Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя

11.06.2016, 11:00 Переглядів: 4 605

Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя

Безліч поранених, терористи та вибухи — у таких умовах копи вчилися виконувати свою роботу та допомагати потерпілим дочекатися на “швидку”

9 червня на території управління патрульної поліції Кременчука відбулись практичні навчання надання невідкладної домедичної допомоги. Це був уже другий день навчань, під час якого патрульні на практиці відпрацьовували теоретичні знання, отримані у перший день. А 10 червня у них був екзамен з отриманих знань і навичок.

 

Начальник патрульної поліції Кременчука Вячеслав Деркач розповів “Телеграфу”, що різноманітні навчання для патрульних проходять постійно.

 

З'явилась ідея навчити їх надавати невідкладну медичну допомогу, - говорить Вячеслав, - ми зв'язались з організацією, яка цим займається і домовилися про курси. Варто розуміти, що, під час навчання у Києві, щось схоже патрульні вже проходили, але зайвими такі навчання точно не будуть.

 

Підготовку копів проводить уже знайома кременчужанам організація “Захист Патріотів” - це команда координаторів та інструкторів, підготовлених західними експертами у сфері тактичної медицини. Подібні курси для нової поліції вони проводили і у інших містах України.

 

Як повідомив нам один з інструкторів, Леонід Федоровський, цього тижня курс пройшла перша группа із 20 добровольців, які самостійно виявили бажання вчитися медицині, але в майбутньому планується, щоби курс пройшов увесь особовий склад патрульних.

 

Інший інструктор, Павло Івко, розповів, чому ж вчать кременчуцьких поліцейських.

 

- Вони навчаються домедичній допомозі. Для цього існують світові протоколи ТССС та BLS. BLS (Basic Life Support) — це протокол для цивільних людей, а ТССС (Tactical Combat Casualty Care) — для військових. Суть в тому, що поліцейські повинні працювати як із цивільними людьми і, інколи, їм все таки доведеться рятувати когось в бойових обставинах. Тому їм слід знати і те, і те. Тобто у них зараз курс змішаний.

 

За його словами, копів вчать працювати за алгоритмом САВС. Сritical bleeding — критичні кровотечі. Перше, що слід зробити — зупинити кровотечу, адже вона найшвидше позбавляє життя. Без крові людина жити не може. Далі, перевірити прохідність дихальних шляхів (Airway). Тому що, не дихаючи, людина проживе хвилин 7. Breathing — цикли дихання. Слід розуміти, як людина дихає, чи дихає взагалі, про що говорить темп її дихання. На цьому етапі також оглядається грудна клітка на наявність проникаючих поранень. Ці перші три літери алгоритму, це те, що може в першу годину забрати життя у потерпілого.

 

Остання С (Circulation) — циркуляція крові по організму. В останню чергу вимірюється пульс і робиться вторинний повний огляд, по мірі знаходження поранень на цьому етапі займаються бинтуванням, адже бинтами життя не рятують. Спочатку робиться те, що забезпечує виживання, а потім вже бинтується.

 

«ТелеграфЪ» бачив, як патрульні вчилися допомагати людям з травмами хребта. Ось як це було: 

 

 

Після всіх навчань, поліцейським влаштували справжній сюрприз — імітацію ДТП з постраждалими та, навіть, справжнього терористичного акту. Копи мали продемонструвати, як вміють виконувати свої безпосередні обов'язки і, при цьому, підтримати життя потерпілим до приїзду швидкої допомоги. Полісмени розділилися на дві групи по 8 і 12 учасників. Одні з них зображали потерпілих, а інші — прибувших на місце події правоохоронців.

 

За першим сценарієм, пасажирській мікроавтобус потрапив у ДТП з патрульним авто, у якому крім двох поліцейських знаходився затриманий злочинець. Загалом у ДТП було 7 травмованих: водію патрульного екіпажу затисло ноги двигуном, його напарнику відірвало ногу, бабусю збив мікроавтобус, зламавши їй ноги, у її онуки сталася істерика, водій мікроавтобуса отримав травму голови та очей, у одного з пасажирів стався серцевий напад і ще дві жінки отримали політравми. А також був злочинець, який чекав влучного часу, щоб втекти.

 

Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя 

 

Патрульні розділились і досить добре впоралися із завданням. Звісно, не обійшлось і без помилок, наприклад, у надскладній ситуації полісмени не вгледіли злочинця, який таки втік з-під нагляду, але не слід забувати, що це було перше тренування і перебільшена ситуація. Зате всі потерпілі дожили до приїзду “швидкої”.

 

Ось як все було: 

 

 

Другий сценарій був ще складнішим — поліцейські отримали повідомлення про “активних стрілців”. Коли екіпажі прибули на місце події, два озброєних терористи відкрили вогонь по патрульним. Коли ж до копів прибула підмога, то уже 8 патрульних було поранено, один терорист поранений, а інший продовжував стрільбу. Задля більшої драматичності і екстремальності ситуації, навколо гриміли вибухи та було повно диму.

 

Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя

Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя 

 

Копи впоралися із завданням і ліквідували терористів, а поранених вивели з зони ураження та надали їм невідкладну допомогу. Щоправда, помилки були і в цій ситуації — у одного з терористів була захована граната, яку копи виявили не одразу, що могло призвести до нових жертв. 

 

Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя
Як кременчуцькі патрульні потрапили в ДТП та стрілянину, навчаючись рятувати життя

 

По завершенню симуляцій інструктори вказали поліцейським на допущені помилки і похвалили за виконану роботу. Пізно вночі патрульні розїхалися по домівках готуватись до екзамену.

Автор: Руслана Горгола Фото: Юлия Волынская
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх