Представники Полтавської обласної СЕС прийшли до висновку, що причиною погіршення здоров\'я 174-х працівників кар\'єру на Полтавському ГЗК став викид

6.08.2007, 23:08 Переглядів: 1 632
Представники Полтавської обласної санепідстанції прийшли до висновку, що причиною погіршення здоров'я 174-х працівників кар'єру на Полтавському гірничозбагачувальному комбінаті (Комсомольськ, Полтавська область), що сталося 28-31 липня, став викид продуктів фенолу із промислового ставка-випарника компанії "Укртатнафта" (Кременчук).

Про це Українським Новинам повідомив заступник начальника Полтавської обласної санепідемстанції Микола Асаул, який входив у техногенно-екологічну комісію.

"Джерело забруднення повітря відоме - ставок-випарник НПЗ "Укртатнафта", - сказав він.

Зокрема, він повідомив, що СЕС має у своєму розпорядженні результати лабораторних досліджень, згідно з якими, зі збільшенням глибини в кар'єрі збільшувалася концентрація газів фенолу.

Представники Полтавської обласної санепідстанції прийшли до висновку, що причиною погіршення здоров'я 174-х працівників кар'єру на Полтавському гірничозбагачувальному комбінаті (Комсомольськ, Полтавська область), що сталося 28-31 липня, став викид продуктів фенолу із промислового ставка-випарника компанії 'Укртатнафта' (Кременчук). Про це Українським Новинам повідомив заступник начальника Полтавської обласної санепідемстанції Микола Асаул, який входив у техногенно-екологічну комісію. 'Джерело забруднення повітря відоме - ставок-випарник НПЗ 'Укртатнафта', - сказав він. Зокрема, він повідомив, що СЕС має у своєму розпорядженні результати лабораторних досліджень, згідно з якими, зі збільшенням глибини в кар'єрі збільшувалася концентрація газів фенолу. 'На глибині 90 метрів фенол у кар'єрі в 1,6 раза перевищував норми, а на глибині 159 метрів - уже в 3,3 раза вище норми', - зазначив Асаул. З його слів, конфігурація 300-метрового за глибиною й 2 км за довжиною кар'єру - складна, багато 'глухих' місць, погана вентиляція, тому фенол осідав на дно, коли дув вітер із півночі, де за 10 км від кар'єру розташований ставок 'Укртатнафти'. За його даними, у серпні вітер змінився й загазованість продуктами фенолу в кар'єрі минула. Однак, Асаул вважає, що періодично від викидів фенолу, коли вітер дме в їхній бік, страждають також жителі села Йосипівка Козельщинського району, сіл Пришиб, Бондарі, Кузьменки Кременчуцького району. Тому СЕС вважає, що необхідно усунути причину забруднення навколишнього середовища. У свою чергу, НПЗ 'Укртатнафта' заперечує свою причетність до загазованості повітря продуктами фенолу. При цьому, представники НПЗ запевнили членів комісії, що в 2008 році побудують цілий комплекс біологічного очищення нафтопродуктів, що не дозволить навіть найменшому витоку шкідливих речовин потрапити в навколишнє середовище. Як повідомляло агентство, 2 серпня Полтавська область створила спеціальну комісію із представників обласної санепідемстанції, Управління із надзвичайних ситуацій МНС, медиків і представників облдержадміністрації для розслідування погіршення здоров'я 174 працівників кар'єру 'Дніпровського рудоуправління' на Полтавському гірничозбагачувальному комбінаті 28-31 липня за медичною допомогою в медсанчастину Полтавського ГЗК звернулося 174 чоловік із однаковими симптомами - підвищений тиск, головний біль і нудота. У медсанчастині ГЗК потерпілим надали допомогу й наступного дня вони знову вийшли на роботу. 2006 рік Полтавський ГЗК закінчив із чистим прибутком 141,629 млн. гривень, збільшивши чистий дохід порівняно з 2005 роком на 4,16%, або на 92,809 млн. гривень до 2 323,019 млн. гривень. Полтавський ГЗК контролюється групою банку 'Фінанси й кредит' Костянтина й Олега Жеваго. Наприкінці 2005 року компанія Ferrexpo AG (Швейцарія) сконцентрувала більше 60% акцій Полтавського ГЗК. Інформаційне агентство 'Українські Новини'



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх