Програмні апетити

8.01.2016, 08:30 Переглядів: 3 135

Програмні апетити

На передноворічній сесії депутати затвердили купу міських програм. Цифри вражають: в цілому вони перевищують мільярд – річний обсяг міського бюджету. І навіть якщо врахувати, що певні програми розраховані на 5 років, таких коштів у бюджеті все одно не буде. Отже, ці програми просто не реально виконати.

На передноворічній сесії 24 грудня депутати затвердили низку міських програм. Деякі з них викликали бурхливе обговорення під час депутатських комісій та безпосередньо на самій сесії міськради.

 

На подібні закиди розробники програми та мер Віталій Малецький незмінно відповідали: програма – це лише наміри, декларація, а не фактичне виділення коштів. Реальне ж фінансування залежатиме від можливостей міського бюджету.

 

Натомість депутатів вмовляли не опиратися ухваленню програм і не відправляти їх на доопрацювання (навіть якщо вони ставили під сумнів доцільність деяких витрат). Бо, оскільки діє програмно-цільовий метод формування бюджету, без затвердження цих програм не можна буде фінансувати, скажімо, позашкільну освіту чи розвиток електротранспорту, навіть якщо надійде цільове державне фінансування.

 

Втім від депутатів пролунало ключове питання: навіщо ж писати такі програми, які потім ніхто не збирається виконувати? Або котрі виконуються в результаті на 7-8% (наприклад, ті самі тролейбуси – программа розвитку електротранспорту)? Зокрема, багато суперечок відбувалося по програмі «Світло» (освітлення міських вулиць) – з року в рік у плани включаються вулиці, до яких світло так і не доходить. Були дискусії й по програмі розвитку парку «Придніпровський», яка «затягнула» на 23,4 млн грн разом з атракціонами та мітлами, котрі, як виявилося із розрахунків, треба міняти кожні два дні.

Депутат Олександр Кальченко (фракція «УКРОП») запропонував навіть покарати розробників (структурні підрозділи міськвиконкому) за неякісні програми та арифметичні помилки в них. Депутати налаштовані проаналізувати стан виконання чинних міських програм. Зокрема, на цьому наполягали радикали, укропівці, представники «Опоблоку».

 

Сподіваємося, що свої наміри вони не забудуть у новому році.

 

839 тис грн – на канцтовари для молоді

 

Саме стільки передбачено витратити за 5 років на канцтовари відповідно до всіх напрямів цільової програми «Молодь Кременчука». Суми «на канцтовари» явно вистачить, аби придбати пару-трійку нових автомобілів для АТО. І хоча від розробників програми лунає заспокійливе «це лише декларація», депутати назвали програму бомбою уповільненої дії. Бо якщо в бюджеті раптом знайдуться кошти за рахунок перевиконання, ніщо не завадить списати їх на канцтовари для фестивалів, конкурсів, різноманітних акцій тощо.

 

Загалом молодіжна програма затягнула на 17 мільйонів – тобто в середньому по три з гаком мільйони на рік. «Це важко назвати молодіжною політикою… це прекрасний приклад розпилу бабла», – висловила свою точку зору щодо молодіжної програми Альона Глазкова, менеджер проектів у ГО «Європейський клуб», котра розуміється на програмах. Її блог читайте на telegraf.in.ua.

 

87,4 млн грн

 

реальна сума, яка запланована в бюджеті міста - 2016 на всі програми (включно з тими, що затверджені в минулі роки). Це принаймні вдесятеро менше програмних апетитів.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх