Валіза грошей у кишені

30.08.2007, 18:08 Переглядів: 2 272
Комусь і досі приємно бачити товстий гаманець або солодко відчувати, як він відтягує кишеню. Але в розвинених країнах усі давно перейшли на картки. «ТелеграфЪ» проаналізував особливості «життя за картками». Як і де нині можна ними скористатися вдома? А за кордоном?.

Марина – банківський працівник. Вона засвідчує: люди й досі ставляться із недовірою до банківського пластика. Такий  в нас менталітет: ми звикли до готівки і вважаємо, що так надійніше.
– Свого часу, коли я тільки-но отримала свою першу, зарплатну картку, то одразу знімала всі гроші, – розповідає Марина. – Але згодом страх перед тим, що в кишені бракує готівки пройшов, і я зрозуміла, що користуватися карткою зручно.
Тепер у Марини п’ять різних карток – зарплатна, кредитна, депозитна  і дві картки спеціальної пропозиції банку, причому одна із них – подарункова, яку презентували колеги. Усі картки не лежать без діла – Марина ними користується. При цьому обирає, якою карткою платити. Якщо кредитка дає право на бонус чи знижку, то чому б нею не скористатися. А зекономивши, можна одразу перевести гроші із зарплатної картки на кредитку і не платити відсотки за кредит. Важливо знати: є так званий пільговий період (від 30 до 55 днів) – у цей час кошти за користування кредитом не нараховуються.
Картка як подарунок поступово входить у моду у колах ділових людей. Банки, які просувають «подарунковий» пластик, як правило, проводять акції на кшталт лотереї, де грають картки, якщо ви не знімали з них гроші.
Акуратна картка – альтернатива грошам у конверті або великій скляній банці на весіллі, куди гості демонстративно кидають готівку.

Як їх використовувати
Є банківські картки, які діють лише на території України, і міжнародні (ними можна користуватися і вдома, і за кордоном). Основні міжнародні картки, які «ходять» по території України, – це VISA та MasterCard. Картки American Express у нас не настільки розповсюджені. Проте не всі картки міжнародних систем призначені для закордону: зазвичай зарплатні картки діють лише на території України.
Основні види банківських карток за функціями дебетова і кредитна.
Дебетова картка -  на неї вам «капають» гроші: зарплата, пенсія або навіть соціальна допомога. Можна відкрити й особисту пластикову картку, куди ви самі кладете гроші, або замовити картки для всіх членів сім’ї.
Переваги:
1. Всі дебетові картки (у тому числі й зарплатні) можна поповнювати.
2. Якщо ви не зняли одразу всю суму із зарплатної картки, на залишок вам нарахують відсотки, щоправда, невеликі.
3. Картку можна використати замість грошового переказу. Для цього тому, хто «підкине» вам грошиків, треба знати номер вашої картки (не пін-код!), прийти у касу вашого банку і покласти гроші (або перевести із картки на картку).
Кредитна картка - призначена лише для розрахунків і зняття готівки.
Недолік: Банк знімає відсотки за видачу готівки по цій картці.
Перевага: Якщо ви розраховуєтеся за товар карткою, то ви нічого не втрачаєте, навіть можете отримати знижку або бонус: поцікавтеся програмами лояльності до клієнтів у банку, який ви обрали.
Депозитна картка може поєднувати функції дебетової і кредитної. По-перше, вам на неї «капають» відсотки: не треба стояти за ними в черзі у банку. По-друге, банк може надати вам кредимтний ліміт на депозитну картку (у сумі вашого вкладу).

Де використовувати
На сьогодні обіг пластикових карт в Україні, на жаль, гальмується тим, що не всі торгові точки оснащені POS-терміналами для безготівкових розрахунків. Так, за інформацією Антоніни Гефанової, менеджера міжнародної платіжної системи VISA,  лише 10% торгових точок в Україні оснащені POS-терміналами. Що стосується Кременчука, то, за даними банків, у нас нині існує близько 350 торгових точок, які приймають картки VISA та MasterCard – незалежно від того, який банк видав картку. І купити за карткою в Кременчуці можна практично усе: від канцтоварів та продуктів харчування до автомобілів. Карткою також можна розрахуватися на ряді автозаправок, аптек і приватних клінік, за туристичну путівку. До речі, нещодавно „Укрзалізниця” заявила, що у  квиткових касах теж встановлять POS-термінали для пластикових карток. Чого ми на даний час не знайшли - так це POS-терміналів для оплати комунальних послуг. Тут можна скористатися іншим способом. Або – укласти угоду з банком на автоматичне списання комунальних платежів із вашого зарплатного карткового рахунку, або – скористатися для цього Інтернетом. Суть: купуєш пароль підключення (він дає доступ до вашого персонального рахунку) і пароль платежу – тепер можеш перерахувати кошти за мобільний зв‘язок, комунальні послуги.

Менеджмент платіжної системи VISA звертає увагу на чотири „золоті правила” при користуванні картками, які допоможуть безпечним розрахункам:
1. Пін-код (секретний особистий код доступу до картки) не можна зберігати поряд із карткою, наприклад, у гаманці. Бо якщо гаманець украдуть, шахрай отримає всю інформацію для зняття грошей з вашого рахунку.
2. Знімаючи гроші в банкоматі, слід переконатися, що ніхто не стоїть за спиною на відстані, щоб побачити ваш пін-код.
3. Наприкінці кожного місяця  треба перевіряти всі здійснені операції за випискою з банку. У випадку підозрілих операцій власник картки повинен негайно сповістити про них банк.
4. Якщо у вас викрали картку або ви її загубили, треба негайно сповістити про це банк і заблокувати рахунок. Телефон цілодобової служби вашого банку має бути записаний у зручному і завжди доступному місці.

За кордоном без картки ви – «біла ворона»
Американцям розповідають анекдот із героями пострадянських країн. Кавказець приходить у ресторан і вмощує на столі велику й товсту валізу. Отетерілий офіціант просить прибрати її. Кавказець пояснює: „Слушай, да…Это ж мой кошелек!» Американці не зрозуміли нашого гумору. Пауза. Потім нарешті лунає сміх і їхнє припущення: „А, той чоловік не мав банківської картки і носив із собою всі гроші!”
Вони, на відміну від нас, уже давно усвідомили: носити із собою великі суми – незручно. А сфера обслуговування в розвинених країнах створила всі умови для безготівкових розрахунків.
Варто знати: якщо ти платиш за кордоном карткою – із тебе не беруть додаткові кошти. Розрахунок іде за курсом валюти, автоматично. Тобто вам не обов‘язково мати картковий рахунок  у доларах чи євро – підійде й рідна гривня: розумна банківська система перерахує все сама. Якщо вам усе ж знадобилася готівка, зняти її можна у будь-якому банку, що підтримують картку наявної у вас платіжної системи.  Але якщо це не ваш банк – тоді заплатите комісію за зняття готівки. Вона стандартна: 1% від суми, що знімаєте, плюс три долари (якщо це особиста картка, на яку ви поклали гроші) і 3% плюс три долари – за зняття готівки з кредитки. До речі, зняти готівку можна й у „чужому” банкоматі в Україні: за умови, якщо він приймає дану платіжну карту. Банк візьме з вас 3% від суми плюс п‘ять гривень.

Для всіх і для обраних
Банки „сортують” клієнтів за соціальним статусом. Чим вищий ваш статус і чим кращі відносини із банком (наприклад, ви є давнім клієнтом, маєте хорошу кредитну історію або солідний депозитний вклад) – тим кращі умови обслуговуваня картки вам запропонують. Адже є найпростіші картки для широких мас, середнього класу і VIP-персон.
Найрозповсюдженіші зарплатні картки зазвичай можна використовувати лише на території України. Власник картки не платить за її відкриття та обслуговуваня. Для карток більш високого класу вводиться така плата. Але вона дає право на додаткові зручності: чим вищий клас картки, тим більше привілеїв ви отримуєте. Це можуть бути знижки – вони надаються автоматично, при розрахунку через POS-термінал (як у клубних картках певних торгових мереж). Банківські консультанти радять цікавитися знижками у продавців, де встановлені POS-термінали. Інші привілеї – бонуси (накопичивши віртуальні гроші за розрахунок карткою, ви можете на них купити товар), безплатне оформлення карток для членів сім‘ї тощо.
„Я витрачаю на обслуговування картки 30 доларів щомісяця, – розповідає власник елітної платинової картки. – Але, коли їдеш за кордон, бонуси часто навіть переважують ці витрати. Наприклад, мені безплатно видали додаткову картку, яка дає право доступу у VIP-зали в міжнародних аеропортах, де можна безкоштовно скористатися душем, Інтернетом, перекусити та випити. За цією ж карткою я можу безплатно провести двох членів сім‘ї до VIP-зали.” У Кременчуці власник „платини” користується послугами персонального банкіра (за телефоном) і без мороки здійснює з картки всі комунальні платежі, платить за страховку авто, переводить гроші рідним тощо. Картка, за словами власника „платини”, – ідеальний спосіб перевезення грошей за кордон, оскільки ліміт достатньо великий (на відміну від готівки). «Був і неприємний момент при розрахунку картою, – розповідає наш респондент. – Колись за кордоном мене попросили пред’явити паспорт, а у кишені його не було, і я навіть поскандалив. Потім виготовив картку із фото, але для цього довелося змінити банк – той, де я обслуговувався раніше, не виготовляв такі картки».

А якщо картку «з’їв» банкомат?
„ТелеграфЪ» шукав відповіді на актуальні запитання щодо використання пластикових карток. Їх нам надали менеджери системи VISA, „ПриватБанку” та «Райффайзен Банк Аваль»:
– Чи можна повернути товар, оплачений карткою? Коли повернуть гроші?
– Так, товар можна повернути, як і при готівковому розрахунку. Гроші вам повернуть на картку. Зазвичай – протягом 3-5 днів. Найпізніше до 30 днів.
– Що робити, якщо банкомат не віддав картку? Коли її повернуть?
– Вам треба звернутися до банку із паспортом та ідентифікаційним кодом. Все залежить від графіку обслуговування банкоматів банком. Карточки виймають у той же час, як роблять інкасацію банкоматів: зазвичай один-два рази на тиждень. Тож картку вам повернуть за 3-7 днів.
– Що робити, якщо банкомат не віддав усю запрошену суму? Чи поверне банк гроші і коли?
– Якщо таке трапилося, клієнт має звернутися до банку. Комп’ютерна програма обслуговування банкоматів дає можливість перевірити, сталася така помилка чи ні. За банківськими інструкціями, на таку перевірку дається до 14 діб, але за усталеною практикою банки на це витрачають до тижня. Гроші повернуть на картку.
– Чи можна виготовити картку з фото або картинкою, яку забажаєш?
– Нині такі технічні можливості є. Але слід мати на увазі, виготовлення такої картки обійдеться дорожче, ніж звичайної.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх