Коли манікюр може дорого коштувати…

21.02.2016, 09:03 Переглядів: 5 676

Коли манікюр може дорого коштувати…

За поширенням вірусних гепатитів В і С Україна в числі лідерів у Європі

Щороку виявляють 1-2 тисячі хворих на гепатит В і 4,5-5 тисяч – на гепатит С. У Кременчуці рівень захворюваності активно підвищується протягом останніх п’яти років, кажуть лікарі-інфекціоністи. Можливо, це відбувається за рахунок активізації виявлення, нових можливостей. Але за рахунок розповсюдження гепатиту теж. Тому пересторога кожної людини має бути постійною.

 

Коли манікюр може дорого коштувати…

 

- Про цю проблему треба волати, а не просто говорити, - переконаний Анатолій Білька, лікар-інфекціоніст поліклініки першої міської лікарні Кременчука. – Небезпека цих захворювань полягає в тому, що тільки 15-20% випадків має гострий перебіг, високу імунну відповідь організму і завершується одужанням. Решта – 80-85% випадків – перебіг у латентній (субклінічній) формі. А це означає, що все проходить без своєчасної діагностики й специфічного лікування. У результаті хвороба переходить у хронічну форму й найчастіше завершується цирозом або раком печінки з отруєнням організму й летальним наслідком.

Крім небезпеки для свого здоров’я і життя, хвора людина може заразити й інших.

 

- Зараження може статися через кров інфікованої людини, через недостатньо дезінфіковані медичні інструменти (хірургічні, стоматологічні, ендоскопічні, урологічні тощо) та обладнання; при нанесенні татуювань, пірсингу, проведення процедур із манікюру, педикюру, через інструменти перукарів; через незахищений секс, особливо при контакті з декількома партнерами; при використанні спільних голок у шприцах для введення наркотиків, - пояснює Анатолій Михайлович. - Вакцини для профілактики гепатиту С не існує. Для гепатиту В вона є.

 

Якщо ви живете поряд із хворим, то задля власного захисту треба виключити спільне використання бритв та інших засобів особистої гігієни (рушники, мочалки, гребінці, постільна білизна), попереджає лікар. У статевих стосунках використовувати презерватив.

Прийшовши до лікувального закладу, хвора людина повинна сказати про свій статус медичним працівникам. Адже ця категорія найбільш вразлива після контакту з такими хворими.

 

- Отож, коли ви йдете на манікюр чи педикюр, краще візьміть свій набір манікюрних ножиць, - радить Анатолій Білька. – Чи хоча б не соромтеся поцікавитися, яким чином були продезінфіковані інструменти і чи була дезінфекція взагалі. Адже епідемічний нагляд за подібними закладами зараз значно обмежений. Залишається тільки сподіватися на свідомість працівників.

 

Діагностика – за аналізом крові

 

Для виявлення хвороби достатньо здати аналіз крові. Враховуючи рівень захворюваності в країні, це потрібно робити хоча б раз на рік. Адже чим раніше виявлена ця інфекція, тим ефективніше її лікування

 

-У Кременчуці можна пройти діагностику на станції переливання крові, а також в імунологічній лабораторії пологового будинку і в лабораторіях приватних клінік, - каже Анатолій Білька. – Час від часу громадські активісти домовляються з деякими лабораторіями в місті, які знижують ціни на діагностику на 30, 40 і навіть 50%. Інформація про це зазвичай розповсюджується у засобах масової інформації: по телебаченню, в газетах, на радіо. Є швидкотести, але їхній результат має бути так само підтверджений лабораторними аналізами.

 

І легка форма має симптоми

 

Взагалі, при гострій формі перебігу, наявності клініки діагностувати захворювання неважко.

 

- Зазвичай у хворого підвищується температура, спостерігається пожовтіння склер, темна сеча, важкий або ниючий біль у правому підребер’ї, епігастрії, нудота, блювання, знижений або відсутній апетит, ломота в суглобах, загальна слабкість, сонливість удень і безсоння вночі, - розповідає лікар.

 

Інша справа – хронічно-латентні форми, коли хвороба проявляється мінімумом симптомів: гіркота в роті або сухість, крайова жовтяниця склер, нестабільний апетит, легка нудота, важкість в епігастрії, ниття та скутість у великих суглобах, підвищена збудливість, швидка втомлюваність.

 

При наявності таких симптомів діагноз підтверджується на підставі результатів клініко-біохімічного аналізу крові. Аналізи виявляють вірус і встановлюють його кількість.

 

Здавати аналізи варто в двох різних лабораторіях, щоб виключити можливість помилки, радить Анатолій Білька. Тільки при двох позитивних результатах аналізів можна з високою вірогідністю підозрювати наявність захворювання.

 

- Лікування треба розпочинати якомога раніше. Воно направлене на знищення чи нейтралізацію вірусу, відновлення клітин або тканин печінки та її повноцінної функції, - пояснює Анатолій Білька. – Щоб забезпечити печінці відносний спокій, необхідно дотримуватися дієти (стіл №5, №5а). Передбачена механічна щадливість їжі, 4-5-разове харчування, виключення з раціону смаженого, копченого, гострого, алкоголю, наркотиків, інших токсичних речовин. Треба уникати тривалого перебування на сонці та перегрівів.

 

Тільки після амбулаторного та стаціонарного обстеження (клініко-біохімічного, вірусологічного і т.д.) та при відсутності медичних протипоказань пацієнту призначають специфічну противірусну терапію. Це основне лікування при гепатитах, яке знищує причину захворювання. Лікування може тривати від двох до 12 місяців і супроводжуватися певними побічними ефектами, які зникають по його закінченні. Тобто лікування важке, але його треба витримати, каже лікар. Гарантія одужання – 75-80%. Взагалі, чим гостріша форма перебігу, тим більше надій на повне одужання. Латентна ж форма часто переходить у хронічну форму захворювання. Через 10-15 років – цироз печінки або рак.

 

- Передбачена державна програма «Антигепатит» лікування вірусних гепатитів. Для певних категорій хворих дороговартісні препарати для лікування надаються їм безкоштовно. Але можливості такого лікування значно обмежені. На 45 хворих у середньому п’ятьом надають безкоштовні ліки. Ось таке співвідношення, - каже Анатолій Михайлович.

Автор: Ольга Волніна, "Для дому і сім'ї"
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх