Парк «Придніпровський» хочуть «перекроїти»

6.09.2007, 16:09 Переглядів: 1 950
Скульптуру яйця винесуть подалі з очей, так звану «арку закоханих» взагалі демонтують, атракціони і кафе оновлять… Дерева нібито не чіпатимуть. Проект реконструкції головного парку вже готовий..
До першого вересня «Телеграф» розміщав фотографії з приколами. Знесення яйця тоді було приколом. Тепер прикол втілять у життя.

Проектний інститут «міськбудпроект» (м.Полтава) вже надав управлінню архітектури та містобудування проект реконструкції парку «Придніпровський». Проте він ще не затверджений. На цьому тижні його має розглянути містобудівна рада. Наразі головний архітектор міста поки що не коментує пропозиції проектувальників. Проте він люб’язно надав можливість журналісту «Телеграфа» ознайомитися із проектом.
У цілому документ малює доволі симпатичну картину. Планується  комплексний благоустрій існуючих споруд у парку в єдиному стилі – з використанням бутового каменю. Пропонується  створити і ландшафтні композиції з камінням. Майданчики і алеї задумано вимостити тротуарною плиткою. Освітлення має завершувати картину єдиного цілого. На набережній встановлять нові вмонтовані ліхтарі, під їх стиль підладнають і освітлення інших паркових куточків. Спусків з набережної до води передбачено не більше двох – із метою збереження захисних функцій дамби. «Тіснити» зелену зону спорудами нібито не планується, принаймні у проекті є фраза «не створювати нових об’єктів».

Чого не буде у парку
Непрацюючий тир та павільйон ігрових автоматів знесуть (нагадаємо, в травні сесія міської ради вже дала на це дозвіл). Що буде замість тиру, у проекті не конкретизовано. А замість павільйону ігрових автоматів, планується дитяче кафе. Натомість знесуть кафе «Мірабела» та ще парочку металевих кіосків, які, на думку проектантів, псують загальний вигляд парку. Розпрощаються кременчужани  і зі скульптурою яйця на центральній парковій алеї. Щоправда, цьому «витвору мистецтва» не скажуть «гуд бай» назавжди: яйце переселять  у зону, спеціально облаштовану для дітей. (Напевне, при цьому пофарбують, бо нині воно геть облізло). Грибочки, крокодил Гена, Білосніжка переселяться туди ж.
А от так звану «арку закоханих», призначену нібито для того, щоб молодята ходили під нею на щастя, взагалі демонтують. Проектувальники визнали її «безцільною». Напевне, вони праві, бо, за спостереженнями,  народ оминає ту залізяку – ніяк не хоче під нею ходити… колись вітер її вже валяв.

Що новенького і старенького?
Парк імовірно «розкроять» на зони. Загалом проектувальники вказують, що у перспективі місту необхідний окремий парк для молоді (з екстремальними розвагами і навіть віртуальним тренажером-літаком) і окремий – для дітей, з козацьким містечком та куренями.
У плані реконструкції «Придніпровського» уже простежуються дві подібні зони. На місці колишнього кінотеатру «Дніпро» заплановано збудувати спортивний комплекс. Наразі земельну ділянку уже віддали приватній структурі під культурно-розважальний центр. Оце й буде «для молоді». Плюс залишиться танцювальний майданчик, відомий у народі як «п’ятак».
А для дітей – спеціальна зона: окрім кафе, на місці павільйону ігрових автоматів, атракціони (їх планується реконструювати – практично повністю замінити на нові, сучасні), залишиться спортмайданчик «Рошен» і на галявину, як вже сказано, «підтягнуть» скульптури героїв казок.
Для всіх, незалежно від віку, проект реконструкції парку обіцяє сучасний туалет. І чотири фонтанчики питної води (нині – один). Літня естрада (місце свят) у комплексі з адмінбудівлею – залишаться. Але господарську зону (зараз вона загромаджена автомобільними покришками) приберуть взагалі.
Залишиться кафе «Експрес» та літнє кафе, зазначене у плані як «кам’яна споруда» (треба розуміти, «Ассоль» біля самої набережної). До речі, проти існування  «Ассолі» висловлювалася нинішня директор парку «Придніпровський» Валентина Бугаєць… Їх «причешуть» під єдиний стиль паркових споруд.

Колишній тир, дитяче кафе і спорткомплекс, – ось основні майбутні будмайданчики. Дійсно, споруди там існують і зараз. Але щоб їх знести і збудувати нові, потрібно розгорнути техніку. Скільки дерев поляже? Даних про це наразі немає. План реконструкції парку – основа, на яку приватні підприємці-інвестори «нанижуть» свої проекти, і лише тоді  остаточно стане зрозумілою доля дерев.

Екзотичні дерева втрачені назавжди?
План реконструкції парку аналізує і стан зелених насаджень. Так, зазначено, що видовий склад дерев і кущів уже значно «порідшав»: замість колись існуючих 70 видів, нині залишилося 50.
Але на нові екзоти розраховувати не варто. У плані хитро прописані рекомендації дендрологів про необхідність «широкого застосування рослинних порід, характерних для берегів Дніпра (верб, дубів), які є рідкіснішими за екзотичні побратими». За закрученим формулюванням простежуються прості думки: так дешевше, і менше догляду потрібно.

Парк «Придніпровський» був закладений у 1959 році. Загальна площа – 15,75 га. Разом із парком «Ювілейний» та охоронною зоною прибережної смуги – 36 га. Такі дані наводять проектувальники.  Вони рекомендують зберігати існуючі зелені насадження і створювати нові парки: нині на одного кременчужанина в місті припадає 6,1 кв. метр зелені, норма ж практично вдвічі більша – 11 кв. метрів.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх