Обрізання по-кременчуцьки!

30.03.2007, 20:03 Переглядів: 1 891
Цілий день учора «ТелеграфЪ» займався трохи дурнуватою, але, безумовно, соціально значущою – як любить вказувати преса – справою. Ми рахували пеньки.

Цілий день  учора  «ТелеграфЪ»  займався трохи дурнуватою, але, безумовно, соціально значущою – як любить вказувати преса – справою.  Ми рахували  пеньки. У центрі Кременчука.  Перш ніж ви вирішите, що нам просто  нічого було  робити, послухайте, чому ми за це взялися.  По-перше, весна.  Автоматично  піднімаєш  голову вгору і вбік, аби побачити веселі зелені бруньки.  Отак піднімаєш її,  піднімаєш, піднімаєш-піднімаєш, а бруньок – і навіть просто гілок – нема.  Та й самих  дерев навкруги небагато. Зате пеньків навколо – море.  Одразу виникає запитання – чому в Кременчуці  дерева рубають, але не саджають?
Щодо цього  «ТелеграфЪ»  направив запит  віце-меру з питань комунального господарства пану  Порицькому.  У відповідь ми отримали офіційну довідку, згідно з якою, протягом 2006 року у Кременчуці вирубано 901 дерево. За цей же період – у 2006 році – у місті висаджено 4543 дерева та 7881 чагарник.  Причому 4269 одиниць чагарнику висаджені за рахунок відновлювальної вартості за знесені зелені насадження.
Ми аж хекнули від такої цифри – чотири з половиною тисячі дерев!  Це ж парк! То ми маємо його побачити!  На вулицях міста, зрозуміло, а не на папері.
Дивіться, що ми побачили на центральних вулицях міста.

Вулиця Першотравнева – до 1 травня тут мало що розквітне

Фото: Дмитрий Бабец

Це середня школа № 4. Кілька років тому тут знесли величезні тополі – уповноважена комісія визнала їхній стан аварійним. Залишились пеньки.  Але молоді дерева тут так і не з’явились. Хоча поруч – траса. І було б непогано, аби школу захищала від транспортних викидів зелена смуга. Власне, раніше так воно і було.

Фото: Дмитрий Бабец

А це – будівництво поруч із четвертою школою. Заради нього знищили тополі  та  шатрові клени.

Фото: Дмитрий Бабец

Автозаводський районний суд. У 2005 році перед його будівлею вирубали  цілий ряд тополь. Тут уже не виросте жодне дерево. Ділянку заасфальтували. Тепер тут стоянка.

Фото: Дмитрий Бабец

Ріг вулиць  Першотравневої та Халаменюка – будівельний майданчик «Амстор-М». Ще рік тому тут стояв парк МЮДа. Його миттєве знищення стало апофеозом обрізання по-кременчуцьки. За п’ять діб тут знесли 326 дерев. Замість них  тут стоятиме торговельно-розважальний комплекс.   

Вулицями Кременчука

Фото: Дмитрий Бабец

Середня школа № 10. Тут знесли ряд  старих тополь та  величезну тополю Болле.  Пройшло два роки, але жодне дерево на заміну не посаджене.

Фото: Дмитрий Бабец

Це – вулиця Леніна (поруч з вулицею Халаменюка).  Ще рік тому тут росли сім чудових, великих  беріз. Вони не були ані  старими,  ані  аварійними. Але  їх знесли. Чому – незрозуміло. Хіба що, вхід магазину закривали?

Фото: Дмитрий Бабец

Вулиця Цюрупи (неподалік від пологового будинку).  Тут ростуть  старі дерева. Їх регулярно вирубують. Але ще жодного не посадили.

«Вот она была – и нету!»

Фото: Дмитрий Бабец

На фото – знаменита алея тополь, яка веде до центрального міського пляжу.

Фото: Дмитрий Бабец

А це – те, що від неї залишилося на понеділок,  26 березня

Чорний список дроворубів

Довідка, яку «ТелеграфЪ» отримав від віце-мера з питань комунального господарства пана Порицького, окрім загальної кількості знищених дерев, містить ще кілька цікавих цифр. Так, згідно з довідкою, протягом 2006 року 748 дерев  вирубані у зв’язку з будівництвом.  Нагадаємо, усього за рік знесено 901 дерево.
Непочесне перше місце за кількістю знищених  дерев посіло ТОВ «Амстор-М» - воно  спиляло  326 дерев на вулиці Халаменюка у зв’язку з будівництвом торговельно-розважального комплексу «Енеїда».
Непочесне друге місце виборов ПП Леонтієв В. О. – у зв’язку з будівництвом, він зніс 75 дерев по вулиці Свіштовській, 25.
Третє місце посів гупермаркет «Простор» - на його рахунку  55 знищених дерев.
Звісно, ці організації  – не єдині, хто порубав дерева під забудову. Просто вони їх знищили  найбільше.  До речі, ТОВ  «Амстор-М» ще влітку перерахувало на спеціальний рахунок міськвиконкому 60 000 гривень – відновлювальну вартість знищених дерев.  Тоді ж «ТелеграфЪ» з’ясував, куди вони пішли. 43 000 гривень з 60 000-ти міська влада витратила на клумбу, розбиту перед міськвиконкомом. Нас  дуже здивувало, що клумба вийшла така дорога. Адже влітку на ній росли самі чорнобривці – а це дуже недорога розсада.
Ну добре, забудовники  рубають дерева, міськвиконком витрачає сплачені за них кошти, а ми що від цього маємо?  Ми маємо суттєве – майже наполовину – зменшення  площі озелененої території на кожного  мешканця  міста.  Замість нормативних 11 кв. м. на громадянина,  у нас лише  6 кв. м.  Ці дані  оприлюднив на XI сесії міськради керівник апарату міської ради пан Стасюк.  Влада не спростувала  цифри, отже, треба розуміти, вона з ними згодна. А цифри погані. Відповідно до державних будівельних норм (ДБН 360-92), такі міста, як Кременчук – розташовані у зоні лісостепу, із загальною кількістю населення від 100 000 до 1 000 000 осіб – повинні мати по 11 квадратних метрів озелененої території на одного мешканця.  Більше того, у містах, де знахоядться промислові підприємства І та ІІ класу шкідливості, наведені норми мають бути збільшені на 15-20 %.  Шкідливих  підприємств у Кременчуці вистачає – маємо нафтопереробний завод, сталеливарний, завод технічного вуглецю.  Але більше не маємо захисту від них.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх