Із Полтави почнуть злітати пасажирські літаки

26.04.2007, 22:04 Переглядів: 1 972
Полтавська обласна рада ухвалила програму розвитку на 2007 рік обласного комунального підприємства "Аеропорт Полтава", виділивши для її реалізації 600 тисяч гривень. У рамках програми аеропорт повинен заробити самостійно ще 720 тисяч гривень, що дозволить не тільки погасити борги по зарплаті, реконструювати системи контролю посадки, але вже влітку розпочати прийом пасажирських авіарейсів..

Аеропорт Полтава, як і в радянські часи, готовий приймати літаки загальною злітною масою до 64 тонн. Існуюча спецтехніка та устаткування дозволяють у повному обсязі забезпечити обслуговування таких літаків, як Ан-12, Ан-24, Як-40, Як-42, Ту-134. На сьогодні аеропорт є дієздатним підприємством, що підтверджується наявністю відповідних сертифікатів. Однак у Полтаву літаки майже не літають. А пасажирські –взагалі. Головна причина - важкий фінансовий стан підприємства. Адже, за розрахунками фахівців Міністерства транспорту, аеропорти України, у тому числі аеропорт у Полтаві, може забезпечити беззбиткову діяльність тільки при обсягах перевезення не менш 80-100 тисяч пасажирів на рік. А в 1990 році, в один з останніх прибуткових років, з аеропорту Полтава було відправлено 145 тисяч пасажирів.
У 2002 році Міністерство транспорту України взагалі планувало закрити аеропорт, позаяк він не мав джерел фінансування і тому не міг забезпечити необхідний рівень безпеки польотів та авіабезпеки. Як вихід із ситуації, у 2002 році Кабмін передав аеропорт із державної власності в обласну. З того року область виділяла аеропорту кошти на підтримку виробничої діяльності.
Облдержадміністрація у 2005 році звернулася до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко із проханням надати аеропорту дозвіл на здійснення міжнародних польотів. Спеціально створена комісія з розпорядження Кабміну погодилася із пропозицією облдержадміністрації за умови виконання ряду необхідних робіт. Однак через відсутність грошей ці роботи не були виконані.

Влітку мають з’явитися перші рейси
Разом з тим сьогодні депутати облради погоджуються, що розвивати аеропорт треба, тому що він має великий потенціал обсягу авіаперевезень. Це рейси на Київ, Москву, Львів, Сімферополь, Донецьк. З огляду на пропозиції облдержадміністрації, 20 квітня на своїй сесії народні обранці затвердили програму розвитку аеропорту й дали під її реалізацію 600 тисяч гривень. Із цих коштів майже 200 тисяч підуть на погашення боргів по зарплаті. Відповідно до рішення обласної ради, серед головних напрямків програми функціонування й розвитку підприємства на 2007 рік є забезпечення чартерних авіаційних рейсів, що може принести близько 100 тисяч гривень доходу. Всього аеропорт за свою дільність може отримати близько 720 тисяч гривень.
“Я впевнений, що через рік - два в Україні розпочнуться серйозні авіаперевезення. Наш аеропорт буде затребуваний. Це однозначно. Я днями був у Польщі і подивився, що в них щодня діють 12 маршрутів. Так Польща за площами менша, ніж Україна”, – заявив віце-губернатор Сергій Кожем’яко. За його словами, як тільки стабілізуються ціни на паливо і  трішки покращиться соціальний стан українців, лайнери почнуть літати масово. “Уже зараз у нас є пропозиція про відкриття рейсу Донецьк-Полтава- Львів. Думаємо про рейс Торби–Полтава–Сімферополь”, – заявив пан Кожем’яко.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх