Розпочався І міжнародний молодіжний гончарський фестиваль „Опішне-2007”

3.07.2007, 19:07 Переглядів: 1 773
Селище Опішне на Зіньківщині здавна має славу могутнього центру культурної самобутності нашої нації, найвизначнішого гончарного осередку України.
Днями на вулицях столиці вітчизняного гончарства зазвучала не тільки українська, а й румунська, молдовська, російська й білоруська мови. Представники цих країн з’їхались на І міжнародний молодіжний гончарський фестиваль „Опішне-2007”. Тут вони зустрілися з ровесниками з різних куточків нашої держави: Броварів і Охтирки, Ялти і Краматорська, Луцька й Луганська, Донецька і Львова.

Селище Опішне на Зіньківщині здавна має славу могутнього центру культурної самобутності нашої нації, найвизначнішого гончарного осередку України. Днями на вулицях столиці вітчизняного гончарства зазвучала не тільки українська, а й румунська, молдовська, російська й білоруська мови. Представники цих країн з’їхались на І міжнародний молодіжний гончарський фестиваль „Опішне-2007”. Тут вони зустрілися з ровесниками з різних куточків нашої держави: Броварів і Охтирки, Ялти і Краматорська, Луцька й Луганська, Донецька і Львова. Урочисте відкриття фестивалю проходило на подвір’ї „Колегіуму мистецтв у Опішному”. Ця державна спеціалізована художня школа-інтернат з’явилася 1997 року. Нині у ній навчається 120 учнів. Переважна більшість – опішняни та мешканці сусідніх сіл. Проте є діти з Гадяцького, Кобеляцького районів, та навіть з Черкащини. Проживають вони на квартирах. За словами директора колегіуму Людмили Овчаренко, йде пошук приміщення, де могли б жити мешканці інших областей, адже охочих опанувати гончарське ремесло не бракує. Ідея заснування „Колегіуму мистецтв у Опішному” належить Олесеві Пошивайлу – директору Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, докторові історичних наук. Він став науковим директором фестивалю. Творчої наснаги, вдалих знахідок і перемог побажали учасникам начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Володимир Годзенко, представники районної і селищної влади, знані митці України та зарубіжжя. Продовжилося дійство церемонією закопування горшка з кашею (символу добробуту і єднання), ритуальним обкурюванням горна. На завершення пролунав гімн фестивалю, а на щоглі замайорів його прапор. Протягом десяти днів діти й молодь працюватимуть у творчих майстернях під керівництвом провідних художників і народних майстрів. Учасники віком від 10 до 23 років змагатимуться в таких номінаціях: „Кераміка”, „Інші види декоративно-ужиткового мистецтва”, „Образотворче мистецтво”. Поєднує їх спільна тема – „Поезія гончарства”. Буде місце і для відпочинку: заплановані екскурсії до Національного музею-заповідника українського гончарства та Меморіального музею-садиби гончарки Олександри Селюченко, ознайомлення з гончарними колекціями музеїв та галерей Полтави. Юнацтво візьме участь у експрес-пленері на городищі роменської культури VІІІ ст., відсвяткує Івана Купала, побуває на етновечорницях та скуштує печеної картоплі на однойменному святі. Авторитетне журі визначить переможців і призерів фестивалю, урочисте закриття якого відбудеться 12 липня. Проте можна впевнено стверджувати: перебування на Полтавщині запам’ятається всім учасникам та ще більше їх здружить. ------------------------------------------- Тетяна Алєксандрова, прес-центр управління інформації та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх