Як відзначать День Соборності та Героїв Крут у Кременчуці

16.01.2016, 11:36 Переглядів: 2 026

Як відзначать День Соборності та Героїв Крут у Кременчуці

У День Соборності та Свободи України кременчужани вшанують пам'ять українських Героїв різних часів

22 січня, у День Соборності та Свободи України, кременчужани вшанують пам'ять українських героїв, які в різні історичні періоди боролися за єдність, та неподільність незалежної України. Вшанування пройде біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

 

Почнеться захід об 11 годині зборами біля монумента представників міської влади, депутатів різних рівнів, учасників АТО, учасників бойових дій минулих років, громадських активістів та пересічних кременчужани. Про це стало відомо на засіданні оргкомітету, який провів секретар міської ради Юрій Гриценко.

 

- Після офіційної частини біля пам’ятника Тарасу Шевченку будуть проведені покладання квітів до могил сучасних героїв України – наших земляків, які загинули під час Революції Гідності та в зоні антитерористичної операції, захищаючи соборність і свободу своєї Вітчизни, - наголосив Юрій Васильович.

 

Школярів, у зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією у школах міста та подовженням терміну зимових канікул, цього разу до участі в урочистостях не залучатимуть. Втім, вже після канікул, 29 січня в усіх міських школах заплановано проведення тематичних заходів як до Дня Соборності та Свободи України, так і до Дня пам’яті Героїв Крут із покладанням квітів до пам’ятних місць.

 

Нагадаємо, щороку кременчужани утворювали "живий" ланцюг на мосту через Дніпро. Символічно об'єднавши Лівобережжя та Правобережжя України.

Довідка 

 

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

 

Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.

 

21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

 

Бій під Крутами - бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної Гвардії під проводом Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

 

В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні.


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх