Верховна Рада підтримала надання відстрочки від мобілізації для «обмежено придатних» до 25 років

Сьогодні, 15:46 Переглядів: 304

 

Депутати схвалили законопроєкт у першому читанні

Верховна Рада сьогодні, 3 вересня, схвалила за основу законопроєкт №11379-д, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Законопроєкт був розроблений з метою врегулювання прогалини у законодавстві щодо питання надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним, які на день набрання чинності Законом України № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних що визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до досягнення ними 25-річного віку. Чоловіки, які визнані придатними до військової служби, до 25-річного віку перебувають на військовому обліку призовників.

Крім того, законопроєкт передбачає звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, які перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як визнані обмежено придатними до військової служби, не досягли 25-річного віку та були мобілізовані.

Так законопроєктом пропонується внести зміни до прикінцевих положень законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та встановити, що упродовж дії воєнного стану:

  • військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом України № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, – не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом України № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку можуть бути звільнені з військової служби, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Кременчуцький районний ТЦК закликає обмежено придатних військовозобов’язаних пройти ВЛК

Нагадаємо, заведено вважати, що мобілізаційний вік в Україні — з 25 років. Однак, це не зовсім так – наразі призивати на законних підставах можуть й молодших чоловіків. Зокрема, тих, хто проходив строкову військову службу (після неї ставлять на облік військовозобов’язаних) та випускників військових кафедр ВНЗ.

А після скасування статусу «обмежено придатних» виникла прогалина у законодавстві за якою тих юнаків, які раніше були визнані непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатним у воєнний, та через це поставлені на облік військовозобов’язаних, тепер стало можна мобілізувати незалежно від віку. За умови, якщо ВЛК визнає їх придатними до військової служби.

Виникла явна несправедливість, коли здорові чоловіки віком до 25 років не підлягають мобілізації, а хворі такого ж віку за певних умов можуть бути призваними. Адже в указі президента «Про загальну мобілізацію» йдеться про призов військовозобов’язаних і там не зазначено з якого віку можна мобілізовувати. Тобто, якщо юнак перебуває на обліку військовозобов’язаних, а не призовників, то за діючим законодавством його можуть мобілізувати.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх