Тут колись жило кіно…

2.08.2007, 18:08 Переглядів: 2 347
Кіно – найвеличніше з мистецтв. Так вважав Ленін. Мабуть, тому за радянських часів у нашому місті було п’ять кінотеатрів, не рахуючи літніх площадок та кінозалів при клубах та палацах культури. Нині кінотеатрів у буквальному сенсі у Кременчуці не залишилося –найвеличніше з мистецтв переїхало до невеликих кінозалів, поступившись місцем магазинам, ринкам та банкам….

Наприкінці 80-х років кіно показували не тільки в кінотеатрах, а й у клубах та палацах культури. Свого часу можна було сходити на новий фільм у ПК «Кредмаш», «Нафтохімік», «КрАЗ» тощо. «Крутили» кіно і у ПК ім. Котлова (на фото). Поряд з палацом був і літній кінотеатр, який згодом поступився місцем дискотекам для молоді. Нині кіно там більше не живе…
Натомість кіно повернулося до ПП «Палац культури» (колишній ПК «КрАЗ»). Років півтора-два тому в одному з приміщень палацу відкрився кінозал «Сінема».

Ці руїни у Придніпровському парку колись були кінотеатром «Дніпро». Він, як і більшість його «побратимів» по всьому Союзу, не зміг пережити період «розрухи». На сьогодні місце, де стоїть «Дніпро», міська влада вже віддала під забудову спортивно-розважального центру.
Був свого часу у Придніпровсьому парку і літній кінотеатр – прямо під відкритим небом. Тепер це просто літня естрада, куди кременчужани сходяться на свята, аби подивититися виступи місцевих самодіяльних гуртів.

У будівлі колишнього кінотеатру «Ювілейний», який можна побачити на шляху до Раківки, нині відкрито центр культури і дозвілля. Директор центру Олександр Татаринов каже, що зараз кінозал, де раніше «крутили» кіно, закритий на ремонт, але все обладнання у ньому ціле і придатне до використання. «Якщо пожежники дадуть нам дозвіл на відкриття кінозалу, ми зможемо показувати там кіно хоч завтра»,  –  говорить пан Татаринов.  Та поки що про  «кіношне» минуле споруди нагадує хіба що рекламна вивіска кінозалу «Колізей», який працює неподалік.

Від старого кінотеатру, що на Молодіжному, залишилася тільки назва – «Аврора». Її разом із приміщенням успадкував ринок.

Раніше ця будівля на Полтавському проспекті була кінотеатром ім. Кропивницького. Тепер тут розташувався продуктовий магазин «Скіф».

Кінотеатр «Більшовик» уже давно став нічним клубом. У приміщенні колишнього великого кінозалу розташувалася дискотека, у фойє – бар, більярдна та ігрові автомати. Кіно «крутять» лише у малому кінозалі, який гордо називається «Кінопалац».



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх