трапився у дачному кооперативі «Енергетик» 17 листопада. Різниця хіба що в часі. Юрій Турбай разом із сином Андрієм 3 вересня цього року збирав гриби у лісі біля Старої Білецьківки. «Темно-сіра майже чорна» собака напала зненацька, коли чоловік нагнувся, щоб зірвати гриб. «Тату, собака!», – крикнув 12-річний Андрій, який побачив тварину першим.
– Я намагався захиститися, прикрився пакетом, – каже Юрій. – Проте що з того? Пес вирвав пакет і продовжив атаку, рвав за руки. Тут з’явився другий, «світло-рудий». Він попрямував до хлопчика.
– У мене була лише одна думка – захистити сина. Я кричав: «Чия собака? Заберіть собаку!» Проте, коли з’явився господар («невисокий, худорлявий хлопець») і покликав до себе псів, чорний з білою мордою продовжував на мене кидатися. Господарю тварин довелося відтягувати її за нашийник. «Тікайте, я їх притримаю!» – єдині слова, що сказав тоді власник собак.
Лише коли батько з сином були далеко від місця подій і трохи пройшов шок, Юрій відчув біль у руках та побачив, що вони кровоточать.
– Ми заблукали. Заходили до лісу однією дорогою, а виходити довелося іншою. Натрапили на компанію молодих людей, які й допомогли вибратися з лісу. Я звернувся до лікарні, мені наклали шви, – каже Юрій.
Заяву до Кременчуцького райвідділу він написав 4 вересня.
Інший випадок трапився у тому ж лісі 4 листопада. Олександр Качигін разом з дружиною Людмилою також збирали гриби. Собаки з’явилися раптово, «чорна з білою мордою» накинулася на Олександра. Потім, коли жінка вдарила собаку, що нападала, та схопила її за руку.
– Коли чуємо – якийсь сигнал, здається, свисток, – згадує Олександр Качигін. – Лише тоді пси повернулися і побігли.
Олександр та Людмила пішли до лікарні, де чоловік пролежав 25 днів. Лікування обійшлося приблизно у тисячу гривень. Заяву до міліції вони написали 15 листопада.
Нагадаємо, Анатолій Душко та Георгій Кодацький подали заяву 19 листопада. Офіційного повідомлення про результати перевірки ніхто з цих людей не отримав.

Наслідки зустрічі з собаками
Анатолій Душко виписався з лікарні і поїхав до Києва, де продовжує лікування у клініці. Через травми, які отримав, чоловік майже не чує. Олександру та Людмилі Качигіним доведеться ходити на щеплення від сказу аж до 3 лютого 2007 року. Юрій Турбай ще й досі бачить нічні жахи, де намагається врятувати сина від собак.

Дайте офіційний запит – отримаєте офіційну відповідь
«ТелеграфЪ» обіцяв дочекатися офіційних результатів перевірки щодо заяв Анатолія Душка та Георгія Кодацького. Вони повинні були бути готовими вже 29 листопада. Ми звернулися до Олега Розпопова, старшого дільничного інспектора Кременчуцького райвідділу міліції.
– Олеже Валентиновичу, нам стало відомо, що собаки, схожі на тих, які покусали Душка і Кодацького, нападали ще на кількох людей. Ці люди зверталися до вашого відділку.
– Хто до кого звертався я не знаю. До мене ці люди не зверталися. Звідкіля у вас така інформація, мені не відомо.
– Тобто, якщо до когось іншого у вашому відділенні люди звернулися, ви можете не знати про цей випадок?
– Так. Я цього не знаю. До мене особисто ніхто не звертався. Такий матеріал я не отримував. По даному питанню, кого там ще покусали, я не проводжу перевірку.
– А які результати перевірки за заявою Душка та Кодацького?
– Найоптимальніший варіант для вас – дати офіційний запит на ім’я начальника райвідділу – він видасть вам офіційну відповідь.
– Люди кажуть, що й досі не знають результатів перевірки, яка давно вже закінчилася.
– Я цим питанням не займаюсь, вибачте. І Душку, і Кодацькому повідомлення відправили через секретаря.
– Тобто вони могли їх ще не отримати?
– Я не знаю. Я цим не займаюсь.
– Але ж ці люди бачили власника собак і називають його ім’я. Ви не будете проводити очну ставку?
– Очну ставку можна проводити лише, коли буде порушено кримінальну справу.
– Тобто кримінальну справу не порушено?
– Не порушено.

Від редакції: Постраждалі стверджують, що легко впізнають власника собак і самих тварин. Називають навіть його ім’я. Проте у міліції їм відповідають, що власника собак до цього часу не знайшли?! Без коментарів…

Про результати перевірки повідомляється письмово
– Заява, що подана до міліції, реєструється у «Книзі заяв обліку злочинності». Протягом триденного строку, або при необхідності десятиденного проводиться перевірка, – пояснює «Телеграфу» процедуру роботи із заявами громадян колишній працівник правоохоронних органів. – По закінченню цієї перевірки виноситься одне з трьох рішень: порушити карну справу, відмовити у порушенні справи або ж направити заяву чи повідомлення за належністю (у орган, який далі займатиметься цією справою). Про таке рішення органи міліції обов’язково повинні повідомити заявника. Останній у свою чергу може оскаржити рішення про відмову у порушенні кримінальної справи у прокуратурі. Скарга подається особою, інтересів якої вона стосується, або її представником протягом семи днів з дня одержання копії постанови.

Що робити, коли на вас нападають великі собаки
Олексій, дресирувальник:
1. Не намагайтесь тікати, поверніться до собаки обличчям, прийміть стійку позу. Підійміть крик, кличте на допомогу, вимагайте, щоб власник собаки (якщо він є) відкликав її.
2. Приготуйте підручні засоби (сумку, розкриту парасольку, палку, камінь), міцно тримайте їх перед собою. Якщо поблизу є укриття, повільно відступайте до нього спиною.
3. Постарайтеся зустріти напад ударом ноги, руки або відхилитися вбік, відбивайтеся підручними засобами, прикривайте рукою обличчя. Притуліться спиною до стіни, паркану, щоб не впасти. По можливості, задушіть чи вбийте собаку!
4. Коли будете в безпеці, обов’язково викличте «швидку» та міліцію, спробуйте затримати власника собак або запам’ятайте його прикмети.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх