Ми маємо право,.. а право має нас, або Як у Кременчуці влада та народ живуть за Конституцією

1.07.2007, 13:07 Переглядів: 2 341
До 11-ої річниці з Дня народження Конституції України «ТелеграфЪ» вирішив подивитися, як дотримуються деякі найбільш життєві статті головного Закону нашої країни безпосередньо у Кременчуці. Звичайно ж, ми це робили, виходячи лише зі слів мешканців міста та його чиновників, а також з того, що «впіймала» камера нашого СуперБабця..

Гроші

Фото: Дмитрий Бабец

Стаття 3.  … Права і свободи людини та  їх  гарантії  визначають  зміст  і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.  Утвердження  і  забезпечення  прав  і  свобод людини є головним обов'язком держави.
Стаття 48. Кожен має право на достатній життєвий  рівень  для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Фото: Дмитрий Бабец

Стаття 16. Забезпечення  екологічної  безпеки  і  підтримання екологічної рівноваги на території  України,  ... є обов'язком держави.
Стаття 50. Кожен має право на безпечне для життя  і  здоров'я довкілля та  на  відшкодування  завданої  порушенням  цього  права шкоди...
Кількість викидів, які щорічно «випадають» на одного мешканця Кременчука, складає близько 200 кілограмів забруднюючих речовин. Лиха з питною водою в середині літа кременчужани очікують, як аборигени Африки відсутність дощу – ніхто нічого не береться прогнозувати. Чи перетне концентрація марганцю у водосховищі цього літа нормативну? Робіть ставки, панове.
Щодо зрубаних дерев... Державні будівельні норми передбачають 11 кв. м зелених насаджень на одного мешканця міста. Спеціалісти, що складали генплан розвитку Кременчука наголосили, що зараз цей показник складає аж 6,1 кв. м. І при цьому міська влада продовжує видавати дозволи на знесення дерев.

Народовладдя

Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси,  ... є об'єктами права власності Українського  народу. Від  імені  Українського народу  права власника здійснюють органи державної влади та органи  місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією...
Від імені кременчуцької територіальної громади депутати продають землю без проведення аукціонів. За словами депутата міськради Валентина Стасюка, бюджет міста, за діяльності депутатів міськради нинішнього скликання, втратив більше 100 мільйонів гривень.

Стаття 46. Громадяни мають право  на  соціальний  захист... ...Пенсії,  інші  види  соціальних  виплат  та  допомоги,  що  є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя,  не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Прикро, але й досі мінімальна заробітна платня (440 гривень з першого липня) не наздогнала прожитковий мінімум громадян – 535 гривень для працездатної людини. Просто гонки на виживання...

Фото: Дмитрий Бабец

Стаття 49. Кожен  має  право  на  охорону  здоров'я,  медичну допомогу та медичне страхування.
Охорона  здоров'я  забезпечується  державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних  і оздоровчо-профілактичних програм.
Держава створює умови для ефективного і доступного  для  всіх громадян  медичного  обслуговування.  У  державних  і  комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається  безоплатно...

Під час проведення цьогорічного тендеру на закупівлю інсуліну до «Телеграфа» звернувся чоловік і розповів, що у лікарні цього препарату немає – щоб його жінці вижити – доводиться купувати за свої кровні. Начальник міськздороввідділу Валерій Литвиненко пояснив тоді, що виникли проблеми при проведенні тендеру, тому інсуліну немає.
Про суми «благодійних внесків» у лікувальних закладах годі й казати...

Житло

Фото: Дмитрий Бабец

Стаття 47. Кожен має право на житло. Держава  створює  умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло,  придбати його у власність або взяти в оренду.
Громадянам,  які  потребують  соціального   захисту,    житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону...
Якщо виставити в ряд кременчужан, які стоять у черзі на квартиру, то люди стоятимуть від квартирного управління (вул. Шевченка) до нафтопереробного заводу (15 км). Всього в черзі (станом на перше квітня) 5 940 сімей (близько 17 800 кременчужан), з них 480 сімей мають право позачергового отримання житла. Як повідомив завідувач відділу обліку та розподілу житлової площі міського квартирного управління Павло Довгий, цього року квартири, можливо, отримають 4-5 сімей військових.

Фото: Дмитрий Бабец

Це чоловік Валентини Гончарук, жінки-інваліда, що перебуває у черзі з 1999 року. Зараз її номер у пільговій черзі – 657, у звичайній – 2310.

Фото: Дмитрий Бабец

Стаття 66. Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

В ТЕМУ:
Із смс-експерта про бережливе поводження кременчужан із культурною спадщиною: 
«Какой-то пожилой дяденька сморкается на памятник «Вечно живым». Нормально?! А еще говорят-молодежь ужасная пошла...»

Якщо, шановні кременчужани, ви бачите, що ваші конституційні права порушуються, то наступна стаття «запрошує» до суду:
Стаття 8. ... Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення  до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх