Грип та голуби

11.01.2007, 15:01 Переглядів: 1 516
Прогулюючись парком, читачі «Телеграфа» побачили мертвих пташок. І забили на сполох: а чого ж вони мруть? «ТелеграфЪ», звернувшись до фахівців, дізнався, що це може бути пташиний грип. Щоправда, не той, який небезпечний для людини..

Маленьке, змучене голубеня валялось на тротуарі. Приречено подивившись, воно зробило спробу доповзти до нас, але не змогло – забракло сил. «Пташку шкода», – промайнуло у голові. Поклавши голубеня у сумку, повезли відігрівати його додому. Однак наступного ранку замість пташки у прихожій знайшли закоцюблене тільце. На роботі на нас чекало дежавю – таке саме напівдохле голубеня грілось біля батареї. Його також підібрали на вулиці. «Це що, ось у парку повно чи то граків, чи то ворон дохлих. І чого вони мруть?», – пробуркотіла баба Галя, почувши розмову про голубів.
Ми зробили рейд до парку. Братської пташиної могили не знайшли, але кілька дохлих птахів таки валялись. Щоб задовольнити цікавість тих, кому не байдужа доля «братів крилатих», «ТелеграфЪ» звернувся до фахівців з питанням: «Від чого ж мруть птахи?».
– Це може бути «голубиний» грип, – налякав нас професор кафедри екології Кременчуцького державного політехнічного університету Володимир Никифоров. І одразу ж заспокоїв. – Нічого жахливого у цьому немає. Всі віруси видоспецифічні і уражають лише конкретну породу. Для людини це не страшно.
Він також пояснив, що для того, аби пташка заразила людину, пташиний та людський грип мають пройти процес мутації. А це доволі довга процедура. «В Україні  випадки пташиного грипу зареєстровані у Донецькій, Луганській, областях та на Півдні», – додав пан Никифоров.
Головний ветеринарний лікар міста Юрій Сливка каже, що ніякого пташиного грипу у Кременчуці немає. «Птахи і раніше мерли. Причини можуть бути різні».
Орнітологи кажуть, що просто зараз у пташок стрес, бо їжі стало менше, ніж у теплі пори року. Через це послаблено імунітет, а тому уразливий організм може підчепити будь-яку хворобу, наприклад, туберкульоз.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх