Як кременчужанка намагалася відмовитись від послуг сміттєвоза

15.10.2015, 11:29 Переглядів: 16 021

Як кременчужанка намагалася відмовитись від послуг сміттєвоза

Мешканка приватного сектору вирішила розірвати договір із комунальниками на вивіз сміття – вона на невизначений час їхала до іншого міста. У суді їй відмовили: один із аргументів – її договір із КАТП-1628 – безстроковий, тобто – на все життя…

Кременчужанка Марія Савчак – мешканка приватного сектору. До нашої редакції вона завітала за день до свого від’їзду до Львова. Жінка була дуже обурена діями КАТП-1628, що надає послуги з вивезення сміття.


– Мені потрібно поїхати до Львова – там у мене хвора родичка, – розповіла вона нам. За нею якийсь час доглядала сусідка, але тепер ця жінка каже, що більше не може. Я маю їхати. Мене не буде, будинком під час моєї відсутності ніхто не користується. Тож чого я маю платити за цей час за вивезення неіснуючого сміття? Я звернулась до КАТП, пояснила ситуацію. Мені кажуть: все одно потрібно платити! Аби отримати потім компенсацію, я маю стати на облік у Львові і привезти довідку. Дадуть ту компенсацію потім чи ні – це питання. Я пішла до юриста. Він порадив надіслати письмову заяву до КАТП про розрив договору. Далі я подала до суду.


Однак в Автозаводському суді пані Савчак відмовили у розірванні договору. По-перше, у рішенні зазначено, що кременчужанка не надала документів, які б підтверджували факт її переїзду до іншого міста. І через це «суд ставиться критично до пояснень» пані Марії, чому їй не знадобляться послуги КАТП. По-друге… договір кременчужанки виявився безстроковим, а, отже, розірвати його не можна!


- Мене це просто принизило. Я шокована таким рішенням! Навіть з тюрми людина може піти, коли своє відбуде, – обурюється пані Марія. – А отримувати послуги від КАТП я маю до кінця свого життя? Плата за вивіз сміття на місяць десь 16 грн. Воно начебто й не багато, але ж коли мене змушують платити за послуги, якими я не користуюсь! Я цього не розумію. Зупинятись на цьому я не буду.


На судові справи пані Марія витратила близько 500 грн. Далі поки що не пішла – немає ані грошей, ані часу на подальшу боротьбу. Наостанок пані Марія надала нам дуже файний документ. Зазвичай читати договори нуднувато, проте цей став винятком. На другій сторінці чорними літерами по жовтуватому паперу написано, що «Строк дії договору встановлюється з моменту його підписання». З цього випливає, що із цим договором ви фактично «побрались» – «доки смерть не розлучить вас». Хоча ні, у шлюбі ж можна розлучитись, а ось як відкараскатись від цього договору – питання. Тож, кременчужани, коли підписуєте договори із комунальними службами, пильнуйте. Особливо цікавтесь умовами його розірвання…

 

Коментар юриста


Піти від комунальників не так вже й легко

 

– Чи може договір із комунальною компанією бути безстроковим?


– Закон «Про житлово-комунальні послуги» встановлює певні вимоги до договорів між виконавцем послуг та споживачем, – коментує адвокат Олена Дмитриченко. – А саме: існує перелік істотних умов договору, які обов’язково повинні бути визначені в договорі. Серед них і строк дії договору (п. 16 ч. 1 ст. 26 Закону). Між тим, в наданому договорі між пані Савчак та КАТП строк його дії взагалі не встановлено, що означає що цей договір є безстроковим, а відтак таким, що суперечить вимогам Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Варто зазначити, що за вимогами закону, договір також повинен містити інші не менш важливі умови, а саме щодо зміни, пролонгації, припинення дії такого договору; порядок перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості тощо. Знову ж таки, в наданому мені договорі такі умови відсутні, що свідчить про наявність підстав для визнання його недійсним в судовому порядку.


– Чи законне рішення, винесене судом?


– Про законність чи незаконність рішення суду можуть давати висновки суди вищих інстанцій за результатом оскарження такого рішення. А оскільки дане рішення не оскаржувалось і набрало законної сили, то, згідно з вимогами закону, воно є обов’язковим. Разом із тим, суд, як і передбачено законом, розглянув справу в межах позовних вимог громадянки. Інакше кажучи, позивач не ставила питання про визнання договору недійсним, тому суд і не висловлювався з приводу законності договору. Також, як вбачається зі змісту рішення, суду не було надано доказів на підтвердження вимог позивача. Тобто може бути, що споживач легковажно поставилася до формулювання позовних вимог та надання доказів і тому отримала негативне для неї рішення суду.


– Що потрібно для того, аби розірвати договір на користування послугами комунальників? Як мотивувати свою відмову?


– Пунктом 6 статті 26 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що у разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця/виробника споживач має право розірвати договір у порядку, встановленому законом. Між тим, зазначеним законом такого порядку не передбачено. Тобто слід керуватися загальними правилами, передбаченими нормами Цивільного кодексу України – щодо розірвання договору за взаємною згодою або за рішенням суду. Крім того, ст. 652 ЦК передбачена можливість зміни або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин, тобто тих обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, що відсилає нас до вказаних вище приписів Закону України «Про житлово-комунальні послуги». А відтак, якщо правильно сформулювати позовні вимоги та зібрати доказову базу, то такий договір можна буде припинити.
Слід зазначити, що споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг.


– На що потрібно звернути увагу при підписані договорів із комунальниками, аби потім не втрапити у халепу?


– Необхідно прослідкувати, аби запропонований проект договору містив усі обов’язкові умови, передбачені статтею 26 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» та типовим договором для конкретного виду послуг. Зокрема, це предмет договору; перелік житлово-комунальних послуг, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг; порядок оплати за спожиті житлово-комунальні послуги; порядок перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги, права та обов'язки сторін; порядок контролю та звіту сторін; порядок вимірювання обсягів та визначення якості наданих послуг; порядок вирішення спорів; строк дії договору; умови зміни, пролонгації, припинення дії договору тощо. Процедура погодження договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін. Споживач має право на внесення своїх пропозицій щодо умов договору, адже, крім істотних, договір може містити інші умови за згодою сторін. Тому раджу серйозно ставитись до підписання договорів про надання житлово-комунальних послуг, принаймні читати їх перш ніж підписати (а це, на жаль, мало хто робить), і якщо проект договору не містить усіх необхідних умов – відмовлятися від підписання.

Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх