Слабкі українські омбудсмени

2.02.2007, 12:02 Переглядів: 2 149
Виявляється, головний правозахистник країни – омбудсмен, майже безправний. І допомогти звичайним українцям йому нічим.
Євген Захаров вважає свої шанси на посаду омбудсмена реальними. Він переконаний, що його конкурентку – Ніну Карпачову, не підтримують принаймні дві фракції в парламенті: «Наша Україна» та БЮТ

Омбудсменом називають Уповноваженого Верховної Ради з питань дотримання прав людини. Зараз ця посада в Україні вакантна, але у лютому парламентарі мають зробити свій вибір між двома кандидатами – головою правління української Гельсинської спілки з прав людини Євгеном Захаровим та номером два у списку Партії регіонів Ніною Карпачовою, яка донині обіймала цю посаду. 25 січня Євген Захаров приїхав до Кременчука і зустрівся із журналістами у ТРК «Європа». «Я не думав, що справа з висуванням обмудсмена може зайти так далеко', – одразу ж сповістив він. Але додав, що оцінює свої шанси як реальні. Далі пан Захаров пояснив, чим саме займається омбудсмен, і чому він хоче посісти цю посаду.

Нібито захищаю, нібито права…
По-перше, український омбудсмен – «слабкий». Реальних механізмів впливу він не має – вони просто не прописані у законі. Наприклад, прокуратура може навіть не відповідати на запити правозахисника. Тому робота омбудсмена в Україні базується виключно на його авторитеті. Бувають і «сильні» омбудсмени, які можуть впливати на судову владу. Вони існують в кількох європейських країнах. А у нас такі не водяться.
Однак, за словами пана Захарова, омбудсмен отримує велику зарплатню. А ще має пільги та привілеї такі ж, як і голова Конституційного Суду.

З чим можна прийти до омбудсмена?
Будь з чим, якщо ви вважаєте, що ваші конституційні права порушені. Особливо, якщо винуватцями стали адміністративні органи або влада. Однак під час розмови з паном Захаровим ми з’ясували, що звернутись ви можете, а от чи допоможуть… Наприклад, якщо вам підкинули наркотики та сфабрикували проти вас справу, безкоштовний адвокат – це максимум, на що ви можете розраховувати. Сам омбудсмен навряд чи  буде особисто займатись вами – у нього багато справ. До речі, на думку пана Захарова, необгрунтоване підвищення тарифів – це також порушення прав людини. Але знову ж таки, поки що далі розмов омбудсмен піти не може. Бо навряд чи його авторитет переважить економічний зиск і змусить когось перерахувати тарифи.

Що пропонує кандидат:
– утворити інститут Уповноваженого з захисту прав людини, у який би увійшли представники омбудсмена в регіонах України;
– надати омбудсмену право подавати касації до вищих судових органів, якщо при розгляді справ у судах нижчого рівня було порушено права людини;
– надати омбудсмену право подавати заяви на скасування нормативних актів, що обмежують права людини;
– ввести ще трьох омбудсменів, що опікуватимуться правами дітей,  засобами масової інформації та національними меншинами.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх