Вулиці імені Добрик та Федорченка можуть з’явитися в місті

12.07.2007, 17:07 Переглядів: 1 865
Пропонується перейменувати вулиці на честь відомих кременчужан. Замість «Карла Маркса» може бути «Євгенії Добрик», а замість «Цюрупи» – «Віктора Федорченка». Але це – тільки попередні пропозиції кременчужан..

Комісія з перейменування вулиць на чолі з керуючим справами міськвиконкому Миколою Бугаєнком  розглядала питання щодо нових назв вулиць 11 липня. У порядку денному – перейменування вулиці Карла Маркса на вулицю Євгенії Добрик; найменування чи перейменування вулиць іменами діячів визвольного руху України: Романа Шухевича,  Ярослави Стецько та Ярослава Стецька, поета Олега Ольжича. Щодо цих діячів – їх вважають героями у Західній Україні, «східняки» ж ставляться до них неоднозначно – то життя їх не пов’язане із Кременчуком. Вшанувати їх пам’ять наказав Президент України, видавши про це указ. Проте документ не вимагає «рубати з плеча» і обов’язково давати вулицям, провулкам чи закладам імена цих людей. «Вивчити питання щодо присвоєння...» - говориться в указі.
Пропозиція ж перейменувати вулицю на честь Євгенії Добрик, яка пішла з життя в минулому році, надійшла від кременчужан. Нагадаємо, Євгенія Добрик була  головою АТ «Промтовари», депутатом міської ради декількох скликань, головою депутатської комісії з питань торгівлі та підприємництва, мала неабиякий вплив у міськраді.

Ще раніше комісія з перейменування вулиць розглядала можливість зміни назви вулиці Цюрупи на вулицю Віктора Федорченка,  заслуженого лікаря України, почесного громадянина міста, якого теж не стало рік тому.  Віктор Федорченко багато років був головним лікарем пологового будинку, депутатом міськради, очолював комісію з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства і запам’ятався у депкорпусі своїми доволі різкими виступами щодо плачевного стану медичної галузі.
Рішення про перейменування вулиць – у компетенції міської ради. Але поки що на її сесію не виноситимуть дані питання – до ухвалення двох нормативних документів, пояснила заступник голови комісії з перейменування вулиць Людмила Біліченко. По-перше, у місті досі немає єдиного переліку вулиць, площ, провулків – його тільки-но створили і мають затвердити на сесії міськради 31 липня. По-друге, у виконкомі готують документ, який має регламентувати сам порядок надання імен вулицям, навчальним закладам, розміщення меморіальних дошок, тощо. Тобто визначити критерії увічнення пам’яті видатних людей. Наприклад, в інших містах визначено, що не можна давати однакові імена вулиці і провулку; обумовлено, який час після смерті видатного діяча має пройти, щоб називати вулицю його іменем.
Наразі вільних вулиць для нових назв у місті немає. А перейменування вулиць тягне за собою чималі витрати з бюджету: на таблички, внесення змін у документацію. А ще ж і людям треба ставити нові штампи в паспорти…

2007 рік – 100-річчя Шухевича і Ольжича
Роман Шухевич – головний командир УПА (Українська Повстанська Армія), яка воювала за незалежність України і проти фашистів, і проти комуністичного режиму, стверджують сучасні історичні джерела.
Олег Ольжич (Кандиба) – поет, заступник голови Проводу українських націоналістів, загинув у фашистському концтаборі.
Ярослав і Ярослава Стецьки – подружжя, яке боролося за незалежність України у складі ОУН (Організації Українських Націоналістів). Ярославв Стецько був заступником Степана Бендери, очільником ОУН. Ярослава Стецько була депутатом Верховної Ради, очолювала Конгрес Українських Націоналістів.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх