Що відбувається з харчами: як українці економлять на їжі

9.03.2016, 08:08 Переглядів: 6 380

Що відбувається з харчами: як українці економлять на їжі

Кількість грошей, які людина витрачає з власного бюджету на їжу – загальносвітовий індикатор для визначення рівня бідності населення країни. У розвинутих країнах громадяни витрачають 7-15% бюджету на харчі, у слаборозвинених – від 50 до 70%, а в деяких і 90%.

За стандартами ООН, домогосподарство, яке витрачає 50% і більше сукупного доходу родини на їжу, вважається бідним. Водночас, за даними Держстату України, середньостатистичне українське домогосподарство витрачає 51% сукупного доходу родини на їжу. Це дає нам підстави вважати сьогодні середньостатистичних українців загалом бідними.

 

Бідні люди зазвичай економлять – і на їжі теж. Втім, протягом 20015-2016 років, схоже, кожен відчув, що економія не дає результату – грошей все одно не вистачає, навіть на найпростішу їжу. Чому так?

 

Головна причина – не наше марнотратство, а невпинна інфляція. За даними Державної служби статистики України, річна споживча інфляція у 2015-му році склала 143,3%. За даними того ж Держстату, продовольчі товари за цей період здорожчали на 41,5%. Тож, якщо середньостатистична бідна родина витрачала, наприклад, 2000 гривень у місяць на їжу, наразі вона може на ці гроші купити на 30% менше харчів. Логічно було б просто додати грошей на їжу, та це навряд чи вдасться – адже за той таки період рівень реальної зарплати впав майже на 20%.

 

Таким чином українці опинилися в пастці – зароблених грошей не вистачає на звичну їжу, а заробити більше не вдається, бо українська національна валюта невпинно дешевшає, відповідно, за такі гроші купити можна все менше. Не маючи можливості заробити більше, люди економлять – у тому числі, і на їжі.

 

Що відбувається з харчами: як українці економлять на їжі

 

Міжнародний центр інтернет-торгівлі Allbiz демонструє динаміку падіння попиту на харчові продукти протягом 2015-го року (мал.1).

 

Із діаграми видно, що стрімкий обвал попиту на харчі припав на березень 2015-го і досягнув свого мінімуму у квітні. Нагадаємо, обвалу попиту на харчі передував грандіозний обвал гривні. 23 лютого 2015-го року, у «чорний понеділок», на 14-ту годину курс гривні на міжбанківському валютному ринку обвалився до 31,7 грн/долар. Для порівняння – на початку 2015-го курс становив близько 19 грн/долар.

 

Далі протягом року попит на харчі так і не повернувся до «передобвального» рівня. Хоча на кінець року він трохи зріс – адже інфляція інфляцією, а новорічне застілля – це святе, на такі заходи народ витрясає останні заначки.

 

Наразі, у лютому 2016-го, курс гривні коливається біля позначки 25,98 грн./долар. Підстав сподіватися, що він повернеться до фантастично красивої цифри 19 грн/долар немає. Відповідно, бідні середньостатистичні українці і далі економлять на їжі.

 

Попит на харчі падає

 

Що відбувається з харчами: як українці економлять на їжі

 

Портал Finance.UA наводить показники, які свідчать, наскільки відчутно впав попит навіть на найпопулярніші продукти харчування (мал.2).

 

Так, за даними центру Allbiz, на початку 2015-го (січень-лютий) українці найбільше купували: рослинну олію, каву, яйця, крупи та горіхи. У той самий період 2016-го (січень-лютий) попит на ці продукти відчутно впав. Найбільше це торкнулося круп – їх стали купувати на 80% менше, хоча крупа традиційно вважалася дешевим товаром. 

 

Крім того, як бачимо, впав на 28% попит навіть на соняшникову олію, хоча це головна рослинна олія в раціоні українців. На жаль, ціна вітчизняної олії, як і 100%-во імпортної кави, теж прив’язана до долара.

 

Загалом, за даними Держстату, протягом 2015-го найменше зросли у ціні м’ясо та молочні продукти, а найбільше – фрукти, овочі і морська риба. З морською робою та фруктами все більш-менш зрозуміло – вони майже повністю імпортуються отже їхня вартість щільно прив’язана до курсу долару. А ось про овочі варто поговорити окремо.

 

На Полтавщині найдорожчий буряк!

 

Що відбувається з харчами: як українці економлять на їжі

 

 Про овочі дійсно варто поговорити окремо.  Адже для українця «борщовий набір» – це наше все! Куди ж ми без борщу?! Втім восени 2015-го року овочі ледь не довели українських господарок до масового нервового зриву. У жовтні 2015-го, якраз під час збору врожаю, коли овочі традиційно дешевшають, вони раптом почали шалено зростати в ціні. Це добре видно з графіка, складеного «Економічною правдою» (ЕП) (мал.3).

 

Саме тоді, за даними Держстату, проста українська цибуля побила рекорди – за місяць зросла в ціні вдвічі. Теж відчутно, хоча й не так дико, подорожчали всі овочі з борщового набору – капуста, морква, картопля і навіть буряк, який завжди був найдешевшим овочем в Україні, його навіть дачники не сіяли, бо дешевий, за копійки можна було купити і в магазині. Втім, восени 2015-го року скромний буряк шалено зріс в ціні – причому найдорожчим він був на нашій Полтавщині (за даними ЕП). 

 

 За даними Держстату (моніторинг цін на соціально значимі товари), 25-го жовтня 2015-го року буряк коштував 7,3 грн. І ця ціна нас вражала. Що ж, особливо вразливих просимо не дивитися на наступні цифри. «ТелеграфЪ» переглянув аналогічні дані Держстату станом на 19 лютого 2016-го року і побачив, що ціна буряку на Полтавщині становить 8,33 грн. 

 

 Восени 2015-го аналітики називали дві причини стрімкого подорожчання овочів – посуха і зменшення обсягів посівів з одного боку, та спекуляції з іншого. Експерти стверджували, що через посуху та зменшення посівних площ, врожай впав на 10-11%. Сезон 2015-го називали найгіршим за останні 5-7 років. Та не менше, ніж посуха, вплинули на ціни  спекуляції на аграрному ринку.

 

Наразі нас чекає новий сезон. Підстав сподіватися на подешевшання овочів борщового набору поки немає – станом на 1 березня за ставкою НБУ долар коштує вже 27,09 грн., євро – 29,50 грн.  Натомість у неділю, 28 лютого, прем’єр-міністр Яценюк під час десятихвилинного спілкування з народом повідомив, що уряд бере курс на «зниження бідності». Чим це закінчиться, невдовзі побачимо. Можливо, простий український буряк стане надто дорогим делікатесом для простого українця. Що ж, купуватимемо польський чи чеський буряк, скоріше за все, він коштуватиме дешевше. До речі, за даними ЕП, у жовтні 2015-го, коли в Україні картопля коштувала 5.52грн./кг, на оптових ринках Польщі вона йшла за 0,1-0,13 євро. Станом на 22 жовтня 2015-го року офіційний курс НБУ становив 25,67 грн./євро – тож польська картопелька коштувала в межах трьох гривень кіло. Тримаймося. Борщ ми варитимемо за будь-яких обставин та за будь-якого уряду.

 

Вартість борщового набору на Полтавщині

 

Оптимістичні цифри від Держстату

 

Держстат кожні два тижні моніторить ціни на соціально значимі споживчі товари.  У лютому Держстат зафіксував певне малесеньке зниження вартості українського борщового набору у Полтавській області.

 

 

Ось як економлять кременчужани:

 

відмовляються від шоколаду та риби, але до останнього годують кота!

 

«ТелеграфЪ» провів голосування про харчі для відвідувачів нашого сайту. Ми запропонували їм відповісти на запитання:«На яких харчових продуктах ви економите?»

 

Голосування тривало з 26 до 29 лютого. Проголосували 5166 осіб. Учасники  могли обрати одразу кілька варіантів відповідей. 

 

Що відбувається з харчами: як українці економлять на їжі

 

Почнемо з головного висновку – виявилось, навіть зараз серед читачів «Телеграфа» є люди, які ні на чому не економлять – їх 71 із 5166-ти, це 1,37% від загальної кількості  учасників голосування. Також з’ясувалося, що читачі «Телеграфа» – добрі господарі для своїх домашніх тварин – лише 1,88% (97 осіб) відзначили, що заради економії припинили годувати умовного кота (хом’яка, кролика, папугу тощо). 

 

Загалом же картина склалася така: переважна більшість (17,69%) читачів наразі економлять на традиційно дорогих продуктах – ікра, лосось, швейцарський шоколад і сир тощо. Майже така ж кількість (15,29%) почали економити на морській рибі – це зрозуміло, адже морська риба практично повністю імпортується, її ціна щільно прив’язана до долара, тож банальний хек чи мерлуза стали для нас надто дорогими і ми припинили їх купувати. Одна біда – ненасичені жирні кислоти Омега-3, абсолютно необхідні для нашого здоров’я, містяться переважно саме у жирній морській рибі.

 

Як виявилось, наші читачі швидше відмовляться від ікри та морської риби, ніж від цукерок та тортів – на кондитерських виробах економить лише 13,41%. На м’ясі (телятина, яловичина, свинина) економлять ще менше – 11,2%. 

 

10,8% читачів почали економити на фруктах. Це теж зрозуміло – практично всі цитрусові, банани, хурма, більшість сортів винограду імпортуються в Україну, відповідно, ціни на них дуже зросли через подорожчання долара та знецінення української гривні. На щастя, нас радують власні виробники – асортимент вітчизняних яблук та зимових груш у супермаркетах досить непоганий. Агрофірми давно вже навчилися зберігати врожай у спеціалізованих сховищах, тож навіть у березні яблука мають пристойний вигляд і смак.

 

8,07% читачів почали економити на традиційно недешевих, але вкрай необхідних товарах – каві та чаю. На молочних продуктах, які в давні часи мали статус «недорогих», економить 6,08%. На курятині, яка теж відчутно подорожчала, почали економити 4,37%. На овочах – 3,77%. І, як ми вже казали, існує 1,37% громадян, які не економлять на жодних харчових продуктах. Такі справи.

 

Коментарі з сайту «Телеграфа»

 

Окремі учасники голосування залишили на сайті коментарі з порадами:

 

ДиаНа:

Почему нет такого варианта, как колбасы и сосиски? Их покупать мы перестали вообще – тем более они и качеством стали похуже. Проще покупать нормальное мясо. Убрала покупные полуфабрикаты – готовлю впрок и замораживаю их. Еще один способ экономии – уменьшить порции. Не секрет, что почти каждый второй съедает в в 1,5-2 раза больше, чем ему требуется. Вот и случай подходящий (хоть и не радующий) – и животик подубрать, и сэкономить на статье «Продукты». Сладости пока да, печалька, любим и едим. На овощах и крупах не экономлю – это главные продукты на столе.

 

Eviterno:

На крупах особо не сэкономить, из мясного курица дешевле всего, минимум сладкого и покупных вод (колы, моршинские и т.д.). Хлеб тостовый в МО отличного качества и цена/вес радует.

 

IioJIKuJIo:

Как покупал все, что хочу съесть, так и покупаю. Да, цена выросла, но покупать более дешевые продукты тоже не выход, непонятно что у нас туда пихают, контроля-то практически нету никакого, любому можно дать взятку и штамповать ширпотреб, главное чтобы пипл хавал.

 

DNIWE:

Говорят, сильно помогает экономить бабло, когда не покупаешь бухло и сигареты.

Автор: Лариса АРТЕМЕНКО
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх