Працюючи на збиток, ошукуємо державу

14.08.2007, 01:08 Переглядів: 1 734
Проблема збиткової підприємницької діяльності залишається однією з найактуальніших в сучасному суспільстві та турбує не лише контролюючі органи, а й законодавців. Адже саме визначення поняття "підприємництво" передбачає отримання прибутку, а отже і можливість його приховувати, не зважаючи на закони. Не зважаючи на профілактичну та масово-роз'яснювальну роботу зі сторони податкової служби, збиткові підприємства продовжують існувати, а зароблений ними капітал - зникати невідомо куди. Не є таємницею, що в більшості випадків значна категорія платників податків приховує результати своєї діяльності та штучно створює власну збитковість чим, передусім, завдає шкоди не тільки державі, а й її громадянам.

Проблема збиткової підприємницької діяльності залишається однією з найактуальніших в сучасному суспільстві та турбує не лише контролюючі органи, а й законодавців. Адже саме визначення поняття 'підприємництво' передбачає отримання прибутку, а отже і можливість його приховувати, не зважаючи на закони. Не зважаючи на профілактичну та масово-роз'яснювальну роботу зі сторони податкової служби, збиткові підприємства продовжують існувати, а зароблений ними капітал - зникати невідомо куди. Не є таємницею, що в більшості випадків значна категорія платників податків приховує результати своєї діяльності та штучно створює власну збитковість чим, передусім, завдає шкоди не тільки державі, а й її громадянам. Майже нічим не відрізняються від збиткових і ті суб'єкти господарювання, які копійка в копійку декларують валові витрати на рівні валових доходів. Не нараховуючи та не сплачуючи таким чином податок на прибуток, такі платники податків привертають до себе не меншу увагу податківців.
Згадані суб'єкти підприємницької сфери знаходяться на особливому контролі у податківців області. У поточному році кількість таких платників податків збільшилась на 278 підприємств. Серед них 10 підприємств, що за результатами 2006 року декларували збиткову діяльність на загальну суму 6,2 млн.грн. Це такі підприємства, як: ВАТ 'Полтавахолод', ЗАТ 'Фірма 'Полтавпиво', ВАТ 'Полтавський хлібзавод № 2' (м. Полтава) ЗАТ 'Атом', ТОВ 'УТН-Техснаб', ТОВ НВФ 'Кібер Пласт Україна' (м. Кременчук), Акціонерне об'єднання 'Сільгосптехніка' (смт. Диканька), КПГФ 'Барвінок' (м. Лубни); 15 підприємств, що декларували відсутність діяльності, з них 11 новостворених; 42 нових підприємства з комунальною формою власності, які перейшли із спрощеної системи оподаткування. До цієї категорії платників потрапили житлово-експлуатаційні дільниці, районні друкарні, редакції газет, парки відпочинку та культури, дирекції кінотеатрів. Перебуваючи на спрощеній системі оподаткування зазначеними підприємствами було нараховано єдиного податку з юридичних осіб 1856,0 тис.грн. Прикро й те, що до цієї категорії платників перейшли 211 підприємств, які за результатами 2006 року нараховували податок на прибуток на загальну суму 12,9 млн.грн. Серед таких підприємств: ВАТ 'Полтававтормет'; КП 'Полтававодоканал'; ПП 'Ресурсекспо' (м. Кременчук).
Необхідно відзначити, що серед підприємств, які декларують рівність валових доходів валовим витратам, значна кількість здійснюють діяльність у сфері торгівлі, а саме 145 підприємств. Решта підприємств здійснюють діяльність у сфері будівництва (45 платників), машинобудування (28 платників), переробній промисловості (91 платник) та інші (92 платника). Всі вищеперелічені підприємства не
Щоб ліквідувати недоліки в роботі та перевести дану категорію платників із 'збиткових' до категорії 'сумлінні', податківці Полтавщини використовують всі можливі важелі впливу. Зокрема, проводиться індивідуальна роз'яснювальна робота щодо добровільної та рівномірної сплати, посилюється робота по вивченню причин збиткової діяльності підприємств, своєчасно проводиться аналіз діяльності сумнівних платників та підвищується рівень контрольно - перевірочної роботи. Так, впродовж поточного року: перевірено документально 9 підприємств, в ході перевірок донараховано податку на прибуток 95 тис.грн. та зменшено збитки на 7,7 млн.грн.; в ході камеральних (попередніх) перевірок декларацій встановлено порушення податкового законодавства у 5 платників, по яких зменшено збитки на 79,5 млн.грн. Крім цього, одним із заходів податкових органів до збиткових підприємств є підготовка і передача до прокуратури позовних заяв про скасування державної реєстрації підприємств, які протягом тривалого часу декларують значні суми від'ємного значення об'єкту оподаткування. До Господарського суду Полтавської області було передано 6 позовних заяв про припинення реєстрації юридичної особи збиткового підприємства.
Таким чином, головне завдання податкових органів - за допомогою комплексних заходів, які регламентуються діючим податковим законодавством, починаючи з моменту прийняття звітності і закінчуючи безпосереднім здійсненням документальних перевірок - перевести таких суб'єктів господарювання в категорію реальних платників податку на прибуток.

Управління масово-роз'яснювальної
роботи та звернень громадян
ДПА у Полтавській області



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх