SOS! Врятуйте наші туші!

16.12.2005, 11:12 Переглядів: 7 507
Містом ширяться чутки про те, що по селах Полтавської області дохне свійська птиця. Кажуть, що у Семенівському районі, зокрема в Очеретуватому, кури почали падати ще три місяці тому, а селяни просто скидають їх у канави. "У нас вже давно пташиний грип, а ветслужти кажуть, що його не має", – почули ми вкотре у слухавці телефону і вирушили в дорогу аби розібратись у ситуації на місці..

По дорозі до Очеретуватого проїжджаємо кілька сіл Глобинського і Семенівського районів. На подвір'ях мирно “пасуться” вгодовані кури, подекуди гуси і індики, і навіть не підозріють, що стали об’єктами нашої пильної уваги.
В’їжджаємо до Очеретуватого, озираючись у пошуках ринку – кращого місця в отриманні інформації немає. Але помиляємось. В Очеретуватому на базарі торгують переважно побутовими дрібницями, до того ж люди не місцеві. Щастить у магазині “Продовольчі товари” – зранку там зібралося чоловік десять мешканок села. На запитання, чи правда, що в селі здихає птиця, господині хором запевняють нас, що в селі все гаразд: “Та нічого такого в нас не було, Господь милував!”. “І не чхають у вас кури?, – перепитує в односельчанок одна з відвідувачок магазину – тьотя Галя. – Ото значить, від моїх перейде”, – жартує вона і розповідає, що за два тижні у неї захворіло четверо курей.

Ваші кури вже чхають? Тоді ми йдемо до вас!

'У мене вже четверта курка захворіла за дванадцять днів”, – каже тьотя Галя. Кури в неї гарні й вгодовані. А агресивний “Петя” охороняє подвір'я не гірше за собаку – нападає на гостей і боляче клюється

Те, що птиця почала хворіти, тьотя Галя помітила місяців два тому. “У мене одна за одною дванадцять курочок здохли, так я їх у пічці присмалила, про всяк випадок, і собакам згодувала”, – розповідає вона. Тоді ветеринар сказав, що то ніяка не страшна хвороба, а… звичайнісінькі глисти і порекомендував полікувати курей краплями. “У мене кури ціле літо картоплю їли, може, від неї вони й позаводились, – припускає жінка. – Як я своїх курей забивала, то у них кишки повні глистами були. Це правда не грип, ви не думайте!” Вона каже, що не чула, щоб десь у селі масово гинула птиця. Але в Очеретуватому таке траплялося рік чи два тому. “Тоді у людей сила кур повиздихала, – пригадує тьотя Галя. – У однієї жінки п’ятдесят штук з двору винесли і просто на смітник за селом викинули. Хто його зна, що то було”.
Птиця – створіння живе, а тому теж хворіє. Для того, щоб у неї був імунітет проти хвороб, їй треба робити щеплення. В Очеретуватому птицю не прищеплюють. “Я знаю, що ні в колгоспі, ні ми самі такого не робимо”, – зізнається тьотя Галя.

“Бог милував!”, - полегшено зітхає ветеринар Очеретуватого

“Курка квола, куняє постійно і погано їсть – ото сто пудів глисти”, – ставить діагноз ветеринар Анатолій Пшінник

За здоров’я всієї живності села відповідає ветеринарний лікар Анатолій Пшінник. Його ми знайшли у місцевому свинарнику. Він упевнено відкидає будь-які припущення щодо того, що пташиний грип підібрався до Очеретуватого. “У наших курей ніяких заразних хвороб немає – ні чумки, ні Ньюкасла, ні тифу – Бог милував. А от глисти бувають. Тим більше, що зараз період такий, для них сприятливий, от вони курей і давлять!”
Від цієї напасті птицю можна лікувати, забивати не обов’язково. Анатолій Пшінник рекомендує давати їй спеціальний порошок чи краплі протягом трьох-п’яти днів, а через 10-14 днів повторити курс лікування. М'ясо такої птиці можна їсти через 20 днів, коли вийде вся хімія. Перші симптоми недуги проявляються в тому, що птиця стає кволою, опускає крила, перестає рости, погано їсть. У деяких курей блідне гребінець. “Птиця від глистів може і місяць чманіти, а при важких заразних хворобах вона гине миттєво від високої температури, - пояснює Анатолій Пшінник і заспокоює – Немає в Очеретуватому грипу!”

Грип принесуть птахи весною?

Перелітні птахи, перезимувавши, навесні знову повертатимуться у рідні краї. Тож чи не загрожує нам нова хвиля епідемії пташиного грипу? Таку думку ми почули від деяких медиків міста. Відповідаючи на запитання „Телеграфа”, головний ветеринар міста Юрій Сливка припустив, що така загроза є цілком реальною. „Але то буде навесні. Тоді і будемо думати, – каже пан Сливка. – Зараз усі сили спрямовані на попередження захворювання в Кременчуці. Полтавська область не знаходиться в зоні ризику. Але про всяк випадок ми маємо чіткі інструкції щодо того, як діяти, якщо до нас надійде хоч один тривожний сигнал”.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх