Кременчук вшановує пам’ять великого Кобзаря

22.05.2007, 11:05 Переглядів: 4 351
Сьогоднішній день – 22 травня – особливо пам’ятний для кременчужан тим, що саме в цей день у наддніпрянському Кременчуці, місті з великою історією і культурними традиціями, нарешті з'явився найголовніший символ українства – пам'ятник великому сину нашого народу Тарасу Шевченку. Збувалася мрія багатьох поколінь мешканців нашого міста: Кременчук має тепер величний символ патріотизму, високої духовності, пошани до національного генія.

В нашому місті завжди з особливою любов'ю ставилися до Шевченка. Його ім'я носить одна з центральних вулиць, біля барельєфу з зображенням поета відбуваються урочисті заходи, збирається молодь.

Сьогоднішній день – 22 травня – особливо пам’ятний для кременчужан тим, що саме в цей день у наддніпрянському Кременчуці, місті з великою історією і культурними традиціями, нарешті з'явився найголовніший символ українства – пам'ятник великому сину нашого народу Тарасу Шевченку. Збувалася мрія багатьох поколінь мешканців нашого міста: Кременчук має тепер величний символ патріотизму, високої духовності, пошани до національного генія. В нашому місті завжди з особливою любов'ю ставилися до Шевченка. Його ім'я носить одна з центральних вулиць, біля барельєфу з зображенням поета відбуваються урочисті заходи, збирається молодь. Коріння такої народної любові давні. Адже дослідники життя і творчості Шевченка вважають, що поет принаймні двічі побував у Кременчуці, і назва Кременчука та Крюкова згадуються у його творах. І для нас дуже цінно, що кременчуцький пам’ятник поету з’явився саме в той день , коли українська земля назавжди з’єдналася зі своїм великим сином – і відбулося це неподалік, теж над Дніпром, у Каневі. Всі ви знаєте, що ми будували цей пам’ятник дійсно всім миром. Нелегко і не відразу все відбувалося, але ж і за життя наш національний геній не йшов легкими і торованими шляхами! Дозвіл на спорудження пам'ятника великому Кобзареві в Кременчуці Кабінет Міністрів України надав 26 червня 1991 року. Після цього Міністерством культури України був оголошений відкритий республіканський конкурс на кращий проект пам'ятника Т.Г.Шевченку в Кременчуці. У листопаді 1993 року журі вирішило взяти за основу ескізний проект авторського колективу киян – скульптора Скоблікова та архітектора Фещенка. На одній із сесій депутати прийняли рішення про створення цільового благодійного фонду міської ради для збору коштів на спорудження пам'ятника Т.Г. Шевченку. Трудові колективи підприємств, установ перерахували одноденний заробіток на спорудження пам'ятника Тарасу Шевченку. За сприянням київського міського голови Олександра Олександровича Омельченка в столичних майстернях Спілки художників України було відлито бронзову фігуру поета. Граніт на обрамлення постаменту надало Управління придніпровських Магістральних нафтопроводів. Велику громадську роботу провів Фонд 'Шевченко і Воля' на чолі з відомим лікарем та громадським діячем Михайлом Парнетою. І перелік людей, причетних до цієї історичної події, величезний. Відкриття цього монументу кременчужани зустріли з особливим піднесенням, подія стала непересічною не тільки для нашого міста, вона мала державне значення. Сьогодні о 10-й годині представники влади, громадськості та місцевих осередків політичних партій покладуть квіти до підніжжя пам’ятника великому Кобзарю. Автор-прес-служба міськвиконкому Кременчука



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх