Заробіток у Польщі. Перший досвід

12.09.2015, 08:31 Переглядів: 20 662

Заробіток у Польщі. Перший досвід

Кременчужанин В’ячеслав півтора місяці пропрацював у сусідній Польщі на мінімальній зарплаті – за тиждень заробив на старенький батьківський BMW. Молодий чоловік каже, що краще їхати на заробітки до сусідів офіційно та знаючи мову – тоді і заробити можна більше, і почуватися комфортніше. Експерти радять українцям знімати «рожеві окуляри», оскільки за кордоном на них, через брак кваліфікації, чекає найпростіша чорна робота

В’ячеслав поїхав за грошима до Польщі не знаючи мову. Тепер, у Кременчуці, вчить польську та сподівається на кращу роботу, а не автомийку

 

Заробіток у Польщі. Перший досвід

 

Кременчужанин В’я­чес­лав, маючи 34 роки віку та диплом інженера, подався на заробітки до Польщі, оскільки вважає, що в цій країні в нього кращі перспективи, ніж у рідній.


– В мене є друг у Щецині – знайшов мені роботу, житло. Я вирішив поїхати подивитися, що там до чого. Життя змусило, – розповів «Телеграфу» В’ячеслав. – Я зробив робочу візу на півроку і поїхав. Але краще їхати від фірм, які надають роботу, бо я мав найменшу зарплату – 6 злотих за годину*. Це дуже мало, а робота дуже важка – автомийка – постійно кислотою дихаєш, вологість висока. Я попрацював півтора місяці. 12-годинний робочий день, і не присядеш ані на хвилину. В мене пальці розпухлі були від кислоти. Звісно, якщо перевести на наші гроші, то зарплата доволі непогана. За місяць, щоправда, в мене було лише два вихідних, я, сплачуючи за житло, проїзд і харчування, накопичив десь 1100 злотих, це близько 7 тисяч гривень на наші гроші. Якщо знайти нормальну роботу, то можна й більше накопичити.


Кременчужанин вважає, що задля більших заробітків потрібно знати польську мову. Якщо не знаєш її – працюватимеш на чорній роботі, яка не потребує спілкування.


– Коли я їхав, мені сказали, що польська легка, схожа на нашу, – каже В’ячеслав. – Я приїхав і взагалі нічого не розумів. Доводилося розумітися англійською, я її хоч трохи знаю.


Молодий чоловік після повернення до Кременчука записався на курси польської мови (400 гривень на місяць). Зараз підшукує для себе варіанти працевлаштування за спеціальністю та зарплатнею 2-2,5 тисячі злотих на місяць.


– В них вакансій набагато більше, ніж у нас. Будь-яких. Економіка розвивається. Хоча поляки свою Польщу не дуже люблять. Багато хто їздить на заробітки в Британію, Німеччину. Навіть люди, в яких є свій бізнес, – розповів В’ячеслав. – І вони так незадоволені своїм життям! Я кажу, хлопці, ви не їздили в Україну! Будете на Польщу молитися. Якщо в тебе є своє житло, більш-менш нормальна робота, хоча б і 1,5-2 тисячі злотих, то тобі на життя буде вистачати з головою. Відчуваєш, що гроші заробляєш.

 

Дуже матюкаються


Відоме в Україні слово «курва» використовується в усіх аспектах – і як лайка, і як похвала. Всі курви в них. Матюкаються всі, і діти також.


Ставлення до українців нормальне


Ніякої упередженості до нас немає. Щоправда, російську мову не люблять. Не знаєш польської, то краще намагатися українською спілкуватися, ніж російською. Коли мова про війну заходить, то вони вважають, що по всій Україні стріляють, а не лише на Донбасі. В них там новини теж перекручені. На вулиці українця від поляка не відрізниш. Лише коли розмовляти почнуть. Багато українців, росіян, білорусів.

 

Поліція


Сувора, але лояльна. Кинеш папірець на вулиці – 150 злотих мандат (штраф). Випишуть обов’язково, без попередження. Краще не переходити дорогу на червоне світло, алкоголь на вулиці не пити.
Краків вважається у місцевих бандитським містом, як у нас Одеса. Мене відмовили, щоб на «краківських» не нарвався.


Скільки коштує життя


350 злотих на місяць сплачував за квартиру (на трьох). Якщо винаймати одному – 1000 злотих на місяць + комунальні послуги.
Їжа коштує, як і в Україні. Деякі позиції дешевші, деякі дорожчі.

 

* – Місто Щецин, 1630 км від Кременчука, Західнопоморське воєводство Польші – на березі Балтійського моря, на кордоні з Німеччиною. Населення – 408 тисяч мешканців. Найбільший перевантажувальний і транзитний порт Польщі, головна галузь індустрії – суднобудування.
Офіційний курс НБУ (8.09.2015р.) 1 злотий – 5,83 грн
Для простоти підрахунків: 1 злотий – 6 грн

 

«Зніміть рожеві окуляри!»


Заробіток у Польщі. Перший досвід

 

Сергій Голієнко, громадська організація «Польська фундація «Ініціатива»


– Польща – це не та країна, де можна за півроку мільйони заробити. Але є перспектива там зробити карту побуту, вивчити мову. Якщо ти знаєш мову, ти спеціаліст, то за тиждень знаходиш роботу гарну, і до двох тисяч євро і більше. Але хто їде? Ті, хто мають знання, хто є гарними спеціалістами, ті й тут, в Україні, мають роботу. А туди їдуть ті, хто і мови не знає, і спеціальності не має потрібної. А приїжджають і хочуть мільйони заробляти. Такого не буває. Їх одразу ставлять на місце. Там інші технології, інші матеріали. Один зварювальник приїхав на судові верфі з дипломом заслуженого зварювальника, а там вже забули, що таке електроди, й використовують порошкове зварювання.


Стережіться шахраїв!


Сергій Голієнко рекомендує працевлаштовуватися в Польщі офіційно й безпосередньо через польські фірми та не переплачувати посередникам, які часто обманюють.


– Запрошення (дозвіл на роботу, «Oświadczenie») видається безкоштовно, а в нас його продають і за €200-250, – каже пан Голієнко. – Я не рекомендую їхати нелегально, я не рекомендую їхати з «лівими» запрошеннями, бо зараз можуть виникнути проблеми з ними прямо на кордоні. Зараз у Польщі багато біженців, тому все ретельно перевіряється.


За словами пана Голієнка, кременчужани, які намагалися поїхати на заробітки через посередників у нашому місті, називають різні суми, за які їм робили пакет документів – і $50 і $100 і $250. І не завжди надають роботу.


– Дуже часто обманюють. Я зайшов в одну фірму і запитав – скільки коштує запрошення? Дівчина мені каже – тисячу гривень. А якщо терміново – дві тисячі. А воно безкоштовне – на ньому це написано 7-ма мовами. Мені дуже шкода людей. Була сімейна пара біженців із Сімферополя, двоє дітей. Заплатили у Кременчуці за послуги такої фірми €200 за роздруківку з Інтернету вакансій, які можна вільно знайти…


Більшість їде нелегально


– Там (у Польщі – ред.) теж є люди, які не хочуть оформляти працівників офіційно, платити податки. Основна маса їде на чорну роботу і «по-чорному» – на будівництво розчин мішати. «Сезонка» була – збирали полуниці, смородину, зараз – яблука. Там не треба ніяких навичок мати і, можливо, платять по 10-12 злотих за годину. Але поліція буває нагряне – всі тікають з поля, ховаються. Бо всі працюють нелегально.


Мінус офіційного працевлаштування – мінімальна зарплата


– Офіційно влаштовані українці на початку заробляють чистими на руки 1300-1500 злотих. Але припустимо, що за три місяці вони мають право подавати документи на карту побуту. А якщо маєш карту побуту, то ти повноцінний громадянин цієї держави. Можеш подорожувати, оформляти відрядження в інші країни.

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх