Тарифна вакханалія: два погляди на одне рішення

29.12.2006, 10:12 Переглядів: 1 669
Тарифи на житлово-комунальні послуги в Кременчуці, затверджені влітку міськвиконкомом, були ухвалені із порушенням чинного законодавства і повинні бути перераховані.
Микола Єськов

Тарифи на житлово-комунальні послуги в Кременчуці, затверджені влітку міськвиконкомом, були ухвалені із порушенням чинного законодавства і повинні бути перераховані. До таких висновків прийшли депутати, члени тимчасової контрольної комісії міськради, яка п’ять місяців вивчала обгрунтованість літнього підвищення тарифів. Свої висновки члени комісії оприлюднили 26 грудня на сесії міськради. Співголова комісії, депутат Микола Єськов, доповів депутатам по кожному з підприємств, стосовно яких перевірялись питання тарифоутворення. Якщо брати лише основне, то висновки та пропозиції комісії звучать так:

Полтаваобленерго
Висновки комісії: тарифи завищені, прийняті з порушенням чинного законодавства.
Пропозиції: міськвиконкому переглянути розрахунки по формуванню тарифів та провести перерахунок платежів за опалення та гаряче водопостачання для населення.

Міськводоканал
Висновки комісії: тарифи відповідають фактичним витратам, проте норматив водопостачання населенню – 10,5 кубометрів на місяць на одного мешканця, затверджений міськвиконкомом, не відповідає методикам розрахунку; комісія припускає, що фактичне водоспоживання кременчужанами в два рази нижче, за нормативи.
Пропозиції: міськвиконкому укласти договір с державним інститутом УкрНДІ 'Водоканалпроект' на розробку обгрунтованих нормативів питного водопостачання для мешканців міста;  за результатами одержаних нормативів, при необхідності, переглянути тарифи; розробити програму встановлення приладів обліку для споживачів пільгових категорій.
 
Теплоенерго
Висновки комісії: тарифи завищені, прийняті з порушенням чинного законодавства.
Пропозиції: міськвиконкому переглянути розрахунки по формуванню тарифів та провести перерахунок платежів за опалення та  гаряче водопостачання для населення.

З такими висновками комісії не погодився ще один її співголова, перший віце-мер Володимир Онищенко. Він вважає, що тарифи сформовані відповідно до законодавства, і їх підвищення влітку допомогло вчасно розпочати опалювальний сезон, а місто має гарячу воду. Крім того, він додав, що мерія виграла суд щодо правомірності підвищення тарифів у 2005 році. А вони зазнавали змін, відповідно до того ж законодавства, що і влітку 2006 року.
На захист влади став і радник віце-прем’єр міністра Володимира Рибака, що курирує житлово-комунальну галузь в країні – Олександр Белянський, який був присутній на сесії. Він вважає, що тарифи таки дійсно треба перерахувати, але з урахуванням ухвалених законодавчих актів і прогнозує лише їх підвищення.
– Тарифи в березні ви будете змушені підвищити, бо підвищується вартість енергоносіїв, – каже пан Селянський. Формувати тарифи київський гість рекомендував всенародно – через громадські слухання.
Після довгого обговорення депутати вирішили додатково вивчити обгрунтованість розрахунків тарифів відповідно до останніх постанов уряду; міськвиконком до 1 лютого має розробити програму із встановлення лічильників споживання води для пільговиків; а також звернутись до державного інституту УкрНДІ 'Водоканалпроект', який має розробити обґрунтований норматив споживання води в Кременчуці.

«Кошти на компенсацію населенню від перерахунку тарифів влада знайде, якщо буде по-господарськи розпоряджатися землею. Можна земельні ділянки, наприклад, виставляти на акуціон. Крім того, можна зробити перерахунки і зайві кошти зарахувати населенню наперед».

Микола Єськов, у відповідь депутатам на запитання за які кошти компенсувати населенню завищені тарифи



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх