На полі “Полтавської битви будуть масштабні наукові дослідження

20.03.2007, 12:03 Переглядів: 1 642
Події трьохсотлітньої давнини під Полтавою в рамках Північної війни викликають усе більший інтерес науковців та громадськості з багатьох країн світу.
У минулі вихідні в нашому місті працювала група вчених в складі якої були Андріан Мандзій, професор історії Маргедського університету США та Микола Бевз, доктор наук, доцент Львівського університету, віце – президент Українського комітету міжнародної організації, яка опікується вивченням історичних прам’яток ІКОМОС. Один вчений зі світовим ім’ям з дослідження битв і полів фортифікацій, інший – археологічних джерел.
Відбулася зустріч міського голови Андрія Матковського Науковці повідомили, що наступного літа на полі “Полтавської битви” плануються масштабні наукові дослідження.

Події трьохсотлітньої давнини під Полтавою в рамках Північної війни викликають усе більший інтерес науковців та громадськості з багатьох країн світу. У минулі вихідні в нашому місті працювала група вчених в складі якої були Андріан Мандзій, професор історії Маргедського університету США та Микола Бевз, доктор наук, доцент Львівського університету, віце – президент Українського комітету міжнародної організації, яка опікується вивченням історичних прам’яток ІКОМОС. Один вчений зі світовим ім’ям з дослідження битв і полів фортифікацій, інший – археологічних джерел. Відбулася зустріч міського голови Андрія Матковського Науковці повідомили, що наступного літа на полі “Полтавської битви” плануються масштабні наукові дослідження. Вони покликані закрити численні “білі плями”, які на сьогодні ще є. Історичні джерела не чіткі. До того ж останнє дослідження проводилося шведами 1911 року. Наприклад, до цього часу не відоме місце поховання шведських воїнів Сучасні технології дають змогу дослідити історичний шар глибиною до п’яти метрів. В роботах планують взяти участь також вчені зі Швеції, Англії, Франції. Цей інтерес в значній мірі пов’язаний з ювілейною датою, але, як відзначили гості, Полтава в цілому є містом з унікальною історією світового масштабу, у тому числі фортифікаційних споруд. Микола Бевз додав, що дослідження можуть дати багато цінного в питаннях вивчення історії українського козацтва. За підсумками досліджень в Полтаві планується провести Міжнародну наукову конференцію. Крім цього буде підготовлено документи на включення Полтави до списку ЮНЕСКО міст з унікальною архітектурно – містобудівельною спадщиною. Особливу цінність, на думку науковців, мають пам’ятки 19 століття. І хоча Маргедський університет очікує грант на проведення цих досліджень потрібна активна підтримка влади та науковців Полтави. Про це і було домовлено в ході зустрічі у міського голови.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх