Ставай у чергу – отримуй безкоштовне житло

11.01.2007, 15:01 Переглядів: 3 435
З 1 січня почав діяти закон про соціальне житло, за яким квартири виділятимуть безкоштовно, але без права приватизації..

Починаючи з цього року безквартирні можуть претендувати на безплатне житло – відповідний закон нещодавно був ухвалений урядом. Як розповів «Телеграфу» завідувач відділу обліку та розподілу житлової площі Павло Довгий, право на отримання такого житла мають ті, хто стоїть на квартирній черзі.
– Окремої черги на соціальне житло немає, – пояснює пан Довгих. – Право на нього мають ті, хто стоїть у квартирній черзі. Соціальне житло видається, якщо у людини немає квартири, або  розмір житлової площі менший за відповідну норму.
Скільки часу ви будете стояти на обліку, сподіваючись отримати безкоштовну квартиру, буде залежати від того, які маєте пільги і скільки ви вже провели у цій черзі. У законі «Про соціальне житло…» зазначені 19 категорій пільговиків. Втім, яким чином розподіляти між ними квартири – кому давати першим, поки що незрозуміло. Ухваливши закон, народні обранці ще не прийняли положень, які б прояснили, що саме вони мають на увазі. Тому з приводу того, як і кому давати квадратні метри, існують різні думки. Деякі експерти вважають, що право на соціальне житло крім пільговиків, насамперед, матимуть малозахищені. А ті,  чиї статки достатні для того, щоб купити квартиру або оплачувати її оренду, із безкоштовними квартирами «пролетять». Думки, кого вважати малозахищеним, теж різняться. Одні кажуть, що це можуть бути ті громадяни, прибуток яких менший за середню вартість квадратного метра житла, інші – якщо прибуток менший за середню вартість найму житла. Втім, можливі й інші варіанти.
Крім цього, платити у соціальному помешканні доведеться не лише за комунальні послуги, але і за найм житла, утримання будинку та прибудинкової території. Розмір плати будуть встановлювати для кожного квартиранта індивідуально – залежно від доходів.
Зараз у місті перебудовують гуртожитки та малосімейки, у які зможуть заселитись «соціально незахищені». За чотири роки заплановано збудувати сім будинків. Зараз на квартирному обліку стоїть близько чотирьох тисяч чоловік.

Довідка. Соціальне житло – квартири соціального призначення та обслуговування, де крім проживання надаватимуть комплекс побутових та медичних послуг. Його видаватимуть на підставі договору найму на певний строк. Квартири не будуть власністю мешканців, їх не можна буде приватизувати чи продати.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх