Кременчук стане центром «губернії»

10.06.2007, 18:06 Переглядів: 1 509
Міська влада хоче створити регіональне об’єднання, до якого увійдуть Кременчуцький, Глобинський, Козельщинський, Онуфріївський, Світловодський райони, міста Світловодськ та Комсомольськ. Центром стане Кременчук..
«Разом і батька бити легше» – вирішила Кременчуцька міська влада й почала боротися за економічне й управлінське об’єднання «околиць»

30 травня у Кременчуці відбувся круглий стіл під назвою «Від регіональної політики до регіонального самоврядування» за участю міської влади, представників Комсомольська, Світловодська, районів, що оточують наше місто, Полтавської та Кіровоградської облдержадміністрацій, а також Міністерства регіональної політики та розвитку.

Нас «розпирає»
Кременчук уже вичерпав свої територіальні ресурси і його розвиток можливий лише за рахунок розширення меж, повідомив міський голова Микола Глухов.  Тобто рано чи пізно до міста повинні приєднатися прилеглі сільські ради. «Оскільки до Кременчука за економічними інтересами тяжіють і Комсомольськ, і Світловодськ, і прилеглі райони, то необхідно планувати розвиток цього регіону в цілому, – каже Микола Глухов. – Треба вносити пропозиції щодо формування законодавчої бази, готувати громадськість. Ціла низка економічних та екологічних питань повинна вирішуватись комплексно для всього регіону, незалежно від адміністративної належності».
Науковці зазначену мером Кременчука територію називають ноосферно-біосферним регіоном. «Потрібно синхронізувати потоки управлінської діяльності на Кременчуччині, – каже ректор кременчуцької філії університету «Україна» Анатолій Самодрін. Начальник Полтавського обласного управління земельних ресурсів Григорій Шарий висловив думку, що адміністративно-територіальна реформа в Україні запізнилася на 15-20 років. «Перш за все, потрібно враховувати економічні інтереси територіальних громад», – каже Григорій Шарий. – Якщо все залишати без змін, то у Кременчуці невдовзі по всіх усюдах багатоповерхівок понасаджують. Просто необхідно змінювати межі міста».

Ага! Відділятися захотіли!
Віце-губернатор Полтавщини Сергій Ясинський до створення територіального об’єднання поставився з гумором: «Кременчук завжди невдоволений тим, що залежить від Полтави. Я, нарешті, зрозумів, для чого ви тут нас зібрали – відділятися захотіли».
«Зрозуміло, що ми не можемо порушувати кордони, – каже після завершення круглого столу начальник земельного відділу Кременчуцького міськвиконкому Олександра Шереметьєва. – Але ми можемо об’єднатися за інтересами. Це буде об’єднання регіону на рівні технопарку, або вільна економічна зона. На чому зупинимось – зараз ніхто цього не знає».
Щодо представників міст та районів, які планується включити до територіального об’єднання, то, за словами Олександри Шереметьєвої, вони ще не перебороли страх перед адміністративною реформою. «Спостерігаючи за їх реакцією, можна сказати, що вони, по суті, не зрозуміли всієї глибини проблеми, – каже пані Шереметьєва. – Для всіх нас адміністративно-територіальна реформа – це «заберуть район чи сільську раду, чи ще щось і я залишусь без влади». Розумієте? А треба про економічні інтереси громад думати».

Кроки до «свободи»
«По-перше, необхідно провести соціологічне дослідження. Потім – громадські слухання, вислухати думку людей, – розповідає Олександра Шереметьєва. – Далі потрібно прийняти рішення сесій районних та міських рад про участь в експерименті, отримати підтримку обласної ради. А вже після цього – звернутися до Міністерства регіональної політики та будівництва з клопотанням визнати наш біосферний регіон пілотним проектом з відпрацювання соціальних та економічних відносин. Тільки тоді ми будемо визначати, під якою формою об’єднуватися – технопарк чи вільна економічна зона.»
За словами Олександри Шереметьєвої, кременчужан запросили ініціювати проведення подібного круглого столу на всеукраїнському рівні, оскільки ми перші, хто до проблеми адміністративно-територіальних змін підійшов так фундаментально. 



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх