Інженерні комунікації - що це?

23.08.2022, 16:30 Переглядів: 4 213

 

Інженерними комунікаціями називають ті системи, які відповідають за комфорт і безпеку проживання в будинку, перебування в комерційних та офісних спорудах тощо.

До них зараховують:

  • електропостачання, необхідне для освітлення приміщень і прибудинкової території, живлення електроприладів та обладнання;
  • водопостачання: для побутових потреб, пиття і приготування їжі;
  • каналізацію – відведення стоків;
  • газопостачання: опалення приміщень, приготування гарячої води, їжі на газових плитах тощо;
  • систему опалення;
  • вентиляцію, яка спрямована на надходження чистого повітря і приміщення і відведення відпрацьованого;
  • кондиціонування: підтримка комфортної температури та вологості;
  • охоронні системи: відеонагляд, датчики руху;
  • системи протипожежної безпеки;
  • теле- і радіокомунікації, інтернет.

 

Життя сучасної людини складно уявити без цих мереж в оселі, у робочих приміщеннях. При цьому, важлива не тільки їхня наявність, а й правильний монтаж та узгодження між собою. Наприклад, система водопостачання невідривно зв’язана із системою каналізації, тому у приватному будинку важливо не тільки провести воду у приміщення, а й правильно забезпечити відведення стоків у загальну каналізаційну систему чи власний септик. Так само система електропостачання повинна враховувати електропотреби опалення (якщо воно електричне), кондиціонування, вентиляції тощо.

Крім того, усі інженерні системи поділяють на внутрішні і зовнішні.

Зовнішні та внутрішні інженерні комунікації

Зовнішні і внутрішні системи працюють невід’ємно одні від інших, однак деякі внутрішні системи облаштовуються без наявності зовнішніх.

Комунікації, які мають зовнішню і внутрішню складові це:

  1. Електропостачання: зовнішня частина – це лінії електропередачі, трансформатори та інше устаткування, яка забезпечує підведення електроенергії до будівлі, внутрішні – система розведення електропостачання по споруді, електрообладнання та електрокомунікації.
  2. Газопостачання: зовнішня мережа трубопроводу та обладнання для підведення до оселі та внутрішня – підведення безпосередньо до приладів-споживачів у приміщенні.
  3. Водопостачання. Тут є два варіанти зовнішніх комунікацій: загальна система населеного пункту або підведення води від власного джерела (свердловини, колодязя). Внутрішня частина – розведення труб до споживачів: сантехніки, побутових приладів. Ця система може також водоочисні системи, фільтри.
  4. Каналізація також має два варіанти зовнішніх комунікацій: підключення до загальної системи стоків та відведення у власний септик. Внутрішня система – труби, які забезпечують відведення безпосередньо від сантехніки та приладів.

Система опалення може облаштовуватися, як з допомогою зовнішніх та внутрішніх комунікацій, так і тільки внутрішніми, для яких джерелом енергії слугують інші мережі. Тут можливі кілька варіантів зовнішніх комунікацій:

  • Загальні тепломережі та системи теплопостачання;
  • Газопостачання, яке забезпечує роботу газового котла ти іншого джерела тепла;
  • Електропостачання для систем з електрокотлом, електричної теплої підлоги тощо;
  • Автономне опалення твердопаливним котлом чи тепловим насосом.

Системи вентиляції та кондиціонування не потребують підключення до загальних мереж (на відміну від електро- та газопостачання), однак мають зовнішні та внутрішні складові системи. До прикладу, спліт-система для кондиціонування складається із зовнішнього блоку, розміщеного на фасаді будівлі та внутрішнього – безпосередньо у приміщенні.

Усі інженерні комунікації мають прямий чи опосередкований зв’язок між собою. Тому проектування і монтаж краще довірити фахівцям компанії Теплософт, які, завдяки значному досвіду та вмінням, зроблять вашу оселю комфортною і безпечною.

Автор: На правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх