Полтавщина знаходиться в десятці лідерів по оплаті за енергоносії

12.06.2007, 15:06 Переглядів: 1 477
„Полтавщина знаходиться в десятці лідерів по оплаті за енергоносії,” – наголосив начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Тарас ТКАЧЕНКО під час розгляду питання про стан розрахунків споживачів області за енергоносії і житлово-комунальні послуги та заходи із виконання вимог Кабінету Міністрів України щодо забезпечення їх оплати на щотижневій нараді, яку провів голова облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ.
Незважаючи на те, що обсяги споживання природного газу всіма категоріями споживачів зменишилися на 18 відсотків через теплу зиму, стан розрахунків в області залишається непростим, і найперше це відбувається через підвищення ціни на газ. З 1 січня 2007 року в порівнянні з груднем минулого року ціни на газ для населення в середньому збільшилися в 1,2 рази, а для бюджетних установ – у 3,5 рази. Відтак заборгованість за природний газ, спожитий від початку року населенням та бюджетними установами, зросла на 34,6 млн.

„Полтавщина знаходиться в десятці лідерів по оплаті за енергоносії,” – наголосив начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Тарас ТКАЧЕНКО під час розгляду питання про стан розрахунків споживачів області за енергоносії і житлово-комунальні послуги та заходи із виконання вимог Кабінету Міністрів України щодо забезпечення їх оплати на щотижневій нараді, яку провів голова облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ. Незважаючи на те, що обсяги споживання природного газу всіма категоріями споживачів зменишилися на 18 відсотків через теплу зиму, стан розрахунків в області залишається непростим, і найперше це відбувається через підвищення ціни на газ. З 1 січня 2007 року в порівнянні з груднем минулого року ціни на газ для населення в середньому збільшилися в 1,2 рази, а для бюджетних установ – у 3,5 рази. Відтак заборгованість за природний газ, спожитий від початку року населенням та бюджетними установами, зросла на 34,6 млн. грн. Оплату за газ населення здійснює за фактом споживання, а отже на початку опалювального сезону обсяги споживання газу населенням значно зростають, і виникає касовий розрив в оплаті за спожитий газ в сумі його місячного споживання. Цей касовий розрив практично зникає в літні місяці внаслідок суттєвого (приблизно втричі) зменшення споживання газу населенням. Проте в 2007 році виникла ще одна проблема. Під час формування місцевих бюджетів на 2007 рік у видатковій частині було закладено ціну на газ 648 грн. За 1 тис. куб. м. З 1 січня цього року для бюджетних установ встановлена ціна на газ 991 грн. За 1 тис. куб. м, що на 343 грн. перевищує ціну, визначену видатками на оплату за газ у місцевих бюджетах. Аналогічна ситуація спостерігається і з видатками на оплату природного газу в установах, що фінансуються з Державного бюджету України. У результаті станом на перше травня заборгованість бюджетних установ за використаний природний газ зросла на 3,9 млн. грн. Тарас ТКАЧЕНКО зауважив, що до цього часу на рівні держави не розроблено і не впроваджено механізм компенсації місцевим бюджетам додаткових витрат на оплату газу. У розрізі районів за підсумками чотирьох місяців найгірше розрахувалися за спожитий газ Полтавський та Кременчуцький райони, міста Кременчук, Полтава, Комсомольск. Валерій АСАДЧЕВ сказав, що стан розрахунків за спожитий природний газ у Полтавському районі він бере під особистий контроль у зв’язку з тим, що саме в Полтавському районі споживачі найгірше розраховуються за спожитий газ. Щодо розрахунків за електроенергію, то споживачі області від початку року розрахувалися з енергопостачальною компанією ДП „Енергоринок” на 103 відсотка. Учасники щотижневої наради в голови облдержадміністрації також розглянули ряд актуальних питань.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх