Станцію юних натуралістів знищили, аби продати впливовому депутату

25.01.2007, 16:01 Переглядів: 1 957
Автозаводська райрада (голова райради Володимир Коваленко) у прискореному темпі розпродує комунальні заклади, побудовані для дітей. Бізнес процвітає. А на інтереси малих кременчужан діловита райрада некоректно чхає.
Так виглядає нині міська станція юних натуралістів. Бур’яни та руїни. Скільки ми не лазили навкруги, так і не зрозуміли, де ж невід’ємні поліпшення, які здійснив орендар? Що він тут покращив?

Райрада продала
 16 січня, на сесії, Автозаводська районна  рада  ухвалила  рішення  продати колишнє приміщення міської  станції  юних натуралістів (вул. Цюрупи, 4)  товариству з обмеженою відповідальністю «МІС».  «МІС»  орендує  приміщення  станції  з 2004 року.  Автозаводська райрада  мотивує  рішення про продаж  тим, що орендар (ТОВ «МІС»)  здійснив невід’ємні  поліпшення  орендованого нерухомого майна. Якщо перекласти  на людську мову, невід’ємні поліпшення – це різні прибудови, новий  ганок, підлога, водогін,   або дах, або нова стіна – все те, що не можна забрати із собою, коли термін оренди скінчиться. Отже, той, хто здавав приміщення в оренду, має або виплатити орендарю  гроші за ці невід’ємні поліпшення, або, як варіант, продати йому к бісу все приміщення – на додачу до невід’ємних поліпшень.
 Автозаводська райрада  продала.  Дружно і швидко. Лише один депутат  Медяник виступив проти продажу колишнього дитячого закладу.
 Ну добре. Давайте подивимось, що продали, кому і навіщо. Міська станція натуралістів у будинку на вулиці Цюрупи  перебувала аж з 1978 року.  Станція знаходилась у самісінькому центрі міста. Це було зручно для всіх -  у тому числі і для  крюківських та раківських  шкіл.  Адже на станцію натуралістів приїздили займатися у гуртках школярі з усього міста.  До того ж влітку на станції  діяла  літня площадка  – сюди приводили дітей, яких батьки  не могли  відправити  до оздоровчого табору.  Станція мала непоганий шмат землі. На ньому діти вирощували квіти, тут був плодовий сад та колекція  рідкісних рослин.  Сюди приїздили за квітковою  розсадою вчителі біології  з кременчуцьких шкіл.

Такий вигляд мала станція юних натуралістів до того, як юннатів позбавили права сюди приходити

Перша спроба
 Можливо, і донині на станцію приходили б  діти та возилися зі своїми хом’ячками та квітами.  Але  надзвичайно зручне  розташування  станції  невідворотно вело її до загибелі. І, зрештою, привело. Першу атаку на станцію юних натуралістів здійснила у 2002 році завідувач Автозаводського районного відділу освіти пані Божко.  Саме вона першою  спробувала відселити натуралістів кудись подалі.  Мотиви пані декларувала виключно благородні – приміщення станції старе і треба дати школярикам новіше і симпатичніше.  У той самий час  серед освітян гуляли чутки, що пані завідувач зацікавлена у тому, щоби на ласому станційному шматку землі спорудити ошатний будиночок для забезпечених громадян.  Тим більше, що член її родини мав пряме відношення до структури, яка займалася будівництвом.  Але чутки залишились чутками, план великого переселення провалився. Бо  трудовий колектив станції тоді зчинив галас, «ТелеграфЪ» опублікував серію матеріалів, і міський голова пан Глухов – тоді він вперше прийшов до влади -  стратегічний план пані Божко не підтримав. Юннатів залишили в спокої.

Друга спроба
 Але ненадовго.  У 2004 році, під шумок виборів, міську  станцію  натуралістів все-таки переселили. З центра міста на Гвардійську, на другий поверх дитсадка. Звісно, всі колекції рослин відкритого грунту, квіти, декоративні чагарники та дерева залишились на старій території.  А  приміщення  станції  здали в оренду тому самому ТОВ «МІС», яке нині її  купує.
 Отже, прийшов час з’ясувати, що таке «МІС»?  Адже  навряд чи  простенький орендар так легко отримав би таке козирне місце.  Власне,  тут справа не в «МІС», а у її директорі. Директор ТОВ «МІС» - пан Кушнір, член соцпартії України, депутат кременчуцької міськради.  Пан Кушнір – досить впливовий депутат. Крім того, він має пряме відношення до фірми «Житлоінвест», яка активно забудовує центр міста респектабельними будинками з недешевими квартирами.

У чому хитрість?
 Таким чином, все стало на свої місця. За версією «Телеграфа», юних натуралістів виселили з центру міста, аби звільнити територію  замовнику. Приміщення станції  здали в оренду фірмі «МІС», аби вона отримала законну можливість  здійснити так звані невід’ємні поліпшення – прибудувати ганок або перестелити дах, який з собою не забереш.  Невід’ємні поліпшення були необхідні  Автозаводській райраді і особисто голові райради пану Коваленку, аби вмотивувати своє рішення про продаж станції – типу ми не маємо коштів оплатити зроблені орендарем невід’ємні поліпшення, тому змушені продати приміщення, а корупція тут абсолютно ні до чого.  У результаті замовник -  на нашу думку, це пан Кушнір – без тяганини з конкурсами та аукціонами отримує ласий шматок землі під забудову в центрі міста.  Зарано  говорити про ціну, за яку продадуть цей шматок.  Але вона беззаперечно влаштовуватиме обидві сторони.

Куди здиміють гроші?
 До речі, Автозаводська райрада  прийняла рішення кошти від продажу станції юних натуралістів покласти на особовий рахунок бюджету розвитку райради.  А контроль за виконанням  цього рішення поклала на першого заступника голови райради пана Брижаху. У зв’язку з цим «ТелеграфЪ» пригадав,  як депутат міськради пан Урін неодноразово запитував – і з трибуни сесії, і на депутатських комісіях – куди в Автозаводському районі зникають кошти від продажу дитсадків?  І чому так часто кошти від продажу таких об’єктів перераховуються фірмі «Господар», пов’язаній з паном Брижахою, а не використовуються на прямий ремонт шкіл, наприклад?
 Ну що, нам здається, пан Урін матиме ще одну нагоду запитати, куди поділися гроші від продажу станції юних натуралістів.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх