У майбутньому Земля розплавиться

9.02.2007, 15:02 Переглядів: 1 986
Новий метод визначення погоди пропонує Сергій Іванченко, кременчуцький народний синоптик. Свій прогноз він називає астрофізичним і знає, як передбачити клімат України на кілька років уперед. Аби дізнатися більше про методику пана Іванченка та про погоду, яка очікує на Україну в майбутньому, «ТелеграфЪ» зустрівся із народним синоптиком..
Сергій Іванченко: «Погода та клімат на Землі в основному залежать від впливу на неї Сонця та Місяця».

– Сергію Івановичу, що таке астрофізичний прогноз? І з чого почалося ваше таке рідкісне на сьогодні захоплення астрофізикою?
– Астрофізичний прогноз враховує фізику сонячно-земних зв’язків, вплив Сонця та сонячної магнітної активності на клімат і, зокрема, на погоду в певний період часу. Спочатку я захоплювався лише астрономією, а потім уже перейшов на астрофізику. Після служби в армії я приїхав до Новосибірська та потрапив до планетарію. Все, що я там побачив, дуже вразило мене. І саме після цього візиту я почав купувати книги з астрономії, придбав маленький телескоп, потім великий. Пізніше власноруч зробив портативний, брав його і на дачу, і до гаража. І нарешті купив великий радянський Міцар (телескоп з найбільшим збільшенням у 169 крат). Захоплюючись астрономією, зрозумів, що необхідно звернути увагу й на фізику. Астрофізика – надзвичайно цікава наука. Діаметр Сонця – 1 млн. 392 тис. кілометрів. Якщо припустити, що діаметр Сонця 1 метр, то в такому ж масштабі діаметр нашої Земельки – усього 9 міліметрів. І відстань між ними буде 107 метрів. До того ж є такі зірки, які більші за Сонце у стільки ж, у скільки Сонце більше за Землю. Поступово захоплення переросло в улюблену справу. Мрію, щоб у Кременчуці відкрили планетарій, подібний до Новосибірського. Упевнений, що діти й дорослі з великим задоволенням спостерігати б за зірками, Сонцем та Місяцем. Це дуже цікаво. Мій онук із задоволенням дивиться у телескоп на сонячні чорні плями.
– Чому так часто прогнози, котрі передають по телебаченню, не збуваються?
– Важко і, мабуть, неможливо перерахувати всі фактори, котрі впливають на погоду. Проте давно мені стало зрозуміло, що погода та клімат на Землі в основному залежать від впливу на неї Сонця та Місяця. На жаль, у Гідрометцентрі не враховується астрономічна фізика сонячно-земних зв’язків. До того ж наші синоптики виключають і вплив інших планет (Юпітера, Сатурна) на Сонце, який частково передається і Землі. Вважаю, що урахування сонячно-земних зв’язків повинне стати головним у прогнозуванні погоди не на три дні чи на місяць, а на кілька років наперед (як у місцевому, так і в регіональному та глобальному масштабах). На стан земної погоди великий вплив має магнітна активність Сонця. Вона не постійна: змінюється від мінімальної до максимальної з періодичністю у середньому в 11,2 року (так званий 11-річний цикл сонячної магнітної активності). Ця магнітність з 1700 року (знову ж таки в середньому) росте від мінімуму до максимуму. Чотири роки триває так званий підйом сонячної магнітної активності, а потім протягом семи років – зменшується від максимуму до мінімуму. За 306 років спостережень були цикли і 7-9 років і 14-17.
– Чим відрізняється максимальна магнітна активність Сонця від мінімальної, і як перша і друга впливають на земну погоду?
– Коли магнітне поле Землі схвильоване високим магнетизмом Сонця (максимумом), погода може бути гірша (величезні зливи, грози тощо). Під час максимуму на Сонці з’являється велика кількість чорних плям, які дуже добре видно у телескоп. Незважаючи на те, що погода «не дуже», високо-магнітні плями сприятливо впливають на врожай. Так, пропустивши насіння через магнітне поле, можна розраховувати на кращий урожай. Я працював на Кубані інженером-будівельником у колгоспі, там через транспортер, де поставлені магніти, пропускали зерно і сіяли. І дійсно, урожай збільшувався на 20-25 відсотків.

Через вплив Сонця на земну кулю зими в Україні може взагалі не бути. Народний синоптик показує фото Сонця з темними плямами та графіки засух у різні роки.

Відповідно, рік спокійного Сонця (до речі, 2007 саме такий рік) несприятливий для рослинного світу. Саме при мінімумі на земній кулі бувають жорсткі засухи. За даними, котрі я маю (спека була на Далекому Сході, Забайкаллі, Казахстані), їхній епіцентр зміщується зі Сходу на Захід кожні 11 років на 1300-1500 кілометрів.
– Чи може таке трапиться, що в Україні буде засуха?
– Запросто. Коли саме, точно передбачити не можу. Не маю конкретних даних. Мінімальна магнітна активність Сонця зазвичай триває два роки. Лише інтуїтивно, за власними спостереженнями, можу сказати, що цього року епіцентр засухи знаходитиметься у районі між Америкою та Європою (Атлантичний океан). Минулого року засуха була у Португалії.
– Ваші прогнози збуваються?
– У 1993 році в Україні був унікальний урожай. Я написав листа Івану Плющу, голові Верховної Ради, Леоніду Кравчуку, тодішньому Президенту, та Леоніду Кучмі, прем’єр-міністру про те, що хорошим урожай 1993-го був через дуже високу сонячну магнітну активність. І попередив, що потрібно робити запаси продовольства, тому що через три-чотири роки у нас може бути засуха. Відповів Микола Кульбіда, начальник Гідрометцентру України. Він погодився з моїм прогнозом, проте зазначив: наука точно не може стверджувати, що через три-чотири роки буде саме така погода. Проте, незважаючи на це, мій прогноз все-таки збувся. І в 1996 та 1998 роках таки була засуха і був зібраний мінімальний урожай. Минулорічний мій прогноз також збувся, з точністю до одного дня. За розрахунками вийшло, що кінець зими 2006-го настане 10 березня. І дійсно: саме з цього дня температура пішла вгору. Багато хто знав про цей прогноз. І коли він справдився, усі почали цікавитися, як у мене це вийшло. На жаль, зараз передбачати складніше – немає точних даних про новий цикл, котрий за моїми підрахунками вже повинен початися. Раніше брав дані з журналу «Земля и Вселення», котрий видається у Москві. Там вказувалося, який зараз цикл та якої він тривалості. Проте нині за замовлення цього видання потрібно заплатити більш ніж 700 гривень. Зараз зовсім немає потрібної літератури. Обкладинки красиві, а інформації – нуль. Єдине, що залишається, – робити приблизний прогноз інтуїтивно, за допомогою усіляких розрахунків, графіків. Тому не можу гарантувати, що мій розрахунок точний.
– Як ви поясните, чому в Україні так змінюється клімат?
– Просто настав такий період сонячно-магнітної активності. А те, що ми зараз бачимо, було вже раніше, і не раз. Якщо в середньому цикл сонячної активності складає 11,2 року, то приблизно 10 циклів (112-113 років) тому була аналогічна погода. Нічого особливого не відбувається, окрім того, що йде підігрів земної поверхні з середини. Наука про землю давно вважає, що центральне ядро землі тверде, а навколо нього знаходиться розплавлена магма. І її шар, за моєю гіпотезою, збільшується. Проте це відбувається настільки повільно, що це майже непомітно, але клімат уже починає змінюватися. У далекому майбутньому на Землю очікує розплавлення.
– Яка погода буде у 2007-му?
– Зараз закінчується період вторгнення холодного повітря. Десь до 10 лютого буде така погода. Далі починається весна. Потрібно враховувати те, що щоденно прибавляється світловий день. Відповідно збільшується сонячне випромінювання на Землю, яка нагрівається. І тому зима не зможе перебороти весну, яка вже вступає у свої права. 2007 – рік мінімуму, урожай буде поганим. Сушитиме так, що рослини не зможуть дати хороший урожай. Я розрахунок робив на цикл у 11,2 року. Зараз якраз перехідний період. Епіцентр жари – друга половина весни-перша половина літа. Саме спека навесні й послабить посіви. До того ж слід мати на увазі те, що сонце впливає негативно й на здоров’я, інтелект, тривалість життя людей та рослин. Рак виникає саме від сонячної радіації. Засмага, яка нині дуже популярна, негативно впливає на життя людини. За дослідами канадських учених, кожна людина та рослина має свою дозу радіації. А від «передозування», вони можуть померти.
Літо повинне закінчитися 21 серпня. Далі – прохолодна погода увесь вересень та жовтень. Приблизно з 2-3 листопада і до кінця року буде погода такою ж, як і в 2006-му, не зимова.
– Чи може відбутися так, що одного року зими в Україні взагалі не буде?
– Може. Лише через вплив магнітних хвиль.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх