"Зелені свята" прийшли до Кременчука

8.06.2014, 08:30 Переглядів: 4 614

"Зелені свята" прийшли до Кременчука

На п’ятидесятий день після Великодня відзначається Трійця

Сьогодні у храмах Кременчука проходять святкові богослужіння - 2014 року Трійця святкується 8 червня. У Свято-Троїцькому храмі, що в районі електростанції, відзначатиметься престольне свято. Після ранкової служби усіх бажаючих чекають на святковий обід, що відбудеться у зеленій зоні церкви. А наступного дня 9 червня там проведе службу Єпископ Кременчуцький і Лубенський Микола.

 

У цей день (на п'ятдесятий день після Великодня) пророк Мойсей дав народу закон Божий. Сама назва свята - Трійця - походить від потрійності Бога. Світ створив Бог (батько), гріхи людей спокутує син Божий (Ісус), а світ освячує Дух Святий.

 

І хоч Трійцю наразі святкують як свято православне, його історія сягає корінням в старозавітний час.

 

Свято Трійці пов'язане з народними прикметами, традиціями і звичаями. Одна із головних традицій - прикраса будинку польовими квітами та травами, а також гілками. Зокрема, березою, кленом, які вважаються символом настання літа.

 

У цей день працювати заборонялося. Господині пекли пироги і запрошували в гості родичів і сусідів.

 

У день Трійці прийнято було влаштовувати масові гуляння. Молодь співала пісні, танцювала, розпалювала багаття, грала, ворожила. Раніше в цей день юнаки вибирали собі наречених. Також і дівчата могли вибрати собі в це свято нареченого. Для цього вони плели вінок і одягали на голову тому, хто милий. Такий обряд вважався свого роду заручинами.

 

На Трійцю прийнято було ворожити на любов. Ворожіння проходили у формі гри і влаштовувалися біля водойм. Дівчата плели вінки і кидали їх у річку. Чий вінок далі всіх спливе, та дівчина швидше за всіх вийде заміж.

 

День до Трійці вважався поминальним. Люди ходили на цвинтар і відвідували своїх покійних родичів.

 

Трави з вінків і гілки, які використовувалися для прикраси, не викидали після свята, а сушили і зберігали. Вважається, що з них виходять чудодійні лікувальні відвари та настоянки.

 

Доброю прикметою на Трійцю було сватання. Якщо молоді на Трійцю посватався, а на Покрову зіграють весілля, то їх чекає щасливе сімейне життя.

По погоді на Трійцю робили прогнози на найближчий час. Якщо в це свято йде дощ, то літо буде врожайним, грибним і теплим.

 

Поганою прикметою вважалася спекотна погода. Якщо на Трійцю ясно, літо буде посушливим.

На Трійцю, і протягом трьох днів після неї, не можна було купатися. Цей період часу називався днями русалок. Вважалося, що русалки можуть заманити себе на дно того, хто зайде у воду.

Автор: Dolli Джерело фото: cards.i.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх