Чому помирали діти у пологовому будинку?

17.05.2007, 19:05 Переглядів: 4 752
Причини різкого збільшення дитячої смертності назвала cпеціальна комісія з області. Медики нарікають на інфекції, передані дітям у спадок від матерів. Однак комісія констатує: мають місце й три випадки «неадекватного» ведення пологів лікарями міського пологового будинку..

Статистика дитячої смертності
16 випадків смертності дітей віком до року зафіксовано у Кременчуці за перший квартал 2007 року. Минулого року за цей же період таких випадків було 8.
9 немовлят померло безпосередньо  у пологовому будинку
2 новонароджених (з вродженими вадами), які теж враховані у статистиці пологового будинку, померли у дитячих лікарнях Кременчука і Полтави.

У міському пологовому будинку, який у попередні роки ставили за приклад для інших закладів області, сьогодні чорна смуга. Дитяча смертність збільшилася у два з половиною раза порівняно з минулим роком. За цифрами статистики – життя, які обірвалися, так і не розпочавшись, материнське горе і важкі психологічні травми жінок.
У обласному управлінні охорони здоров‘я почали бити на сполох. З 7 по 14 травня у міському пологовому будинку постійно чергувала бригада лікарів з обласного стаціонару, допомагаючи місцевим медикам вести пологи. У цей же час спеціальна комісія з області проводила службове розслідування у Кременчуці, шукаючи причини дитячої смертності.
Результати розслідування вже узагальнені. Першопричиною смертей малюків медики називають незадовільне репродуктивне здоров‘я (здатність народжувати здорове потомство) майбутніх батьків. Наслідком – патологію вагітності і аномалії розвитку дітей до народження.
Нещодавно в пологовому будинку втратили двійню. Діти народилися недоношеними і мали вроджену пневмонію (запалення легень), пояснила обласний лікар-гінеколог Анна Шкоденко, спираючись на дані службового розслідування. Недоношена дитина зазвичай має проблеми з диханням, оскільки її легені ще недорозвинені. В обох малюків  ці життєві органи до того ж були уражені інфекцією. Легені немовлят так і не „розкрилися” – не допоміг і апарат для їх вентиляції.  Захворіли ж на пневмонію малюки ще в материнській утробі, причиною медики називають наявність інфекції в жінки... 
Серед інших встановлених причин дитячих смертей: вроджений сепсис (зараження крові), печінкова та ниркова недостатність,  важкі гіпоксії (легенева недостатність, кисневе голодування в утробі). Тобто лікарі констатували наявність хвороб (або їх наслідків), переданих „у спадок” батьками до народження дітей.

„Для нас це теж був вибух, але ми цього чекали...”
Обласний акушер-гінеколог Анна Шкоденко каже про „лібералізацію статевих стосунків” і як наслідок - інфекції статевих органів:
– За два роки в області вдвічі зросла кількість мертвонароджених дітей . В Україні в цілому – теж.  Причина – інфекції у жінок... Інфекція може  спричинити вроджені вади, або дитина захворіє ще в утробі матері на вірусний гепатит, пневмонію та інші хвороби.
Відповідно до статистичних звітів, 80% вагітних мають інфекції сечостатевої системи. 17 -18% – інші патології, не пов‘язані зі статевими органами.
Ми провели аналіз усіх випадків дитячої смертності в Кременчуці і побачили, що основною причиною  є наявність інфекції у статевих органах жінок під час вагітності. На жаль, лише одна з них обстежилася перед тим, як завагітніти, і пройшла курс лікування. Але в неї вагітність ускладнилася токсикозом. Інші жінки не зверталися до кабінету планування сім”ї...
- Анно Іванівно, скажіть, будь ласка, якщо більшість з жінок не належали до асоціальних, стояли на обліку в консультації, чому їх не вилікували до пологів?
- Є два чинники: по-перше, під час вагітності ми не можемо призначати лікування всіма препаратами, маємо обмеження і вибираємо захисні схеми, щоб не впливати на плід. По-друге, санація партнера. Якщо чоловік не лікувався, при статевому контакті жінка знову заражається...

Чи правильно діяли медики?
Всі 11 малюків, що померли,  не проживши й місяця, мали аномалії розвитку. Однак у трьох випадках ситуація ускладнилася веденням пологів, тактика яких була визнана не правильною при службовому розслідуванні.
– У трьох випадках вибрана неадекватна тактика ведення пологів,
– каже Ігор Пирогов, заступник начальника відділу організації медичної допомоги дітям і матерям обласного управління охорони здоров”я. – Ця інформація звучатиме в даних офіційного розслідування, і ми її не приховуємо. Що стосується роботи неонатологів (лікарів для немовлят – прим Ред.) з первинної реанімації, то в цих випадках грубих порушень немає. Заходи були адекватними.
– Чи можна було запобігти  дитячій смертності у цих трьох випадках?
– Ці дані я вам навести не можу, вони – для службового користування.
P.S. Медики визнають: практично всі породіллі, які втратили дітей, були соціально адаптованими – мали сім‘ї, хотіли народжувати, стояли на обліку в жіночих консультаціях. Бо навіть згодилися на партнерські пологи – у присутності чоловіків. Тоді чому їх не підготували до пологів, не пролікували під час вагітності? Це – питання до жіночих консультацій. Його нині ставить і обласний відділ охорони здоров‘я.
За словами Ігоря Пирогова, наразі обласний відділ охорони здоров’я не має претензій лише щодо роботи жіночої консультації другої міської лікарні, що в Крюкові. Показники дитячої смертності там не зашкалюють – один випадок з початку року.

Фатальні огірки
Про цей випадок варто розповісти окремо. Дитина загинула, а породіллю ледве врятували. Це – та сама жінка, яка відповідально ставилася до свого здоров’я і обстежилася до вагітності. Проте перебіг вагітності ускладнився токсикозом, проблемами з печінкою та нирками. Не доносивши дитину, жінка у важкому стані потрапила до пологового будинку. Шкіра пожовкла, нирки відмовляли... Сама вона розповіла лікарям, що їй різко погіршало одразу після того, як поїла салату зі свіжих (тепличних) помідорів та огірків. Овочі вони з чоловіком купили на ринку.
Рятували жінку за допомогою апарата штучної нирки. Дитину врятувати не вдалося, причиною її смерті назвали „гостру печінкову та ниркову недостатність” – далася взнаки шкідлива хімія в раннніх овочах.
Обласний лікар-гінеколог Анна Шкоденко не радить вживати несезонні (імпортні та тепличні) овочі та фрукти і соки у „тетра-паках”. Адже сумніви у тому, що вони дійсно натуральні, як це рекламує виробник,  основані на спостереженні за вагітними: „Мені привозять жінок, у яких ацетон у сечі. У них немає ні цукрового діабету, ні захворювання щитовидної залози. Коли починаю розпитувати, що вживають жінки, виявляється – сік. Одна з таких пацієнток пила по дві упаковки в «тетра-паках» на день. Інша вагітна з’їла яблуко – ацетонурія (ацетон у сечі – прим.) була така, що ми ледве її врятували”.

Що каже головний лікар пологового будинку
Ярослав Прокопчук сприймає дитячу смертність як надзвичайну ситауцію. Основною ж причиною її він називає  незадовільний стан репродуктивного здоров‘я жінок.

– Ярославе Дмитровичу, відомо, що жінки, які втратили дітей, мали нормальні сім‘ї, стояли на обліку в жіночій консультації. Питання: їх лікували?
– Більшість  із цих жінок з різних причин відмовлялася лікуватися. Це – недооцінка стану здоров‘я. Можливо, й  лікарями жіночих консультацій, які не змогли переконати  жінок пройти лікування. Ми рекомендуємо планувати вагітність і проходити спеціальну підготовку до цього кроку мімінум за три місяці. Обстежуватися потрібно обом із подружжя: пройти консультацію у центрі планування сім‘ї при пологовому будинку, здати аналізи на ТОРЧ-інфекцію, визначити стан свого здоров‘я. Все це сьогодні – безплатно.
– Як нам стало відомо, практично всі діти, які померли, мали проблеми з диханням. Їх підключали до апаратів вентиляції легенів?
– Так, абсолютно всіх. Але нестача сучасної апаратури (дихальної, для стеження за станом здоров‘я новонароджених, для введення їм лікарських засобів) – сьогодні теж проблема. Область не обіцяє допомоги в цьому плані. Треба виносити на сесію міськради питання про виділення коштів, щоб забезпечити пологовий будинок необхідним обладнанням. Шукаємо лікарів-неонатологів, штат пологового будинку неукомплектований - п‘ять лікарів, а потрібно 10.
– Комісія з області робить висновок про неправильне ведення пологів у трьох випадках. Прокоментуйте це.
– Жоден лікар, який вів пологи, не хотів зробити гірше. Оцінити стан плоду за допомогою тієї апаратури, яка є, важко. Це об‘єктивні причини. Комісія ж судить  вже за кінцевим результатом… Всі пологи були сімейними, претензій до дій лікарів люди не пред’являли… Комісія ж у цих випадках висловилася за кесареві розтини. Але явних показань для цього перед початком пологів у цих випадках не було.
– Нам говорили про препарат «Куросурф» для недоношених дітей з проблемами дихання. Чи реально було б врятувати когось із померлих новонароджених за допомогою цього препарату?
– Можливо, недоношену двійню, яка народилася з пневмонією…Препарат украй необхідний, не кожна сім‘я може заплатити три тисячі гривень за одну дозу. Я вийшов із пропозиціями до міської влади закупити цей препарат та обладнання для виходжуваня недоношених дітей за бюджетні кошти.

Санстанція знайшла стафілокок
За уточненими даними аналізів, цього збудника інфекції виділили в однієї особи з медперсоналу, у породіллі і двох немовлят з 28 обстежених (спочатку говорили про п‘ять малюків-носіїв стафілококу, але не всі аналізи підтвердилися). Як пояснили у епідеміологічному відділі міськСЕС, стафілокок належить до умовно-патогенної мікрофлори. Тобто не обов‘язково викликає хворобу (гнійні ураження шкіри, у запущених випадках – зараження крові), а лише при ослабленому імунітеті. Проте стафілококова інфекція не була причиною смерті малюків у пологовому будинку, підкреслюють у СЕС.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх