Що кременчужанам почитати новенького на вихідних?

29.01.2016, 17:16 Переглядів: 2 120

Огляд книг культових авторів сучасної української літератури, номінованих та нагороджених не тільки у всеукраїнських, але й у міжнародних, американських та європейських літературних конкурсах, для читачів "Телеграфу" підготувала бібліотекар відділу абонементу ЦМБ Наталія Манжеліївська.

Сергій Жадан (народився у 1974 р.) поет, прозаїк, есеїст, організатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих перформансів. Живе і працює в Харкові.

Що кременчужанам почитати новенького на вихідних?

"Ворошиловград" - роман жорстокий, меланхолійний та реалістичний.

 

Одного разу ти дізнаєшся, що твій брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники незрозумілих структур. Реальність виявляється хисткою, життя робить крок убік, і ти несподівано опиняєшся поміж минулим, де на тебе чекають друзі, й майбутнім, де на тебе чекають вороги.

 

Що кременчужанам почитати новенького на вихідних?

Роман Ірини Бондарук "Це коротке довге життя" здобув відзнаку "Вибір видавця" Міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова".

Читаючи цю книгу, наче мандруєш у часі та просторі, проживаючи нове життя разом із родиною діда Хоми, яка розділила весь біль, що припав на долю України...

 

Кінець 40-років 20 століття. Коли прибуває вранішній поїзд до Полтави, то з нього виходять учорашні німецькі бранки, вивезені з України в товарняках разом із землею та худобою. Часто-густо в жінок на руках - діти, народжені в Німеччині. Їхньої появи на цей світ ніхто не чекав. З ними не можна повернутися у рідне село. Діти ганьби, діти війни, яких не хочуть жінки, що стали матерями не зі своєї волі. Цих дітей залишають під залізничним насипом, недалеко від переїзду, з пляшечкою молока чи води, накривши піджаком із запискою у кишені. Кидають і повертаються в село без свідків їхніх мук. А в пам'яті - тільки біль та імена, якими пестили дітей: Петрик, Катруся, Ганнуся...

 

Що кременчужанам почитати новенького на вихідних?

У 2015 році наше місто долучилося до Всеукраїнського літературного проекту "МЕРЕЖА". Одним із авторів, що завітали до Кременчука був молодий закарпатський письменник та поет Андрій Любка. Він представляв свій перший роман "Карбід", напркінці 2015 року номінований на премію "Книга року BBC".

 

Події цього пригодницького роману розгортаються впродовж тривожного літа 2015 року, коли у вигаданому містечку Ведмедів група ентузіастів хоче збудувати Туннель Єдності з Європою. Навіщо їм туннель, чому за ними в'язниця плаче і за скільки в Україні можна придбати людську нирку - про все це автор пише з гумором і добірним песимізмом.

 

У цій книжці є сливовиця, рибалки, гробар, спокуслива жінка, корумпований чиновник, геніальна ідея і безнадія. Натомість у ній немає шенгенських віз, відповідей на всі запитання та порад, як розбагатіти.

 

Що кременчужанам почитати новенького на вихідних?

Юрій Винничук (народився 1952 року) - відомий український письменник, поет, драматург, літературний діяч. Живе і працює у Львові.

 

Події у романі "Танго смерті" розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові під час Другої світової четверо друзів - українець, поляк, німець і єврей, - переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби.

Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. І не лише у Львові, але й у Туреччині. Проте яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтеся у несподіваному фіналі. Це книга, яку мовби не читаєш, а живеш у ній.

 

Велике враження ця книга справила і на Андрія Любку: "Отримавши змогу стати першим читачем роману "Танго смерті" в рукописі, мушу визнати, що з його появою маємо тепер українського Умберто Еко та ще й з нотками Борхеса. Вплести в тканину твору і трагізм, і гумор, і детективну інтригу, і цілі сторінки енциклопедичних знань та переказів, описати довоєнний Львів так живо, так смачно - для цього треба було оволодіти неабиякою майстерністю і неабиякими знаннями. Українцям текст у такому історичному світлі давно був потрібен".

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх