Полтава перенесла пам\'ятник галушці

14.06.2007, 22:06 Переглядів: 2 754
Працівники управління з питань містобудування й архітектури Полтавського міськвиконкому перенесли пам'ятник полтавській галушці від Свято-успенського кафедрального собору на 200 м далі - до ресторану "Іванова гора".

Про це журналістам повідомив настоятель Свято-успенського собору Української православної церкви Київського патріархату Микола Храпач.

З його слів, члени релігійної громади й представники інтелігенції протягом року просили міську владу перенести цей пам'ятник подалі від храму.

"Колишній пам'ятник стояв саме на місці поховань, це було просто блюзнірство", - сказав Храпач.

Працівники управління з питань містобудування й архітектури Полтавського міськвиконкому перенесли пам'ятник полтавській галушці від Свято-успенського кафедрального собору на 200 м далі - до ресторану 'Іванова гора'. Про це журналістам повідомив настоятель Свято-успенського собору Української православної церкви Київського патріархату Микола Храпач. З його слів, члени релігійної громади й представники інтелігенції протягом року просили міську владу перенести цей пам'ятник подалі від храму. 'Колишній пам'ятник стояв саме на місці поховань, це було просто блюзнірство', - сказав Храпач. За його даними, на місці, де перший раз спорудили галушку, поховано 200 відомих священнослужителів. Полтавський віце-мер з питань культури й туризму Лариса Семеняга зазначила, що таке розташування пам'ятника більш вигідне з огляду на панораму, яка відкривається для фотографування, і розташування прилеглих об'єктів. 'Логіка в тому, що пам'ятник туристичного спрямування не перенесено в інший кінець міста, а на цій же Соборній площі, але біля ресторану', - сказала Семеняга. З її слів, про перенесення пам'ятника клопоталися також члени обласної організації Національного союзу художників, містобудівної ради й представники Громадської колегії й громади кафедрального собору, стверджуючи, що ставити біля храму такі пам'ятники - богохульство. З нагоди перенесення пам'ятника Полтавська міськрада вирішила 16 червня провести свято полтавської галушки - з конкурсами об'єктів громадського харчування на найсмачнішу галушку, культурно-розважальною програмою й театралізованими сценками за творами Івана Котляревського й Миколи Гоголя. Як повідомляло агентство, 1 квітня 2006 року на Соборній площі Полтави відбулося відкриття пам'ятника Полтавській галушці, присвячене до дня народження Гоголя, який прославляв національну українську страву. Автори кам'яного пам'ятника - народний художник Анатолій Чорнощоков і скульптор Микола Цись. Пам'ятник, що символізує статок і благополуччя сім'ї, становить собою велику глибоку тарілку з готовими до вживання 12-ма галушками й ложкою на спеціальному постаменті. Пам'ятник споруджено за спонсорські кошти в розмірі 100 тис. гривень. Галушка вважається традиційною українською борошняною стравою, одним із символів Полтави й візитною карткою міста. Інформаційне агентство 'Українські Новини'



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх