Будівельна «амністія»: поспішіть узаконити свій будинок

30.10.2012, 09:37 Переглядів: 14 708

 


«Акція» діє до кінця року, потім – величезні штрафи

 

До кінця 2012 року є можливість узаконити самовільне будівництво та обійтись «малою кров'ю». Адже з 2013 року мінімальний штраф за зведений без дозволу приватний будинок складе мінімум 5,100 тис грн, у той час як сьогодні він становить максимум 850 гривень.

 

Насамперед це стосується індивідуальних (садибних) житлових будинків, дач, а також господарських присадибних будівель та прибудови до них. Про це «Телеграфу» розповіла начальник інспекції Державного архітектурного будівельного контролю у Кременчуці Олена Лазоріва.

 

За її словами, зі вступом в дію спрощеної процедури введення приватних будинків в експлуатацію, темпи оформлення дозвільних документів значно прискорилися, а процедура – набагато простіша, ніж та, що застосовувалася раніше.

 

– Більше того, введення в експлуатацію незаконно побудованих об'єктів здійснюється безкоштовно, – каже Олена Лазоріва. – По суті можна говорити, що держава оголосила «амністію» для осіб, які незаконно побудували нерухомість.

 

Таким чином, до кінця року є гарна можливість легалізувати самочинне будівництво (мова йде про будівлі, що зведені до початку 2010 року) за спрощеною схемою без судового розгляду. Проте таким чином неможливо узаконити гаражі, що розташовані в місті, та прибудовані балкони.

 

Олена Лазоріва звернула увагу на те, що не підлягають введенню в експлуатацію будівлі та прибудови до них, що введені в експлуатацію до 5 серпня 1992 року.

 

 

 

Після техобстеження можна приступати до оформлення прийняття об'єкта в експлуатацію. Для цього необхідно особисто подати (або надіслати рекомендованим листом) до інспекції ДАБК за місцем знаходження об'єкта такі документи:

 

1) заяву про прийняття об'єкта в експлуатацію (вона також має бути підписана співвласником землі, якщо такий є);

2) два примірники заповненої декларації про готовність об'єкта до експлуатації;

3) звіт про проведення технічного обстеження;

4) копію правовстановлюючих документів на землю, на якій розташований об'єкт, і копію техпаспорта з БТІ. Ці копії мають бути належним чином завірені.

 

Інспекція ДАБК повинна розглянути документи протягом 30 днів з моменту їх подачі і прийняти рішення про реєстрацію декларації або її повернення. Зареєстрована декларація є підставою для укладення договорів на постачання житлово-комунальних послуг (газу, води, електроенергії), а при наявності правовстановлюючих документів на об'єкт, що вводиться в експлуатацію – підставою для внесення змін до техпаспорта цього об'єкта, виготовленого в БТІ.

 

Потрібно звернути увагу, що замовник зобов'язаний протягом 7 календарних днів з дня прийняття об'єкта в експлуатацію подати копію декларації до місцевого органу виконавчої влади або місцевого самоврядування для направлення цими органами інформації про об'єкт до органів статистики.

 

Що стосується держреєстрації права власності на узаконений самобуд, то тут правила встановлюють місцеві органи самоврядування. Але загальна процедура така: спочатку подається заява до виконкому, потім там виноситься рішення, яке і подається в БТІ.

 

 

Будівельна «амністія» буде поширюватися і на споруди 2011 року


У той же час інтернет-видання повідомляють про те, що «амністію» можуть поширити і на будівлі, зведені в 2011 році.

 

Як пише «Дело», прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових будинків і громадських будівель I і II категорій складності, зведених без дозволу на виконання будівельних робіт, буде продовжено до 30 січня 2014 року, в перелік будівель будуть включені об'єкти, побудовані до 13 березня 2011 року. Про таке рішення виданню повідомили представники ДАБК. За словами чиновників, під дію наказу Мінрегіону № 91 (який і впровадив «амністію») будуть підпадати індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будинки і споруди, прибудови до них, громадські будинки I та II категорій складності, зведені без дозволу на виконання будівельних робіт до 13 березня 2011 року, тоді як раніше – зведені до 2009 року.

Автор: minchuk Джерело фото: vodoem-svoimi.ucoz.ru
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх