Зробимо «лисими» парки нашого міста!

14.06.2007, 23:06 Переглядів: 1 780
У парку «Ювілейний» збираються збудувати супермаркет «Білла». Дерева хочуть завбачливо пересадити в інше місце. «Посунути» планують навіть ті, які взагалі чіпати не можна, бо вони знаходяться у заповідній зоні..
У парку «Ювілейний» збираються «відтяпати» сім гектарів під будівництво супермаркету «Білла».

Історія з будівництвом супермаркету «Білла» у парку «Ювілейний» знов спливла. – під супермагазин «мостять» земельну ділянку у парку, між зупинкою маршрутки «3Б» «Крюківський міст» та міським Палацом культури. Раніше в управлінні архітектури заявляли, що  звести там супермаркет можна лише позбавивши цю ділянку статусу парку. І вже на цю сесію міськради йомовірно вийде проект щодо відчуження частини парку, заявив керуючий апаратом міської ради Валентин Стасюк.

Чотири дорівнює сім. Бізнес-аріфметика
Як стало відомо «Телеграфу» з компетентних джерел, під будівництво «Білли» просять ділянку в сім гектарів. Сам парк «Ювілейний» має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва. Відповідно до закону, будувати у ньому не можна. Однак у далекі сімедесяті роки обласні депутати, затверджуючи межі та статус парку, «випустили» близько чотирьох гектарів. І зараз ця ділянка не віднесена до природно-заповідного фонду. Її і можуть «роздерибанити» міські депутати: позбавити «паркового» статусу і віддати під будівництво супермаркета. Але ж під «Біллу» просять сім гектарів, а наші депутати мають право «пожертвувати» лише чотири. Щоб забрати в парку ще три гектари, потрібно звертатись до обласних депутатів. А з ними ще треба домовитися – вони не в долі. Недобре якось виходить. Для будівництва потрібно й будмайданчик  десь втулити. І до супермаркету  автостоянку прилаштувати. Тим паче, що поблизу, навпроти магазину «Тисяча дрібниць», ще й супермаркет «АТБ» збираються звести. Тож сімома гектарами «Білла» навряд чи обмежиться.

Дерева загонять в «резервацію»
Ви будуєте у парку супермаркет? Тоді ми йдемо до вас пересаджувати дерева! Під таким девізом незабаром у Кременчуці триватиме будівництво нових об’єктів. Наприклад, дерева, розташовані на ділянці, де збираються зводити «Біллу», вже вирішили «посунути». Їх планують пересадити на іншу ділянку парку. На це навіть відповідний дозвіл є. Він наданий  начальником відділу контролю за дотриманням природоохоронного законодавства Олександром Кочубеєм. 
– E парку безліч площі, куди можна пересадити дерева. Є прогалини, наприклад там, де каруселі, – розповідає пан Кочубей.
– Коли дерева можна пересаджувати?
– Зазвичай пересаджують навесні. Можна восенb. Там такs дерева, що добре приживаються.
– А які ж там дерева?
– Верби та ще якісь  дерева посадили, не знаю сорт, вони поки що малі.
– А якщо роботи розпочнуться влітку?
– Не думаю, що вони влітку почнуть будувати. Якщо дотримуватися технології, рясно поливатимуть дерева, коренева система пустить корішки достатні для того, щоб дерево вкорінилося.
– У вашому дозволі це буде прописано?
– У висновку прописано. Це умова.
– Ви надали дозвіл на пересадження дерев на тій ділянці, яку вони запросили?
– Так, на тій, яку запросили.
– Навіщо був виданий такий дозвіл?
– Пересадити чи спиляти дерево це велика різниця.
Виходить, навіть три гектари, які знаходяться у природозаповідній зоні, «облисіють». Якщо ж дерева пересадять і технології раптом не дотримаються, дерева доведеться «поховати». Оплакувати зелені насадження, які «виселили» заради супермаркету, буде пізно. ніхто не буде. До речі, у генплані розвитку міста сказано про розширення парку «Ювілейний» на південь, за рахунок пісків. А про пересадження вже існуючих дерев з парку нічого не сказано. Дивина!

P.S. Цікавий прецедент. Якщо будівництво і далі триватиме у такому темпі, всі дерева «загонять в резервацію». А в колишніх парках «посадять» супермаркети та розважальні центри. Існує думка, що рішення щодо вибору земельної ділянки та відчуження частини парку винесуть одним пунктом на одну з найближчих сесій міськради. При чому дехто з депутатів може винести його прямо на сесію як додаткове, щоб  попередньо не обговорювати на засіданнях депутатських комісій, і прямо на засіданні ради «нахрапом» прийняти рішення.

 



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх