У Кременчуці «завернули» протокол за перебування у громадському місці без документів – коментар юриста

22.04.2020, 13:32 Переглядів: 3 983 Коментарів: 5

 

У протоколі були відсутні пояснення ймовірного правопорушника

16 квітня Автозаводський районний суд розглянув протокол, складений на чоловіка за порушення статті 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей). В адмінматеріалі йшлося, що 9 квітня о 3.00 чоловік перебував на вулиці без документів, що посвідчують особу. Назва вулиці прихована, відомий лише номер будинку - №43.


Суддя вирішив повернути адміністративний матеріал для належного оформлення Батальйону патрульної поліції Кременчука у зв'язку з тим, що в протоколі, у графі «пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності» у порушення вимог ст. 251, 256 КУпАП, відсутні будь-які записи та пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.


Прочитати постанову можна тут.


Коментар юриста


Адвокат Амелін Єгор Вікторович (свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю №2297 від 7 вересня 2012 року). 



«На мою думку, прийнявши таке  рішення у справі, суд став на захист прав і свобод громадянина, які охороняються Конституцією та законами України.


Так, згідно ст. 19 основного закону, органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а правова норма, що «ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом» також затверджена ст. 7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Дійсно, статтею 44-3 зазначеного кодексу  передбачено адміністративну відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.


Тим самим кодексом визначено і критерії щодо складання адміністративного протоколу, а саме, що в ньому зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення), в тому числі і місце проживання; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення питання.


Саме через відсутність пояснень особи, яка притягалася до адміністративної відповідальності, у протоколі, складеному співробітниками поліції, суд і дійшов висновку про повернення справи для належного оформлення.


В разі, якщо на ваше переконання, протокол був складений неналежним чином, або до нього не долучено достатніх доказів, необхідно самостійно подати клопотання до суду про закриття провадження у справі або про направлення такого адміністративного матеріалу для належного оформлення, у яких звернути увагу на виявлені недоліки.


З метою збільшення своїх шансів на перемогу в справі рекомендую звертатись до компетентних адвокатів, які зможуть правильно підготувати необхідні процесуальні документи та довести суду правову позицію у справі».

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

0
22 квітня 2020 13:41

Написали для  плану на кого попало, людина може й не знає, що на неї протокол склали. А може взагалі видумали анкетні дані. Вони там на батька рідного складуть протокол, якщо начальство скаже. Ніякої ні самоповаги, ні честі.


28 0
601
22 квітня 2020 14:04

Цитата: Daniel Mroz

Написали для  плану на кого попало, людина може й не знає, що на неї протокол склали. А може взагалі видумали анкетні дані. Вони там на батька рідного складуть протокол, якщо начальство скаже. Ніякої ні самоповаги, ні честі.

але якщо є підпис особи, то знач особа принаймі мала прочитати той протокол.

А якщо особа не захотіла скористатись своїм правом і буть що пояснювати, то це вважається недоліком в складанні протоколу?


0 10
0
22 квітня 2020 14:27

Цитата: Чувааак
але якщо є підпис особи, то знач особа принаймі мала прочитати той протокол.

самі карлючку поставили

 


10 0
0
22 квітня 2020 14:34

Пробиваем дно, "товарищи" пилициянты. Я не пойму, за что мы платим налоги, т.е. зарплату вам. Не знаю как кому, лтчно мне не нужна такая пилиция, которая только тем и занимается что бегает за гражданами которые не представляют никакой угрозы для общества и составляют на них "карантинные" протоколы. Эта практика, когда можно прикопаться к каждому должна быть раз и на всегда пресечена, а все кто злоупотребляют властью - сесть за решетку, причём на долго. Желательно - пожинено


35 0
0
22 квітня 2020 16:06

Я Иван Иванович Иванов живу на улице Пушкина дом Калатушкина .Можете проверять раз я так говорю значить так оно и есть.Человек считается невиновным до момента постановления судом о его вине .В судейской практике суд принимает сторону потерпевшей стороны. Что дальше ?Конституция гарантирует Вам молчание ..Никакая лягушачья бумага ввиде такого протокола не может перевесить статью Конституции ...Если так то Вас могут задержать на 3 часа дальше уже задержание считается незаконным и иск в судна на другой день на начальника полиции о незаконном задержании и ущемлении Ваших прав и свобод..А это серьезная вещь,как бы полисмену 365 ст УК не пришили..Ни одно постановление не обязывает Вас носить маску и документы на улице ...Вам полиция может только порекомендовать это сделать не больше ...


12 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх