Трактат про яйця

6.04.2007, 18:04 Переглядів: 3 057
Через кілька днів прийде Великдень, і всі православні українці сядуть з апетитом розговлятися крашанками. Звісно ж, «ТелеграфЪ» не міг обминути таку важливу подію. Ми підготували для вас Трактат про яйця. Адже яйце – один з найважливіших пасхальних символів.

Римська версія
Древні римляни дуже шанували яйця.  Вони надсилали їх один одному у подарунок.  А повелося так через  римського  імператора Марка  Аврелія.  За легендою, у той день, коли він народився, одна з курок його матері знесла червонувате яйце.  Римляни сприйняли цю мікроскопічну подію в імператорському  курнику, як  добрий знак.  А, може, то імператорська матуся, знесилена пологами, сприйняла червонувате куряче яйце, як добрий  знак.  Але відтоді фарбоване червоне яйце стало для римлян  майже священним.

Християнська версія
Для християн яйце – символ Святої  Пасхи. Червоний колір яйця символізує радість Воскресіння.  Чимало істориків вважають, що традицію фарбувати курячі яйця християни перейняли у римлян. Але християни надали їй інший зміст. У канонічному ж християнстві  традицію фарбувати яйця на Пасху пов’язують з легендою про Марію Магдалену та імператора Тіберія.  Кажуть, коли Марія Магдалена дізналася про воскресіння Христове, вона прийшла до імператора Тіберія, дала йому яйце і виголосила: «Христос воскрес!!!»  Імператор-скептик не повірив дівиці. Він сказав: «У воскресіння Христове  так само важко повірити, як  повірити у те, що це просте біле куряче яйце стане раптом червоним!»
Як тільки невіруючий імператор це виголосив, біле яйце почервоніло! Диво!

Найбільше  пасхальне  яйце!
Найбільше шоколадне пасхальне яйце створили бельгійські майстри (інформація на 26 березня 2007 року).  Воно побило попередній світовий рекорд та потрапило до Книги рекордів Гіннесса.  Висота пасхального яйця – 8 метрів 32 сантиметри. Вага – 1850 кілограмів (шоколаду). На його будівництво  пішло 50 000 шоколадних бельгійських батончиків Guylian. Будували яйце 525 годин  26 кондитерів.  А присвячене воно закінченню реставрації найбільшої у Бельгії ринкової площі.
Найдорожче пасхальне яйце!
Найдорожчим  у світі  вважається пасхальне яйце «Зимове»  роботи петербурзького ювеліра Карла Фаберже.  У 2004 році на аукціоні «Крісті», що пройшов у Манхеттені, його продали за рекордно високу суму – 9,6 мільйонів доларів США.  Покупець побажав залишитися неназваним.  Замовлення він зробив телефоном.
Пасхальне яйце «Зимове» вважається серед ювелірів найдорожчим ще з 1994 року. Тоді, у Женеві, також через аукціон «Крісті», «Зимове» продали за 5,6 мільйони доларів.  Покупець залишився неназваним. Єдине, що про нього відомо, - він американець.
«Зимове» пасхальне  яйце виготовлене з гірського  кришталю та прикрашене сніжинками. На їхнє виготовлення  пішло більше, ніж 4 300 діамантів.

Яйця патріотів!
«У російських  олігархів є яйця! Це – яйця  Фаберже!» - заявив свого часу російський журналіст  Громов. Таку екстравагантну заяву  викликала  не менш екстравагантна  покупка  російського олігарха пана Вексельберга – віце-президента нафтової компанії ТНК-ВР.  Російський олігарх  купив  цілих 9 пасхальних яєць майстра Фаберже – раніше вони належали загребущій сімейці американських мільярдерів Форбс.  Аукціон Sotheby’s  планував виручити за них  90 мільйонів доларів. Подейкували, що російський олігарх з єврейським прізвищем  перекупив колекцію ще до початку аукціону десь за 100 мільйонів.
Але найголовніше, що олігарх купив її  не для себе! Він придбав пасхальні яйця для народу! Для того, щоб  експонувати їх у Кремлі або у Храмі Христа Спасителя – і тим самим  наближати народ  до прекрасного!  Злі язики теревенили, що  потурбуватися про народ пана  Вексельберга  переконав президент Путін.  «Посадка» колишнього колеги – олігарха Ходорковського, який не встиг вчасно  потурбуватися про народ – теж справила незабутнє враження на пана Вексельберга.    

Фальшиве яйце олігарха!
У 2004 році  російський олігарх та патріот Вексельберг купив  для російського народу колекцію унікальних пасхальних  яєць  Фаберже.  Він показував їх народу і в Ермітажі, і у Кремлі.  А через рік вибухнув скандал.  Онука майстра  Фаберже Тетяна Фаберже та петербурзький експерт Валентин Скурлов  заявили, що одне з дорогоцінних яєць – яйце «Весняні квіти» - фальшивка!
Фальшиві яйця, фальшивий патріотизм – як все це сумно.

Феномен виїденого яйця
За версією «Телеграфа»,  політичні війни побудовані  на феномені виїденого яйця. Головна мета політичної боротьби -  приход до влади та отримання преференцій від цього. Щоби завуалювати брутальний сенс політики, політичні діячі  використовують гру у «політичні принципи».  Класичний приклад такої гри описав Джонатан Свіфт у «Пригодах Гуллівера».  Він показав перебіг боротьби  тупоконечників та гостроконечників.  Тупоконечники принципово наполягали на тому, що яйце треба розбивати та їсти з тупого кінця. Але такі ж принципові гостроконечники доводили, що розбивати та їсти яйце можна виключно з гострого кінця!  У цілому ж дебати не варті були і виїденого яйця. Те саме ми спостерігаємо протягом року в Україні. Тупоконечники та гостроконечники принципово воюють за те, кому бути головним – пану Януковичу чи пані Тимошенко?  До останнього моменту за своєю значимістю проблема не вартувала і виїденого яйця. Але від  2 квітня вона може обійтися українському народу у кілька сотень  мільйонів доларів, які витратять на позачергові вибори парламенту.
На відміну від Верховної Ради України, кременчуцька міська рада навіть не бавиться грою у політичні принципи. Кременчуцькі депутати – молоді і дуже зайняті бізнесмени – на кожній сесії діловито, без просторікувань, розгрібають по кишенях  міську землю, приватизують  за безцінь  комунальну власність та готуються так само мовчки приватизувати комунальні підприємства.  Час – це гроші, тож навіщо витрачати його на балачки?

Мал. Дмитра БАБЦЯ

«Яйцебоязнь»
За версією «Телеграфа», це  рідкісний  вид фобії, притаманний лише двом відомим нам особам – Кощію  Безсмерному та прем’єр-міністру України Віктору Януковичу.  Першим заслаб Кощій.  Він панічно  боявся, що Іван-царевич добереться до острова Буяна, на якому росте дуб, а на дубі висить сундук, а у сундуку сидить заєць, а у зайці – качка, а у качці – яйце, а у яйці – голка.  А на кінці цієї голки сидить страшна  Кощеєва смерть! Тому Кощій Безсмертний просто-таки не виносив сирих яєць  і втрачав свідомість від одного їхнього вигляду.
Друга особа, яка втратила свідомість від сирого яйця – це кандидат у президенти, а нині діючий прем’єр-міністр  України Віктор Янукович.  Коли під час виборчого турне 2004 року студент влучив у нього сирим яйцем, серйозний донецький мужчина Віктор Янукович  миттєво  втратив свідомість.
Причини патологічної яйцебоязні українського прем’єра не розголошуються.   



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх