Нас навчатимуть смітити культурно

19.07.2007, 18:07 Переглядів: 1 469
У місті хочуть запровадити роздільне збирання сміття і заробляти на ньому гроші. Для цього комунальне підприємство «справить весілля» із закордонним «Шафером», купить дорогі контейнери та сміттєвози. А населенню доведеться платити більше за послугу..
Євроконтейнер коштує 6 420 гривень – за ціною плазменого телевізора з величеньким екраном. Куди будуть дівати старі контейнери – поки що невідомо.


Проект роздільного збирання сміття представники міської влади захистили в Києві, у Міністерстві житлово-комунального господарства. Населенню хочуть запропонувати сортувати сміття і збирати його в євроконтейнери. Надалі наші відходи вивозитимуть сучасними сміттєвозами і перероблятимуть на сортувальній лінії.
На смітті можна робити гроші. Проаналізувавши склад відходів, комунальники дійшли до висновку, що 76% їх можна використовувати як вторинну сировину.
У демонстраційних слайдах, які презентують проект, фігурують євроконтейнери німецької фірми «Шафер» (SСAFER). Про перспективи роботи цієї фірми в місті говорив і віце-мер з комуналки Микола Порицький.
Наразі вивезенням сміття займається комунальне автотранспортне підприємство 1628 (КАТП-1628). Проект передбачає реформування його у товариство з обмеженою відповідальністю за допомогою залучення приватного капіталу. Це схоже на весілля із багатим дядечком. Імовірно, що саме так «Шафер» зайде до Кременчука. По-науковому це називається «створення конкурентного середовища на ринку комунальних послуг».
Аби запровадити роздільне збирання сміття, планується закупити три імпортні сміттєвози (по 1 млн. 620 тисяч гривень), 1230 євроконтейнерів (по 6 420 грн.) та сортувальну лінію (майже 30 млн. грн.). Загальна вартість проекту – 42 млн. 780 тис. грн. Частину коштів комунальники просять у держави, у рамках реформування житлово-комунального господарства. Левову ж частку (понад 29 мільйонів), згідно з проектом, має вкласти інвестор. Тобто йдеться про приватизацію комунального підприємства (можливо, через структуру, близьку до німецької фірми «Шафер» SСAFER?). Але поки що потенційного інвестора влада не називає.

Скільки платитимемо
За вивезення сміття доведеться платити більше.
28 грн. 58 коп. за один кубічний метр – це прогнозний тариф для населення (нині – 17 грн. … коп.)
Як повідомили в управлінні житлово-комунального господарства, планується збільшити  і норму відходів на одного мешканця. Новий розрахунок – 1,38 кубометрів на рік (на сьогодні - 1,08 кубометри). Катерина Бутенко, головний економіст УЖКГ, підкреслила, що норма нині нижча, ніж в інших містах і не відповідає реаліям. Нову «ціну сміття» ще має затвердити обласний відділ цін.
39 грн. 44 коп. – це прогнозна ціна за вивезення сміття на одного мешканця на рік за нормою, це практично вдвічі більше, ніж зараз. Проте нині норму сміття ще й перераховують на квадратний метр житлової площі (7 коп. за кв. метр). Яким буде новий тариф у розрахунку на квдратний метр, наразі не обрахували.
До речі, сумлінних «сортувальників» сміття влада хоче заохотити меншим тарифом.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх